Tortička zo stejku, zemiakov a panchetty

Daniel Brida
šéfkuchár hotela Impozant vo Valčianskej doline, 5. februára 2012
Tortička zo stejku, zemiakov a panchetty
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Suroviny

800 g
20 g
10 g
100 ml
200 g, (alebo inej kvalitnej slaniny)
50 g
200 ml
200 ml, na zemiaky
100 g
1000 g, očistené
30 g
100 ml




Postup

  1. 1

    Mäso umyjeme, očistíme od mastných blán. Nakrájame 4 stejky, ktoré obalíme v rozdrvenom korení (iba boky) prudko opečieme na rozpálenom oleji z každej strany po troch minútach. Takto opečené stejky vyberieme na horúci plech. Na stejky položíme tenké plátky panchetty a pečieme v rozohriatej rúre na 220 oC 5–8 minút podľa toho, aké prepečené stejky chceme.

  2. 2

    V panvici po stejkoch orestujeme šalotku, pridáme zeleninový vývar, krátko povaríme, pridáme smotanu (200 g) a dijonskú horčicu a necháme odpariť na krémovú hustotu. Dochutíme soľou, korením, na koniec pridáme do omáčky posekanú vňať. Očistené zemiaky nakrájame na tenké plátky, ktoré ukladáme do vymasteného keramického pekáča. Robíme vrstvy zemiakov, ktoré osolíme a polejeme smotanou (4–5 vrstiev). Takto pripravené zemiaky pomaly pečieme v rúre pri 140 oC 40 minút. Zemiaky vykrojíme formičkou na stred taniera, na ne položíme pečený stejk s panchettou a pridáme dijonskú omáčku.

Diskusia k receptu

jamarlen
tak na toto by som si do valčianskej doliny aj zašiel.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia