Torta Agnes Bernauer fotorecept

elenas - fotkaelenas, 19. februára 2019 11:53
Ďalšie recepty »
Torta Agnes Bernauer (fotorecept)Foto: elenas

Mám rada jedla s príbehom, táto torta je venovaná krásnej mladej žene Agnes Bernauer, ktorá stala obeťou lásky bavorského vojvodu Alberta III, kedy otec budúceho vojvodu nesúhlasil s ich zväzkom kvôli rozdielom v spoločenskom postavení a obvinil Agnes z bosoráctva a mladá žena bola utopená v Dunaji pri Straubingu. Originál tejto torty sa dá ochutnať v cukrárni Krönner v Straubingu. Jemná kávovo- čokoládová chuť s mandľami určite očarí aj Vás. Vyskúšajte aj môj recept, ktorý je bez múky.

10
porcií
120 min
príprava
100 min
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
8 ks
 štipka
150 g
100 g
2 ČL
200 g mleté
1 bal.
3 ČL
0,5 ČL
30 g
Plnka:
600 ml
6 ks
1 bal. (prášok)
3 ČL (prášok)
100 g
250 g
1 PL
podľa chuti
Na vrch:
150 g
 strúhaná
TIP: Internetová televízia o varení - TV Varecha

Postup prípravy

  1. 1

    Najprv pripravíme plnku. 500 ml mlieka premiešame s kryštálovým cukrom a kávou a dáme variť. Žĺtky dobre premiešame s pudingom a 100 ml mlieka. Do žĺtkovej zmesi pridáme niekoľko lyžíc horúceho mlieka, premiešame a pomaly vlejeme do mlieka s kávou. Uvaríme na hustú kašu, ktorú potom prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť.

    Torta Agnes Bernauer (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bielky vyšľaháme so štipkou soli na stredne hustý sneh. Pridávame po lyžiciach zmes kryštálového a práškového cukru a šľaháme na hustý lesklý sneh. Nakoniec zašľaháme aj vanilkový cukor. Mleté mandle zmiešame so Zlatým klasom, škoricou a kakaom a preosiatu zmes postupne pridávame k bielkam. Zľahka premiešame silikónovou lopatkou.

    Torta Agnes Bernauer (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme 5 listov papiera na pečenie. Cesto rozdelíme na 5 dielov. Na každý papier buď nakreslíme kruh s priemerom cca 24 cm alebo použijeme bočný diel okrúhlej formy na pečenie, ktorý dáme na papier na pečenie a natenko rozotrieme cesto. Formu dáme preč, cesto ešte zarovnáme a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme v rozohriatej rúre pri 175-180 °C cca 15-20 minút.

    Torta Agnes Bernauer (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Upečený plát necháme cca 5 minút vychladnúť, prevrátime a opatrne stiahneme papier na pečenie. Necháme úplne vychladnúť. Tak upečieme 5 plátov.

    Torta Agnes Bernauer (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zmäknuté maslo vyšľaháme s lyžicou práškového cukru. Postupne pridávame vychladnutý puding a vyšľaháme vynikajúci kávový krém. Nakoniec zamiešame kávový likér (podľa chuti, nemusí byť).

    Torta Agnes Bernauer (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mandľové lupienky upražíme na suchej panvici do zlatistej farby a necháme vychladnúť. Každý plát natrieme krémom a poskladáme tortu. Vrch a boky natrieme krémom a posypeme upraženými mandľovými lupienkami. Vrch môžeme posypať práškovým cukrom, ja som ešte ozdobila čokoládou. Tortu dáme do chladničky cca na 2-3 hodiny, lepšie cez noc.

    Torta Agnes Bernauer (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prajem dobrú chuť a prijemný pôžitok z tejto výbornej torty.

    Torta Agnes Bernauer (fotorecept) - obrázok 7
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist