Torta Agnes Bernauer fotorecept
Foto: elenas
Mám rada jedla s príbehom, táto torta je venovaná krásnej mladej žene Agnes Bernauer, ktorá stala obeťou lásky bavorského vojvodu Alberta III, kedy otec Zobraziť celý popisMám rada jedla s príbehom, táto torta je venovaná krásnej mladej žene Agnes Bernauer, ktorá stala obeťou lásky bavorského vojvodu Alberta III, kedy otec budúceho vojvodu nesúhlasil s ich zväzkom kvôli rozdielom v spoločenskom postavení a obvinil Agnes z bosoráctva a mladá žena bola utopená v Dunaji pri Straubingu. Originál tejto torty sa dá ochutnať v cukrárni Krönner v Straubingu. Jemná kávovo- čokoládová chuť s mandľami určite očarí aj Vás. Vyskúšajte aj môj recept, ktorý je bez múky.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
8 ks |
|
štipka |
|
150 g |
|
100 g |
|
2 ČL |
|
200 g mleté |
|
1 bal. |
|
3 ČL |
|
0,5 ČL |
|
30 g |
|
Plnka: | |
600 ml |
|
6 ks |
|
1 bal. (prášok) |
|
3 ČL (prášok) |
|
100 g |
|
250 g |
|
1 PL |
|
podľa chuti |
|
Na vrch: | |
150 g |
|
|
|
strúhaná |
|
Postup
-
1
Najprv pripravíme plnku. 500 ml mlieka premiešame s kryštálovým cukrom a kávou a dáme variť. Žĺtky dobre premiešame s pudingom a 100 ml mlieka. Do žĺtkovej zmesi pridáme niekoľko lyžíc horúceho mlieka, premiešame a pomaly vlejeme do mlieka s kávou. Uvaríme na hustú kašu, ktorú potom prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť.
-
2
Bielky vyšľaháme so štipkou soli na stredne hustý sneh. Pridávame po lyžiciach zmes kryštálového a práškového cukru a šľaháme na hustý lesklý sneh. Nakoniec zašľaháme aj vanilkový cukor. Mleté mandle zmiešame so Zlatým klasom, škoricou a kakaom a preosiatu zmes postupne pridávame k bielkam. Zľahka premiešame silikónovou lopatkou.
-
3
Pripravíme 5 listov papiera na pečenie. Cesto rozdelíme na 5 dielov. Na každý papier buď nakreslíme kruh s priemerom cca 24 cm alebo použijeme bočný diel okrúhlej formy na pečenie, ktorý dáme na papier na pečenie a natenko rozotrieme cesto. Formu dáme preč, cesto ešte zarovnáme a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme v rozohriatej rúre pri 175-180 °C cca 15-20 minút.
-
4
Upečený plát necháme cca 5 minút vychladnúť, prevrátime a opatrne stiahneme papier na pečenie. Necháme úplne vychladnúť. Tak upečieme 5 plátov.
-
5
Zmäknuté maslo vyšľaháme s lyžicou práškového cukru. Postupne pridávame vychladnutý puding a vyšľaháme vynikajúci kávový krém. Nakoniec zamiešame kávový likér (podľa chuti, nemusí byť).
-
6
Mandľové lupienky upražíme na suchej panvici do zlatistej farby a necháme vychladnúť. Každý plát natrieme krémom a poskladáme tortu. Vrch a boky natrieme krémom a posypeme upraženými mandľovými lupienkami. Vrch môžeme posypať práškovým cukrom, ja som ešte ozdobila čokoládou. Tortu dáme do chladničky cca na 2-3 hodiny, lepšie cez noc.
-
7
Prajem dobrú chuť a prijemný pôžitok z tejto výbornej torty.
( Len sa mi zda piect kazdy plat 15-20min trochu vela... )
Dakujem za recept s pribehom :-)))
Ďakujem pekne:) ešte k tomu príbehu, lebo celý sa mi nezmestil do popisu. Agnes sa považuje za veľkú mučenicu, prvá poprava nevyšla a žena sa oslobodila a vyplávala z Dunaja, druhý krát ju priviazali za vlasy k železnej tyči a tak utopili. Albert kedy zistil, že Agnes bola popravená skoro začal občiansku vojnu proti vlastnému otcovi ale nakoniec sa udobrili a spolu postavili na počesť mladej ženy kaplnku a Albert celý život sa snažil očistiť jej meno. Veľa umelcov jej venovalo svoju pozornosť.
Ďakujem @Haji , áno, osud Agnes bol veľmi tragický. Ale na tie časy (15 storočie) vôbec nebol nezvyčajný. Napokon Agnes inšpirovala veľa umelcov, sú napísané romány, obrazy, natočené kino aj venovaná torta, ktorú naozaj odporúčam vyskúšať či už s Straubingu alebo vlastnú výrobu doma.
Dobrá otázka:) Cesto medzi pečením odkladám do chladničky (neviem, čí je to správne ale aj mňa táto otázka napadla), trochu to opadne, posledný plat bol dosť tenký ale podarilo sa to. Na celkovom výsledku to nebolo veľmi pozorovateľné. Ak na plech sa zmestia dva platy, tak je lepšie piecť dva naraz, aby bolo čo najrýchlejšie. Na dvoch plechoch sa to neupečie rovnomerne, aspoň nie v mojej rúre, takže som poctivo piekla po jednom.
Veľmi dobrý nápad postupne šľahať. Z 10 vajec zvyčajne sa robí 6-7 plátov ale veľkosť to asi vyrieši. Je to prácnejšie ale poctivejšie a verím, že výsledok bude dobrý:)
4 platy asi budú trochu hrubšie, ak nezväčšíš priemer torty aspoň na 28 cm. A čo tak ísť do 6 plátov na 3x a zvýšiť počet bielkov na 10? Ja určite tak vyskúšam nabudúce. Tak sa to viac priblíži k originálu. Aj množstvo krému potom treba zväčšiť.
Ďakujem pekne za komentár a nahliadnutie. Teší ma, že aj mužom sa torta páči.
Teší ma a držím palce aby sa podarila :)
Zlatý klas klasické balenie 40g ale dobra pripomienka, puding 37g balenie.