Karamelová torta
Karamelová torta

Karamelovo-kávová torta s banánom a piškótami

siuuu - fotkasiuuu, 19. februára 2023
Karamelovo-kávová torta s banánom a piškótami
Foto: siuuu

Jednoducho chuťové nebo. Inak je to v podstate taká recyklačná torta, pretože som chcela pomíňať zbytky mandľovej múky, piškóty, vajíčka a banány. Vzhľad Zobraziť celý popisJednoducho chuťové nebo. Inak je to v podstate taká recyklačná torta, pretože som chcela pomíňať zbytky mandľovej múky, piškóty, vajíčka a banány. Vzhľad má značné rezervy, ale chuť je úžasná...
Zdroj: https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2023/02/karamelovo-kavova-torta.html

10-12
porcií
40 minút
príprava
8-10 minút
na 200 °C

Suroviny

Korpus:
4 ks
4 ks
25 g
112 g
112 g
1 ČL
Krém:
4 ks
2 ČL (alebo klasická)
35 g
160 g
2 PL (Lotus)
Kávový sirup:
200 ml
50 g (alebo kryštálový)
2 ČL (alebo klasická)
podľa chuti (alebo rumová aróma)
Čokoládový krém:
50 g
50 g
Poleva:
40 g
40 g
Okrem toho:
1 bal.
2-3 ks
 (Lotus)




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme mandľové cesto - mandľovú múku a práškový cukor preosejeme, pridáme celé vajíčka a miešame pokiaľ zmes nie je nadýchaná a krémová. Primiešame múku a nakoniec jemne stierkou vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov a štipky soli. Cesto nalejeme do formy, ktorej dno som vystlala papierom na pečenie (ja som použila 3 rovnaké formy, pretože nerada prekrajujem, ale nebola to dobrá voľba - lepšia bude jedna vyššia forma). Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 8-10 minút, kým vrch nebude jemne ružový. Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí stiahneme papier na pečenie, korpus položíme na čistý papier a prekrojíme na 3 časti.

  2. 2

    Kým sa pečie korpus, pripravíme si kávový sirup, a to tak, že zmiešame všetky ingrediencie, privedieme k varu, necháme minútku variť, odstavíme a necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí pridáme rum alebo rumovú arómu (nemusí byť, torta bude výborná aj tak, ale nebude to celkom ono).

  3. 3

    A ideme na krém - žĺtky vyšľaháme v ohňovzdornej mise do svetlej peny. V miske zmiešame cukor s vodou a kávou, privedieme k varu a zahrejeme na 115 °C. Postupne túto zmes zašľaháme do žĺtkovej peny, nakoniec postupne pridávame zmäknuté maslo a šľaháme (najskôr na nižších obrátkach, postupne zvýšime) až pokiaľ krém nevychladne. Nakoniec všľaháme Lotus nátierku.

  4. 4

    Čokoládový krém je klasická ganache - smotanu zahrejeme pod bod varu, zalejeme ňou nasekanú čokoládu (odporúčam posekať na menšie kúsky, aby sa dobre rozpustila), 1-2 minúty necháme postáť a rozmiešame na hladký krém, ktorý čiastočne necháme vychladnúť.

  5. 5

    A ideme skladať: Krém si rozdelíme na 5 častí. Prvú časť korpusu potrieme kávovo-rumovým sirupom, natrieme prvú časť krému, do krému uložíme piškóty s kolieskom banánu uprostred, ktoré namočíme v kávovo-rumovom sirupe, potrieme druhou časťou krému, priložíme druhý korpus, ktorého spodnú stranu (tú ktorú ukladáme na krém) potrieme polovicou čokoládovej ganache, vrchnú stranu pokvapkáme kávovo-rumovým sirupom, tretia časť krému, znovu zlepené piškóty s banánom, namočené v kávovo-rumovom sirupe, štvrtá časť krému, posledná časť korpusu s čokoládovou ganache potretou spodnou stranou. Poslednou časťou krému potrieme boky a vrch torty a dáme do chladničky stuhnúť. Po stuhnutí ozdobíme podľa chuti - ja som vrch torty poliala čokoládovou ganache a boky obalila rozmixovanými Lotus sušienkami. Čokoládovú ganache na vrch torty pripravíme rovnako ako čokoládovú vrstvu - smotanu zahrejeme po bod varu a zalejeme ňou nasekanú čokoládu, rozmiešame, necháme čiastočne vychladnúť a polievame.

    Karamelovo-kávová torta s banánom a piškótami - obrázok 5

Diskusia k receptu

siuuu
Ďakujem za milé komentáre ... chuťovo je to naozaj vydarená kombinácia, pochutili sme si .. a veruže dala mi riadne zabrať, pretože ja tiež veľmi nie som na takéto zložité pečenia, ale občas sa prekonám.
sobon
No teda, tak takuto paradnu tortu niekedy spravim, velmi sa mi paci, a mne take prplacky vôbec nevadia… si velmi sikovna🙂
1x siuuu
kucharka
Nádhera. Krása.
Len neviem, či sa k nej niekedy odhodlám …. Budem si musieť nájsť čas, a dať sa do toho.
1x siuuu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia