Karamelovo-kávová torta s banánom a piškótami
Foto: siuuu
Jednoducho chuťové nebo. Inak je to v podstate taká recyklačná torta, pretože som chcela pomíňať zbytky mandľovej múky, piškóty, vajíčka a banány. Vzhľad Zobraziť celý popisJednoducho chuťové nebo. Inak je to v podstate taká recyklačná torta, pretože som chcela pomíňať zbytky mandľovej múky, piškóty, vajíčka a banány. Vzhľad má značné rezervy, ale chuť je úžasná...
Zdroj: https://dobrotynatanieri.blogspot.com/2023/02/karamelovo-kavova-torta.html
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Korpus: | |
4 ks |
|
4 ks |
|
25 g |
|
112 g |
|
112 g |
|
1 ČL |
|
Krém: | |
4 ks |
|
2 ČL (alebo klasická) |
|
35 g |
|
160 g |
|
2 PL (Lotus) |
|
Kávový sirup: | |
200 ml |
|
50 g (alebo kryštálový) |
|
2 ČL (alebo klasická) |
|
podľa chuti (alebo rumová aróma) |
|
Čokoládový krém: | |
50 g |
|
50 g |
|
Poleva: | |
40 g |
|
40 g |
|
Okrem toho: | |
1 bal. |
|
2-3 ks |
|
(Lotus) |
|
|
Postup
-
1
Najskôr si pripravíme mandľové cesto - mandľovú múku a práškový cukor preosejeme, pridáme celé vajíčka a miešame pokiaľ zmes nie je nadýchaná a krémová. Primiešame múku a nakoniec jemne stierkou vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov a štipky soli. Cesto nalejeme do formy, ktorej dno som vystlala papierom na pečenie (ja som použila 3 rovnaké formy, pretože nerada prekrajujem, ale nebola to dobrá voľba - lepšia bude jedna vyššia forma). Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 8-10 minút, kým vrch nebude jemne ružový. Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí stiahneme papier na pečenie, korpus položíme na čistý papier a prekrojíme na 3 časti.
- 2
Kým sa pečie korpus, pripravíme si kávový sirup, a to tak, že zmiešame všetky ingrediencie, privedieme k varu, necháme minútku variť, odstavíme a necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí pridáme rum alebo rumovú arómu (nemusí byť, torta bude výborná aj tak, ale nebude to celkom ono).
- 3
A ideme na krém - žĺtky vyšľaháme v ohňovzdornej mise do svetlej peny. V miske zmiešame cukor s vodou a kávou, privedieme k varu a zahrejeme na 115 °C. Postupne túto zmes zašľaháme do žĺtkovej peny, nakoniec postupne pridávame zmäknuté maslo a šľaháme (najskôr na nižších obrátkach, postupne zvýšime) až pokiaľ krém nevychladne. Nakoniec všľaháme Lotus nátierku.
- 4
Čokoládový krém je klasická ganache - smotanu zahrejeme pod bod varu, zalejeme ňou nasekanú čokoládu (odporúčam posekať na menšie kúsky, aby sa dobre rozpustila), 1-2 minúty necháme postáť a rozmiešame na hladký krém, ktorý čiastočne necháme vychladnúť.
- 5
A ideme skladať: Krém si rozdelíme na 5 častí. Prvú časť korpusu potrieme kávovo-rumovým sirupom, natrieme prvú časť krému, do krému uložíme piškóty s kolieskom banánu uprostred, ktoré namočíme v kávovo-rumovom sirupe, potrieme druhou časťou krému, priložíme druhý korpus, ktorého spodnú stranu (tú ktorú ukladáme na krém) potrieme polovicou čokoládovej ganache, vrchnú stranu pokvapkáme kávovo-rumovým sirupom, tretia časť krému, znovu zlepené piškóty s banánom, namočené v kávovo-rumovom sirupe, štvrtá časť krému, posledná časť korpusu s čokoládovou ganache potretou spodnou stranou. Poslednou časťou krému potrieme boky a vrch torty a dáme do chladničky stuhnúť. Po stuhnutí ozdobíme podľa chuti - ja som vrch torty poliala čokoládovou ganache a boky obalila rozmixovanými Lotus sušienkami. Čokoládovú ganache na vrch torty pripravíme rovnako ako čokoládovú vrstvu - smotanu zahrejeme po bod varu a zalejeme ňou nasekanú čokoládu, rozmiešame, necháme čiastočne vychladnúť a polievame.
Tiež karamelová torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Len neviem, či sa k nej niekedy odhodlám …. Budem si musieť nájsť čas, a dať sa do toho.