Hydinová polievka
Hydinová polievka

Tom Kha Gai – ostrá hydinová polievka s kokosovým mliekom

Jardo Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 5. januára 2022
Tom Kha Gai – ostrá hydinová polievka s kokosovým mliekom
Foto: Archív Nebíčko v papuľke

Suroviny

Slepačí vývar:
1/2 ks
250 g
250 g
5 ks
100 g
250 g
2 PL
200 ml
50 g
1 strúčik
2 ks čerstvá
5 ks
5 l
Polievka:
1 l
500 g
600-1000 ml (podľa chuti a hustoty mlieka)
4 ks
1 hrnček (tzv. concassé)
1 hrnček
100 g
1 ks
4 ks
2 ks




Postup

  1. 1

    Slepačí vývar: Na vývar vložíme sliepku do 5 litrov studenej vody spolu s paradajkami a cibuľou a varíme asi 3 hodiny. Potom pridáme tĺčikom alebo nožom naklepanú citrónovú trávu, koreň galangalu, citrónovú šťavu, prick pao pastu, rybiu omáčku, cesnak, čili a varíme ďalšiu hodinu. Ku koncu varenia pridáme limetkové listy. Vývar precedíme.

  2. 2

    Polievka: Do hrnca nalejeme 1 l slepačieho vývaru. Pridáme na rezance nakrájané kuracie prsia, kokosové mlieko, limetkové listy a varíme asi 10 minút, resp. kým nebudú kuracie prsia uvarené.

  3. 3

    Do taniera dáme nakrájané paradajky, natrhanú koriandrovú vňať, huby, podľa chuti pokrájané čili a prelejeme vriacou polievkou. Podľa chuti osolíme a ochutíme šťavou z limetky a ozdobíme citrónovou trávou.

  4. 4

    TIP: Zvyšný nepoužitý slepačí vývar môžeme uchovať v mrazničke pre ďalšie použitie. S predpripraveným vývarom nebude príprava polievky Tom Kha Gai trvať dlhšie ako 15 minút.

Diskusia k receptu

chemik
Tuto polévku si občas dávám v jednom bistru, kde pokrájené kousky kuřecích prsou nejprve namočí v bílku, lehce obalí kukuřičnou krupičkou a mírně osmahnou na tuku z konzervy kokosového mléka. Tím zajistí, že se maso během celého dne v polévce nerozpadne a chutná to mnohem lépe.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia