Tom Kha Gai – ostrá hydinová polievka s kokosovým mliekom
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 5. januára 2022
Foto: Archív Nebíčko v papuľke
Suroviny
Slepačí vývar: | |
1/2 ks |
|
250 g |
|
250 g |
|
5 ks |
|
100 g |
|
250 g |
|
2 PL |
|
200 ml |
|
50 g |
|
1 strúčik |
|
2 ks čerstvá |
|
5 ks |
|
5 l |
|
Polievka: | |
1 l |
|
500 g |
|
600-1000 ml (podľa chuti a hustoty mlieka) |
|
4 ks |
|
1 hrnček (tzv. concassé) |
|
1 hrnček |
|
100 g |
|
1 ks |
|
4 ks |
|
2 ks |
|
|
Postup
-
1
Slepačí vývar: Na vývar vložíme sliepku do 5 litrov studenej vody spolu s paradajkami a cibuľou a varíme asi 3 hodiny. Potom pridáme tĺčikom alebo nožom naklepanú citrónovú trávu, koreň galangalu, citrónovú šťavu, prick pao pastu, rybiu omáčku, cesnak, čili a varíme ďalšiu hodinu. Ku koncu varenia pridáme limetkové listy. Vývar precedíme.
- 2
Polievka: Do hrnca nalejeme 1 l slepačieho vývaru. Pridáme na rezance nakrájané kuracie prsia, kokosové mlieko, limetkové listy a varíme asi 10 minút, resp. kým nebudú kuracie prsia uvarené.
- 3
Do taniera dáme nakrájané paradajky, natrhanú koriandrovú vňať, huby, podľa chuti pokrájané čili a prelejeme vriacou polievkou. Podľa chuti osolíme a ochutíme šťavou z limetky a ozdobíme citrónovou trávou.
- 4
TIP: Zvyšný nepoužitý slepačí vývar môžeme uchovať v mrazničke pre ďalšie použitie. S predpripraveným vývarom nebude príprava polievky Tom Kha Gai trvať dlhšie ako 15 minút.
Tiež polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu