Teplý šalát so šalotkou, hráškom a čerstvou mätou fotorecept
Foto: sracz
Čerstvé šaláty z čerstvej zeleniny, ale aj tepelne pripravené, sú vhodným doplnkom i spestrením v našom potravinovom reťazci. Napriek tomu, že sacharidy poskytujú Zobraziť celý popisČerstvé šaláty z čerstvej zeleniny, ale aj tepelne pripravené, sú vhodným doplnkom i spestrením v našom potravinovom reťazci. Napriek tomu, že sacharidy poskytujú nášmu telu energiu a medzi ich najbežnejšie zdroje patrí napr. pečivo, prílohy (ryža, zemiaky, cestoviny), ovocie, zelenina či sladkosti a sladené nápoje, moja veliaca a hlavne vedúca krajšia „Polovička“, im každoročne zopár razy vyhlasuje embargo, až štrajk. Ale so šalátmi tohto typu si u nej vždy „šplhnem“ a navyše chutia aj mne.
porcie
príprava
Suroviny
120-150 g (alebo údená slanina) |
|
240-250 ml (alebo červená cibuľa) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
200-225 g mrazený (alebo čerstvý) |
|
2-3 KL |
|
150-200 ml čerstvá (alebo aj arugula baby) |
|
Postup
-
1
Nuž a toto je všetko, čo som na prípravu šalátu potreboval...
-
2
Pancettu som pokrájal na malé kocky, šalotku na „slížiky“ a postupne
-
3
vyškvaril pancettu,
-
4
vložil pokrájanú šalotku, premiešal a
-
5
podusil až šalotka zmäkla „pod zub“, jemne ochutil soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
-
6
V servírovacej mise som tento pancetto-šalotkový základ zmiešal s polvrecúškom mrazeného hrášku, ktorý som iba zopár minút prepláchol v horúcej vode (čerstvý by som obvaril na polomäkko), pokropil extra panenským olivovým olejom a na tanieroch ho posypal pokrájanou čerstvou mätou piepornou. Tento šalát najlepšie chutí ešte teplý. Ja som ho podával ku grilovanému kuraťu, ale vhodný je aj k rezňom, či bársakému mäsu. Často ho pripravujem aj do domácich žemlí s „hamburgermi“, alebo s „trhaným“ mäsom.
Diskusia k receptu