Zeleninový šalát
Zeleninový šalát

Teplý šalát s cícerom fotorecept

sracz - fotkasracz, 10. mája 2017
Teplý šalát s cícerom (fotorecept)
Foto: sracz

Nikdy by som si nebol pomyslel, že si tak rýchlo obľúbim zeleninovú stravu. Nie som ortodoxný vegetarián, ale už 1/2 roka sa zelenina, vo Zobraziť celý popisNikdy by som si nebol pomyslel, že si tak rýchlo obľúbim zeleninovú stravu. Nie som ortodoxný vegetarián, ale už 1/2 roka sa zelenina, vo forme príloh zvlášť, stala každodennou súčasťou našeho jedálnička. Ak do jej prípravy zaradíte sem-tam aj slaninu, cesnak, sušené chilli alebo semienka feferóniek, či strúhaný syr, vrátane slovenského oštiepku, zvýrazníte nielen chuť jednotlivých zložiek, ale aj finálnej zostavy. Nuž a potom si takúto prílohu bez problémov pridáte aj k mäsám v rôznej úprave.

6-8
porcií
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 - 4 PL
1 - 2 ČL
2 stredne veľký ks
2 - 3 ks
250 - 333 ml (rukola)
2 - 3 strúčiky
podľa chuti
podľa chuti
3 - 4 ks
250 - 333 ml
2 - 3 PL
250 - 333 ml
250 - 333 ml (čerstvo pokrájaná)
100 - 120 ml




Postup

  1. 1

    vo väčšej panvici s rastlinným olejom som krátko opražil mokka lyžičku (ML) semiačok sušených feferóniek a vrestovaní som pokračoval pridajúc na kolieska pokrájanych pórov a jalapeño papričiek; za občasného premiešavania som vložil baby arugulu (moja dcérka Angie ju nazýva rukola),

    Teplý šalát s cícerom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na ktorú som pretlačil strúčiky cesnaku, všetko podľa chuti posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením (čMČK), premiešal a rozložil kolieska roma paradajok

    Teplý šalát s cícerom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    po krátkom 3÷4 minútovom podusení prišiel čas aj na čerstvý mladý špenát,

    Teplý šalát s cícerom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    opäť po krátkom podusení a premiešaní, som chuť zostavy zjemnil hoblinkami masla

    Teplý šalát s cícerom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a vsypal scedený cícer, tentoraz v konzervovanej úprave a čerstvo

    Teplý šalát s cícerom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pokrájanú petržlenovú vňať; ešte podliať „deckom” polosuchého sherry (ja som tentoraz mal španielske Delgado Zuleta Moscatel), premiešať a nechať 2÷3´ odpariť a tak zredukovať množstvo tekutiny v šaláte!

    Teplý šalát s cícerom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    v závere dusenia som na povrchu už len zohrial rozložené plátky uvarenej „pácovanej” hovädziny (írsky štýl prípravy à la „corned beef ”)

    Teplý šalát s cícerom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a za horúca prestieral

    Teplý šalát s cícerom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pretože som prílohu pripravil vo väčšom množstve, druhú porciu som servíroval s hovädzími maffinami. Na záver ešte jedno príjemné konštatovanie. Zvýšená konzumácia zeleniny, aj v prílohovej úprave, sa u nás obidvoch, pozitívne prejavila nielen na nenásilnom korigovaní telesnej hmotnosti a zlepšení psychiky, ale aj na komplexnom zdravotnom stave, vrátane črevnej klímy, trávenia a aj …!

    Teplý šalát s cícerom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    je začiatok mája, my sme tu len tretí mesiac, ale už je vidieť zelené plody budúcej úrody citrónov, rastúcich v takýchto zhlukoch, na rozdiel od

    Teplý šalát s cícerom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    pomarančov, ktoré sú na konároch každý osve.

    Teplý šalát s cícerom (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

terinka55
Nuž, čo povedať? Gratulujem! K receptu, ku každému dôvodu na radosť...
patroveckypitrs
Kamarát @Sracz je to veľmi pozitívne takéto stravovanie. Skúšam to aj ja, mám to prikázané, lenže je v tom problém. Nejde mi to dolu krkom, akoby sa mi to zasekávalo v krku. Mňa by zaujímala ta pácovaná hovädzina. Ta by išla ľahko dolu krkom. Úroda vyzerá skvelo.
kecemis
Pekne si pripravil priatelu z juznych krajin, chutne a napadite a popritom sa strati aj ten kusok dobre pripraveneho maska.
monty469
Navaril si podľa mojej chuti. Mám rada kombinácie zeleninky s mäsom. Tie citróny sú krásne, chcela by som ich mať v záhrade :-)
marienka44
Krásne a zdravé.
Čo je polosuché sherry? Víno?
Ďakujem za poučenie. :-)
chorvatka
Velmi mudro ste rozhodli, ze je treba konzumovat vela zeleniny. Vysledky sa uz urcite dostavili : ziadne bolesti klbov, znizenie telesnej vahy, zlepsenie celkovej nalady, ziadne civilizacné choroby (cukrovka, cholesterol a vysoky tlak) : gratulujem aj v tretom veku sa da este zit naplno. Vdaka i za inspiraciu, vsetky prisady vasho receptu mame radi. jedlo vyzera velmi chutne. Vyskusam, ale asi bez mäsa. Vela zdaru v dalsom kuchteni. A propos, poznate marocku zeleninovu Hariru a grecku zlelninovu zmes s cuketami, zampionmi a porom ? Urcite ich najdete na internete.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia