Teplý šalát s cícerom fotorecept
Foto: sracz
Nikdy by som si nebol pomyslel, že si tak rýchlo obľúbim zeleninovú stravu. Nie som ortodoxný vegetarián, ale už 1/2 roka sa zelenina, vo Zobraziť celý popisNikdy by som si nebol pomyslel, že si tak rýchlo obľúbim zeleninovú stravu. Nie som ortodoxný vegetarián, ale už 1/2 roka sa zelenina, vo forme príloh zvlášť, stala každodennou súčasťou našeho jedálnička. Ak do jej prípravy zaradíte sem-tam aj slaninu, cesnak, sušené chilli alebo semienka feferóniek, či strúhaný syr, vrátane slovenského oštiepku, zvýrazníte nielen chuť jednotlivých zložiek, ale aj finálnej zostavy. Nuž a potom si takúto prílohu bez problémov pridáte aj k mäsám v rôznej úprave.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3 - 4 PL |
|
1 - 2 ČL |
|
2 stredne veľký ks |
|
2 - 3 ks |
|
250 - 333 ml (rukola) |
|
2 - 3 strúčiky |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
3 - 4 ks |
|
250 - 333 ml |
|
2 - 3 PL |
|
250 - 333 ml |
|
250 - 333 ml (čerstvo pokrájaná) |
|
100 - 120 ml |
|
Postup
-
1
vo väčšej panvici s rastlinným olejom som krátko opražil mokka lyžičku (ML) semiačok sušených feferóniek a vrestovaní som pokračoval pridajúc na kolieska pokrájanych pórov a jalapeño papričiek; za občasného premiešavania som vložil baby arugulu (moja dcérka Angie ju nazýva rukola),
-
2
na ktorú som pretlačil strúčiky cesnaku, všetko podľa chuti posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením (čMČK), premiešal a rozložil kolieska roma paradajok
-
3
po krátkom 3÷4 minútovom podusení prišiel čas aj na čerstvý mladý špenát,
-
4
opäť po krátkom podusení a premiešaní, som chuť zostavy zjemnil hoblinkami masla
-
5
a vsypal scedený cícer, tentoraz v konzervovanej úprave a čerstvo
-
6
pokrájanú petržlenovú vňať; ešte podliať „deckom” polosuchého sherry (ja som tentoraz mal španielske Delgado Zuleta Moscatel), premiešať a nechať 2÷3´ odpariť a tak zredukovať množstvo tekutiny v šaláte!
-
7
v závere dusenia som na povrchu už len zohrial rozložené plátky uvarenej „pácovanej” hovädziny (írsky štýl prípravy à la „corned beef ”)
-
8
a za horúca prestieral
-
9
pretože som prílohu pripravil vo väčšom množstve, druhú porciu som servíroval s hovädzími maffinami. Na záver ešte jedno príjemné konštatovanie. Zvýšená konzumácia zeleniny, aj v prílohovej úprave, sa u nás obidvoch, pozitívne prejavila nielen na nenásilnom korigovaní telesnej hmotnosti a zlepšení psychiky, ale aj na komplexnom zdravotnom stave, vrátane črevnej klímy, trávenia a aj …!
-
10
je začiatok mája, my sme tu len tretí mesiac, ale už je vidieť zelené plody budúcej úrody citrónov, rastúcich v takýchto zhlukoch, na rozdiel od
-
11
pomarančov, ktoré sú na konároch každý osve.
Čo je polosuché sherry? Víno?
Ďakujem za poučenie. :-)