Teplý šalát na posilnenie imunity fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 17. marca 2015

Zo zelenej šošovice, červenej quinoi a huby shiitake

Suroviny

100 g
50 g
15 ks
1 PL
1 ks (alebo vňaťková cibuľka)
1 PL klíčky
1-2 ČL




Postup

  1. 1

    Huby shiitake sú jednými z najcennejších čo sa výživovej hodnoty týka, v Ázii sú považované dokonca ze liečivo. Obsahujú veľké množstvo glukánu a iných dôležitých látok posilňujúcich imunitu, majú protivírusové, antibakteriálne a protinádorové účinky, takže sa výborne hodia na jarné obdobie, keď je všade veľa chorých. Takisto majú skvelé účinky v boji proti únave, čo je teraz tiež aktuálne. Dnes som použila sušené, namočila som ich do horúcej vody na 15 minút, potom vyžmýkala a nechala trocha uschnúť. Ďalej sa môžu pripraviť obvyklým spôsobom ako čerstvé. Netreba ich dlho tepelne upravovať, tým sa obsah cenných látok stráca.

    Teplý šalát na posilnenie imunity (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zelenú šošovicu som dala variť do cca 3dcl osolenej vody. Keď bola polomäkká, teda asi po 10 minútach, pridala som vopred studenou vodou opláchnutú červenú quinou. Je taktiež výživovou zásobárňou a je bez lepku. Táto červená má nádhernú farbu, ktorá mi hneď učarila:-)

    Teplý šalát na posilnenie imunity (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Quinoa potrebuje k zmäknutiu asi 15 minút, takže sa dohotovila spolu so šošovicou. Scedila som ich a nechala odkvapkať nad vývarom z nich, ešte ho bude treba. Na lyžici masla som zatiaľ pomaly restovala pokrájanú bielu časť cibuľky spolu s hubami. O minútku som priliala naberačku šošovicového vývaru a dusila huby asi 5 minút, vždy som doliala trocha odpareného vývaru.

    Teplý šalát na posilnenie imunity (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Shiitake majú veľmi výraznú chuť, vývar bol osolený, nič iné som zatiaľ nepridala. Keď huby zmäkli, prisypala som šošovicu s quinoou, všetko prehriala, vypla a do hotového som pridala ešte posekanú vňať jarnej cibuľky. Na doladenie som priliala trochu čerstvej pomarančovej šťavy, tá je sladkokyslá a len podčiarkne chuť ostatných surovín. Na záver ako čerešničky som pridala pár naklíčených mungo fazuliek. Keď výživná bomba, tak poriadna!:-)

    Teplý šalát na posilnenie imunity (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

safran
vyzerá to fantasticky, fotka profesionálna... občas kúpim čerstvé shitake v Kauflande, určite si ho spravím, vďaka za recept
kecemis
Pekne si spravila. Veru by sa mi teraz zisiel. Fotka je tak pekna ako aj salat.
mijaita
@kukulienka ty mi rekni, jsou tve shitake pozivatelne? Mam ty susene a at s nimi delam cokoliv, jsou nechutne houzevnate. Mne nevadi krupava ucha, mne nevadí tvrdý chléb, ale houžev co nejde rozkousat? Macela jsem varila jsem, nic. Cocokovy salat delam s varenou psenici, shitake bych dala, ale .... ?
kukulienka71
Ďakujem za komentáre, potešili:-)
@kecemis , dúfam, že ťa nič zlého nechytá:-)
@tassiedevil , :-), čokoľvek, čo ti chutí a hodí sa ti k tomu(tipnem si: začína to na "k" :-))
@mijaita , mala som malinké hlávky a aj tie o niečo väčšie som rozpolila, ako vidíš. Takže netrebalo veľa kousat:-). ale nebol problém, ani manžel sa nesťažoval. Držím sa toho, že ich netreba dlho variť. Používaj potom len čerstvé a máš po probléme, tie huby za to stoja ;-)
mijaita
@kukulienka ja kupuju cerstve houby, vsechny maji v trznici, o tp nejde, mě zajimala ta susena, protoze ji mam doma a tesila jsem se na ni. Jeste zkusim a pak ji rozemelu vzteky a pujde do masa, tak ! :-)
kecemis
@mijaita na zaklade jedneho kolegu, Vietnamca, Odporuca ich mocit vo vode aspon osem hodin. Podla neho maju omnoho lepsiu chut, ako ked ich namocis len na pol hodinu do vriacej vody. Ale co je dolezite, oni vyhadzuju stonky. Hovori, ze tie stonky su nepouzitelne, su ako zuvacky. Tiez som mal ten isty problem ako ty, tak to chcem vyskusat podla viet kolegu.
2010
Pekny salat, skusim vyrobit ale ako @kecemis pisal odstrihnem stonky a hriby dam namocit cez noc.
2010
@kukulienka71 dakujem za inspiraciu. ale kamarat co ma restiky doniesol namiesto shitaki na sliziky nakrajane ucho... a uz to islo dolu vodou a je tam aj sosovica ale aj 5 druhov luskovin aj chia biela bio aj klicky ale dressing je viac azijsky limetka, chilli, koriander vnat atd.



kukulienka71
No, mám radosť, aj keď si nechal len tú šošovicu vlastne:-D vedela som, že ty to dáš farebnejšie a plné chuti. Ďakujem za krásnu fotku a odozvu. Biela chia ma zaujala najviac:-)
kecemis
@kuku vcera som pripravil, je dobry. Co dobry, vyborny. Zial na fotku neostal cas, ak som chcel aby sa mi uslo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia