Teplý šalát na posilnenie imunity (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Zo zelenej šošovice, červenej quinoi a huby shiitake
Postup
- Huby shiitake sú jednými z najcennejších čo sa výživovej hodnoty týka, v Ázii sú považované dokonca ze liečivo. Obsahujú veľké množstvo glukánu a iných dôležitých látok posilňujúcich imunitu, majú protivírusové, antibakteriálne a protinádorové účinky, takže sa výborne hodia na jarné obdobie, keď je všade veľa chorých. Takisto majú skvelé účinky v boji proti únave, čo je teraz tiež aktuálne. Dnes som použila sušené, namočila som ich do horúcej vody na 15 minút, potom vyžmýkala a nechala trocha uschnúť. Ďalej sa môžu pripraviť obvyklým spôsobom ako čerstvé. Netreba ich dlho tepelne upravovať, tým sa obsah cenných látok stráca.
- Zelenú šošovicu som dala variť do cca 3dcl osolenej vody. Keď bola polomäkká, teda asi po 10 minútach, pridala som vopred studenou vodou opláchnutú červenú quinou. Je taktiež výživovou zásobárňou a je bez lepku. Táto červená má nádhernú farbu, ktorá mi hneď učarila:-)
- Quinoa potrebuje k zmäknutiu asi 15 minút, takže sa dohotovila spolu so šošovicou. Scedila som ich a nechala odkvapkať nad vývarom z nich, ešte ho bude treba. Na lyžici masla som zatiaľ pomaly restovala pokrájanú bielu časť cibuľky spolu s hubami. O minútku som priliala naberačku šošovicového vývaru a dusila huby asi 5 minút, vždy som doliala trocha odpareného vývaru.
- Shiitake majú veľmi výraznú chuť, vývar bol osolený, nič iné som zatiaľ nepridala. Keď huby zmäkli, prisypala som šošovicu s quinoou, všetko prehriala, vypla a do hotového som pridala ešte posekanú vňať jarnej cibuľky. Na doladenie som priliala trochu čerstvej pomarančovej šťavy, tá je sladkokyslá a len podčiarkne chuť ostatných surovín.
Na záver ako čerešničky som pridala pár naklíčených mungo fazuliek. Keď výživná bomba, tak poriadna!:-)