Teplý šalát na posilnenie imunity (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Zo zelenej šošovice, červenej quinoi a huby shiitake

Suroviny

Postup

  1. Huby shiitake sú jednými z najcennejších čo sa výživovej hodnoty týka, v Ázii sú považované dokonca ze liečivo. Obsahujú veľké množstvo glukánu a iných dôležitých látok posilňujúcich imunitu, majú protivírusové, antibakteriálne a protinádorové účinky, takže sa výborne hodia na jarné obdobie, keď je všade veľa chorých. Takisto majú skvelé účinky v boji proti únave, čo je teraz tiež aktuálne. Dnes som použila sušené, namočila som ich do horúcej vody na 15 minút, potom vyžmýkala a nechala trocha uschnúť. Ďalej sa môžu pripraviť obvyklým spôsobom ako čerstvé. Netreba ich dlho tepelne upravovať, tým sa obsah cenných látok stráca.
  2. Zelenú šošovicu som dala variť do cca 3dcl osolenej vody. Keď bola polomäkká, teda asi po 10 minútach, pridala som vopred studenou vodou opláchnutú červenú quinou. Je taktiež výživovou zásobárňou a je bez lepku. Táto červená má nádhernú farbu, ktorá mi hneď učarila:-)
  3. Quinoa potrebuje k zmäknutiu asi 15 minút, takže sa dohotovila spolu so šošovicou. Scedila som ich a nechala odkvapkať nad vývarom z nich, ešte ho bude treba. Na lyžici masla som zatiaľ pomaly restovala pokrájanú bielu časť cibuľky spolu s hubami. O minútku som priliala naberačku šošovicového vývaru a dusila huby asi 5 minút, vždy som doliala trocha odpareného vývaru.
  4. Shiitake majú veľmi výraznú chuť, vývar bol osolený, nič iné som zatiaľ nepridala. Keď huby zmäkli, prisypala som šošovicu s quinoou, všetko prehriala, vypla a do hotového som pridala ešte posekanú vňať jarnej cibuľky. Na doladenie som priliala trochu čerstvej pomarančovej šťavy, tá je sladkokyslá a len podčiarkne chuť ostatných surovín. Na záver ako čerešničky som pridala pár naklíčených mungo fazuliek. Keď výživná bomba, tak poriadna!:-)