Teľacie mäso
Teľacie mäso

Teľacie soté na bielom víne so šalviou a s bielym hroznom fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 29. augusta 2021

Nedeľný obed teraz z teľacieho mäsa na bielom víne so šalviou a s bielym hroznom.

4
porcie
10 minút
príprava
55 minút
na 160 °C

Suroviny

500 g
50 g
1 ks
1 ks
1 ks
1 PL
1 PL
1/2 PL
podľa chuti
podľa chuti
1 vetvička
1 strapec
100 ml
200 ml
1 strúčik




Postup

  1. 1

    Teľacie mäso som umyla, nechala odkvapkať a nakrájala na kocky.

    Teľacie soté na bielom víne so šalviou a s bielym hroznom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravila som ostatné suroviny. Cibuľu a slaninu som nakrájala na malé kocky. Väčšie guľky hrozna som prekrojila.

    Teľacie soté na bielom víne so šalviou a s bielym hroznom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Papriku a paradajku som nakrájala na malé kocky, tieto keď sa zapečú a udusia spolu s mäsom vlastne zahustia šťavu mäsa. Na malé kocky krájam paradajku preto, lebo takto sa v jedle nevytvoria žmolky zo šupky paradajky.

    Teľacie soté na bielom víne so šalviou a s bielym hroznom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Slaninu som opražila a pridala som cibuľu a cesnak.

    Teľacie soté na bielom víne so šalviou a s bielym hroznom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom som pridala papriku aj paradajku a nechala som ich podusiť spolu kým paprika nezmäkla. Takto sa už iste všetko rozpadne počas dusenia.

    Teľacie soté na bielom víne so šalviou a s bielym hroznom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som mäso a spolu opekala, kým sa mäso nezatiahlo. Kým sa mäso zatiahlo, odparila sa aj časť tekutiny.

    Teľacie soté na bielom víne so šalviou a s bielym hroznom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som kečup a horčicu a opäť spolu podusila.

    Teľacie soté na bielom víne so šalviou a s bielym hroznom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Teraz som osolila, okorenila, pridala mletú červenú papriku, pomiešala všetko spolu.

    Teľacie soté na bielom víne so šalviou a s bielym hroznom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podliala som troškou vývaru, len toľko, aby bolo mäso ponorené a pod pokrievkou som dusila na slabšom plameni. Počas dusenia som podliala vždy malým množstvom vývaru.

    Teľacie soté na bielom víne so šalviou a s bielym hroznom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pokiaľ sa mäso dusí, nazbierala som si šalviu na záhradke a umyla som ju.

    Teľacie soté na bielom víne so šalviou a s bielym hroznom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pridala jednu vetvičku šalvie kúsok k mäsu. Nesmie sa pridávať veľa, lebo má intenzívnu chuť. Ešte niečo k šalvii lekárskej. Šalvia ako jediná bylinka obsahuje prírodné antibiotikum. Liečila som si s ňou viac krát zápal hrdla a veľmi úspešne, čaj z tejto bylinky je hotový zázrak. Mám ju vždy na záhradke aj počas zimy zostane zelená, ale ju aj suším. Šalvia lekárska v kombinácii so zázvorom, citrónom a medom je najlepší liek na zimné prechladnutia.

    Teľacie soté na bielom víne so šalviou a s bielym hroznom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pokiaľ sa mäso dusilo, pripravila som si zemiakový knedlík. Moja maminka ma učila takto. Zemiaky ošúpem, nakrájam na malé kocky, umyjem a varím so štipkou soli do mäkka. Potom scedím, popučím a pridám pol polievkovej lyžice masla a opäť spolu popučím. Miešam, aby zemiaky rýchlejšie vychladli. Keď sú vlažné, posýpam ich hrubou múkou a premiešavam lyžicou. Potom ešte pridám 2 PL hladkej múky a dobre premiešam. Nedávam vajce ale ani veľa múky. Nemiesim, iba všetko spolu premiešam a spojím. Tvorím šúľky, ktoré varím 18 min vo vriacej vode. Takto sú mäkké a chutné. Možno robíte inak a chutí vám viac to vaše.

    Teľacie soté na bielom víne so šalviou a s bielym hroznom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Keď mám mäso mäkké, pridám víno a chvíľku podusím. Potom pridám hrozno a už nevarím, nechám 1 minútu spolu prehriať.

    Teľacie soté na bielom víne so šalviou a s bielym hroznom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Hotové soté.

    Teľacie soté na bielom víne so šalviou a s bielym hroznom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Podávam ho so zemiakovým knedlíkom a šalátom. Prajem vám dobrú chuť

    Teľacie soté na bielom víne so šalviou a s bielym hroznom (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

haji
Mně by chutnalo, pěkně letní a slavnostní nedělní oběd. Neotřelé suroviny, příjemná změna. Krásné foto i servis. Velmi pěkně děkuji za příjemný receptík.
sracz
... iba pochvala a obdiv, milá @Izabella929 a o chuti Tvojho diela si nedovolím ani pochybovať. Pre mňa osobne aj obrazotvorná živá predstava kúzla interiéru Tvojej kuchyne.


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia