Teľacie soté na bielom víne so šalviou a s bielym hroznom fotorecept
Foto: izabella929
Nedeľný obed teraz z teľacieho mäsa na bielom víne so šalviou a s bielym hroznom.
porcie
príprava
na 160 °C
Suroviny
500 g |
|
50 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
1/2 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 vetvička |
|
1 strapec |
|
100 ml |
|
200 ml |
|
1 strúčik |
|
Postup
-
1
Teľacie mäso som umyla, nechala odkvapkať a nakrájala na kocky.
-
2
Pripravila som ostatné suroviny. Cibuľu a slaninu som nakrájala na malé kocky. Väčšie guľky hrozna som prekrojila.
-
3
Papriku a paradajku som nakrájala na malé kocky, tieto keď sa zapečú a udusia spolu s mäsom vlastne zahustia šťavu mäsa. Na malé kocky krájam paradajku preto, lebo takto sa v jedle nevytvoria žmolky zo šupky paradajky.
-
4
Slaninu som opražila a pridala som cibuľu a cesnak.
-
5
Potom som pridala papriku aj paradajku a nechala som ich podusiť spolu kým paprika nezmäkla. Takto sa už iste všetko rozpadne počas dusenia.
-
6
Pridala som mäso a spolu opekala, kým sa mäso nezatiahlo. Kým sa mäso zatiahlo, odparila sa aj časť tekutiny.
-
7
Pridala som kečup a horčicu a opäť spolu podusila.
-
8
Teraz som osolila, okorenila, pridala mletú červenú papriku, pomiešala všetko spolu.
-
9
Podliala som troškou vývaru, len toľko, aby bolo mäso ponorené a pod pokrievkou som dusila na slabšom plameni. Počas dusenia som podliala vždy malým množstvom vývaru.
-
10
Pokiaľ sa mäso dusí, nazbierala som si šalviu na záhradke a umyla som ju.
-
11
Pridala jednu vetvičku šalvie kúsok k mäsu. Nesmie sa pridávať veľa, lebo má intenzívnu chuť. Ešte niečo k šalvii lekárskej. Šalvia ako jediná bylinka obsahuje prírodné antibiotikum. Liečila som si s ňou viac krát zápal hrdla a veľmi úspešne, čaj z tejto bylinky je hotový zázrak. Mám ju vždy na záhradke aj počas zimy zostane zelená, ale ju aj suším. Šalvia lekárska v kombinácii so zázvorom, citrónom a medom je najlepší liek na zimné prechladnutia.
-
12
Pokiaľ sa mäso dusilo, pripravila som si zemiakový knedlík. Moja maminka ma učila takto. Zemiaky ošúpem, nakrájam na malé kocky, umyjem a varím so štipkou soli do mäkka. Potom scedím, popučím a pridám pol polievkovej lyžice masla a opäť spolu popučím. Miešam, aby zemiaky rýchlejšie vychladli. Keď sú vlažné, posýpam ich hrubou múkou a premiešavam lyžicou. Potom ešte pridám 2 PL hladkej múky a dobre premiešam. Nedávam vajce ale ani veľa múky. Nemiesim, iba všetko spolu premiešam a spojím. Tvorím šúľky, ktoré varím 18 min vo vriacej vode. Takto sú mäkké a chutné. Možno robíte inak a chutí vám viac to vaše.
-
13
Keď mám mäso mäkké, pridám víno a chvíľku podusím. Potom pridám hrozno a už nevarím, nechám 1 minútu spolu prehriať.
-
14
Hotové soté.
-
15
Podávam ho so zemiakovým knedlíkom a šalátom. Prajem vám dobrú chuť
Ďakujem za tip na zemiakový knedlík.
Ďakujem pekne za komentár...
Ďakujem pekne za komentár...
Ďakujem pekne za komentár
Ďakujem pekne za komentar...