Teľacie soté na bielom víne so šalviou a s bielym hroznom fotorecept
Nedeľný obed teraz z teľacieho mäsa na bielom víne so šalviou a s bielym hroznom.
porcie
príprava
na 160 °C
Suroviny
| 500 g | 
                                                             | 
                                                    
| 50 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 PL | 
                                                             | 
                                                    
| podľa chuti | 
                                                             | 
                                                    
| podľa chuti | 
                                                             | 
                                                    
| 1 vetvička | 
                                                             | 
                                                    
| 1 strapec | 
                                                             | 
                                                    
| 100 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 200 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 1 strúčik | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Teľacie mäso som umyla, nechala odkvapkať a nakrájala na kocky.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Pripravila som ostatné suroviny. Cibuľu a slaninu som nakrájala na malé kocky. Väčšie guľky hrozna som prekrojila.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Papriku a paradajku som nakrájala na malé kocky, tieto keď sa zapečú a udusia spolu s mäsom vlastne zahustia šťavu mäsa. Na malé kocky krájam paradajku preto, lebo takto sa v jedle nevytvoria žmolky zo šupky paradajky.
                                                     - 
                                                    4
                                                    
Slaninu som opražila a pridala som cibuľu a cesnak.
                                                     - 
                                                    5
                                                    
Potom som pridala papriku aj paradajku a nechala som ich podusiť spolu kým paprika nezmäkla. Takto sa už iste všetko rozpadne počas dusenia.
                                                     - 
                                                    6
                                                    
Pridala som mäso a spolu opekala, kým sa mäso nezatiahlo. Kým sa mäso zatiahlo, odparila sa aj časť tekutiny.
                                                     - 
                                                    7
                                                    
Pridala som kečup a horčicu a opäť spolu podusila.
                                                     - 
                                                    8
                                                    
Teraz som osolila, okorenila, pridala mletú červenú papriku, pomiešala všetko spolu.
                                                     - 
                                                    9
                                                    
Podliala som troškou vývaru, len toľko, aby bolo mäso ponorené a pod pokrievkou som dusila na slabšom plameni. Počas dusenia som podliala vždy malým množstvom vývaru.
                                                     - 
                                                    10
                                                    
Pokiaľ sa mäso dusí, nazbierala som si šalviu na záhradke a umyla som ju.
                                                     - 
                                                    11
                                                    
Pridala jednu vetvičku šalvie kúsok k mäsu. Nesmie sa pridávať veľa, lebo má intenzívnu chuť. Ešte niečo k šalvii lekárskej. Šalvia ako jediná bylinka obsahuje prírodné antibiotikum. Liečila som si s ňou viac krát zápal hrdla a veľmi úspešne, čaj z tejto bylinky je hotový zázrak. Mám ju vždy na záhradke aj počas zimy zostane zelená, ale ju aj suším. Šalvia lekárska v kombinácii so zázvorom, citrónom a medom je najlepší liek na zimné prechladnutia.
                                                     - 
                                                    12
                                                    
Pokiaľ sa mäso dusilo, pripravila som si zemiakový knedlík. Moja maminka ma učila takto. Zemiaky ošúpem, nakrájam na malé kocky, umyjem a varím so štipkou soli do mäkka. Potom scedím, popučím a pridám pol polievkovej lyžice masla a opäť spolu popučím. Miešam, aby zemiaky rýchlejšie vychladli. Keď sú vlažné, posýpam ich hrubou múkou a premiešavam lyžicou. Potom ešte pridám 2 PL hladkej múky a dobre premiešam. Nedávam vajce ale ani veľa múky. Nemiesim, iba všetko spolu premiešam a spojím. Tvorím šúľky, ktoré varím 18 min vo vriacej vode. Takto sú mäkké a chutné. Možno robíte inak a chutí vám viac to vaše.
                                                     - 
                                                    13
                                                    
Keď mám mäso mäkké, pridám víno a chvíľku podusím. Potom pridám hrozno a už nevarím, nechám 1 minútu spolu prehriať.
                                                     - 
                                                    14
                                                    
Hotové soté.
                                                     - 
                                                    15
                                                    
Podávam ho so zemiakovým knedlíkom a šalátom. Prajem vám dobrú chuť
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




                                                        
                                                    
 


Ďakujem za tip na zemiakový knedlík.
Ďakujem pekne za komentár...
Ďakujem pekne za komentár...
Ďakujem pekne za komentár
Ďakujem pekne za komentar...