Teľacie mäso
Teľacie soté na bielom víne so šalviou a s bielym hroznom (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Nedeľný obed teraz z teľacieho mäsa na bielom víne so šalviou a s bielym hroznom.
4 porcie |
10 minút príprava |
55 minút na 160 °C |
Postup
- Teľacie mäso som umyla, nechala odkvapkať a nakrájala na kocky.
- Pripravila som ostatné suroviny. Cibuľu a slaninu som nakrájala na malé kocky. Väčšie guľky hrozna som prekrojila.
- Papriku a paradajku som nakrájala na malé kocky, tieto keď sa zapečú a udusia spolu s mäsom vlastne zahustia
šťavu mäsa. Na malé kocky krájam paradajku preto, lebo takto sa v jedle nevytvoria žmolky zo šupky paradajky.
- Slaninu som opražila a pridala som cibuľu a cesnak.
- Potom som pridala papriku aj paradajku a nechala som ich podusiť spolu kým paprika nezmäkla. Takto sa už iste všetko rozpadne počas dusenia.
- Pridala som mäso a spolu opekala, kým sa mäso nezatiahlo. Kým sa mäso zatiahlo, odparila sa aj časť tekutiny.
- Pridala som kečup a horčicu a opäť spolu podusila.
- Teraz som osolila, okorenila, pridala mletú červenú papriku, pomiešala všetko spolu.
- Podliala som troškou vývaru, len toľko, aby bolo mäso ponorené a pod pokrievkou som dusila na slabšom plameni. Počas dusenia som podliala vždy malým množstvom vývaru.
- Pokiaľ sa mäso dusí, nazbierala som si šalviu na záhradke a umyla som ju.
- Pridala jednu vetvičku šalvie kúsok k mäsu. Nesmie sa pridávať veľa, lebo má intenzívnu chuť. Ešte niečo k šalvii lekárskej. Šalvia ako jediná bylinka obsahuje prírodné antibiotikum. Liečila som si s ňou viac krát zápal hrdla a veľmi úspešne, čaj z tejto bylinky je hotový zázrak. Mám ju vždy na záhradke aj počas zimy zostane zelená, ale ju aj suším. Šalvia lekárska v kombinácii so zázvorom, citrónom a medom je najlepší liek na zimné prechladnutia.
- Pokiaľ sa mäso dusilo, pripravila som si zemiakový knedlík. Moja maminka ma učila takto. Zemiaky ošúpem, nakrájam na malé kocky, umyjem a varím so štipkou soli do mäkka. Potom scedím, popučím a pridám pol polievkovej lyžice masla a opäť spolu popučím. Miešam, aby zemiaky rýchlejšie vychladli. Keď sú vlažné, posýpam ich hrubou múkou a premiešavam lyžicou. Potom ešte pridám 2 PL hladkej múky a dobre premiešam. Nedávam vajce ale ani veľa múky. Nemiesim, iba všetko spolu premiešam a spojím. Tvorím šúľky, ktoré varím 18 min vo vriacej vode. Takto sú mäkké a chutné. Možno robíte inak a chutí vám viac to vaše.
- Keď mám mäso mäkké, pridám víno a chvíľku podusím. Potom pridám hrozno a už nevarím, nechám 1 minútu spolu prehriať.
- Hotové soté.
- Podávam ho so zemiakovým knedlíkom a šalátom.
Prajem vám dobrú chuť