Tekvicový prívarok
Tekvicový prívarok s kôprom
Autor receptu: danielajemojemeno
Tento recept ma naučila mama. Je to jedlo môjho detstva. Všetka zelenina je z našej záhrady. Výborné a zdravé!
4 porcie |
30 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Ako prvé si ošupíme tekvicu, z ktorej vydlabeme stred (ten zahodíme). Tekvicu umyjeme a nadrobno nastrúhame.
- Do stredne veľkého hrnca dáme osmažiť na kocky nakrájanú cibuľu na oleji. Keď je cibuľa už osmažená do sklovita, pridáme tekvicu a posolíme, aby tekvica pustila vodu. Chvíľu restujeme, potom pridáme od oka 0,5 až 1 l vriacej vody v závislosti od množstva tekvice. Prikryjeme a necháme dusiť.
- Občas premiešame a keď už je tekvica takmer rozvarená, pridáme postupne 200 ml mlieka a stále miešame. Po chvíli začneme pomaly pridávať aj smotanu. Pridáme nadrobno nakrájaný kôpor. Necháme variť dokým tekvica nie je hotová. Nakoniec pridáme 2 PL octu a necháme prevariť. Podľa chuti dosolíme.
- Zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame na štvrtiny a dáme variť do slanej vody na 15 minút. Uvarené zemiaky scedíme a pridáme do nich nadrobno nakrájanú pažítku a kúsok masla. Premiešame.
- Tekvicový prívarok podávame so zemiakmi a vajíčkami uvarenými natvrdo, už ako kto má rád. Môžeme pridať aj opečenú slaninku alebo špekáčik či klobásku.