Tekvicová krémová fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 19. marca 2016
Tekvicová krémová (fotorecept)
Foto: monty469

Obľúbená polievočka mojej dcéry. Ku krásnemu jarnému počasiu sa hodí táto lahodná, veselá, farebná polievočka :-)

30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
4 ks
2 ks
1 ks
2 cm
6 strúčikov
3 PL
1,8 l
2 PL
250 ml
podľa chuti
štipka
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Tekvicu, mrkvu a paštrnák ošúpeme a nakrájame na malé kúsky.

    Tekvicová krémová (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca dáme maslo, keď sa roztopí pridáme k nemu nadrobno nakrájanú cibuľu a chvíľu restujeme.

    Tekvicová krémová (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do hrnca vložíme zeleninu a orestujeme ju. Po chvíli pridáme na tenké plátky nakrájaný zázvor a ešte chvíľu restujeme.

    Tekvicová krémová (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po chvíľke restovania pridáme cuketovú pastu, ktorú som si pripravila v jeseni zo svojich zásob (1,5kg cukiet, 500 g cibule, 100 g bravč. masti, 5 PL sój. omáčky, 1 väčší parad. pretlak, 2 PL domácej vegety, 8 strúčikov cesnaku, 1 ČL chilli korenie, 0,5 ČL č.ml.korenie, 0,5 ČL soli - na masti speníme cibuľu, a pridáme k nej ostatné suroviny, dusíme asi 20 min. , môžeme to rozmixovať a ešte horúce plníme do fliaš, uzavrieme a sterilizujeme 5 minút). Zeleninu zalejeme vývarom a prikryjeme, tak, ako na obrázku.

    Tekvicová krémová (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Varíme 20 minút. Pred koncom pridáme prelisovaný cesnak, odstavíme a rozmixujeme na hladký krém. Ja som použila stolový mixér, bolo to raz dva. Vrátime späť na sporák, a zjemníme to smotanou. Necháme prevrieť a odstavíme. V závere pridáme citrónovú šťavu, podľa chuti. Ozdobíme opraženými slnečnicovými semienkami a žeruchou. Dobrú chuť :-)

    Tekvicová krémová (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
@Mont ík Hmm, tak tekvicovú polévku můžu! Dcera má dobré chutě! Teprve nedávno jsem začala s Hokaido dýní, ostuda. Máslovou tekvicu jsi v tomto čase sehnala kde?!
Až bude cuketová sezóna, prosím, můžeš vložit receptík na tu svoji pastu?!, prosíím! Jak se znám, už bych to za pár měsíců nenašla! Moc se mi líbí! Děkuji moc! Ukládám receptík!
monty469
Moja milá @Haji , maslovú tekvicu som zohnala v kauflande :-D Zohnať ju u nás, nie je žiadny problém, aj v tomto období. Mám šťastie, že dcéra zje všetko, ale tieto krémové polievky má najradšej...no so synom je to horšie.. zo všetkej zeleniny má najradšej mäso :-D Takže polievku samozrejme ani neochutnal, keď sa dozvedel, čo v nej je .. a pokiaľ sa to nedozvie, ani to neochutná :-) Recept na cuketovú pastu som napísala do postupu, ale keď ju budem robiť, pridám ju ako osobitný recept :-) Tú si dáme aj na chlieb, pečivo, alebo k mäsu, k čomukoľvek .... Ďakujem ti za pekný komentárik, ktorý ma ako vždy, veľmi potešil. Pozdravujem na Moravu a prajem krásny jarný slniečkový deň! Ak tam slniečko nemáte, tak vám kus z našich slnečných lúčov posielam ! :-)
1x berta
haji
@Monty děkuji moc! U nás to dnes o sluníčko není. Jen teď se maloučko prosvětlilo a sluníčko klepe skrze zataženost přímo sem!! Haha dorazil kousek od tebe!! To jsou věci!
S dětmi a zeleninou, někdy s jídlem vůbec je to na šlaka. Vidím to kolem sebe, bo například když přijde bývalá kolegyně s kuřátky, tak jsem na mrtvici - bo to ce jedly už nejí a co nejedly doma nemám... oh!
Mávám a zdravím!! Sama jsi sluníčko Monty!!
izabella929
@monty469 , no v poslednom čase vidím často v relácii Prostřeno tieto krémové polievky z rôznej zeleninky..pestovala som si aj tento druh tekvičky , takže viem oceniť chuť a krásnu farbu...skvelý recept.-)
jack
Ty šidielko jedno šikovnè.Také chúťky robíš,dnes som robila tvoju mrkv.nátierku,a prídu na rad aj ostatné rp.Lucinka má dobré chute.Pozdravujem a ešte pekný večer.
monty469
@Mil á Izka, aj ja pestujem rôzne tekvice a cukety, ale maslovú a hokkaido vyskúšam posadiť tohto roku po prvý krát. Hokkaido máme extra radi, dúfam, že sa im bude v mojej záhradke dariť. Veľmi rada pripravujem rôzne jedlá z tekvice či cukety, patria medzi moje obľúbené zeleninky. Už sa neviem dočkať vlastnej úrody, predsa, doma vypestované sa nedá s kúpeným porovnať :-) Ďakujem za milé slová a prajem krásny víkend :-)
monty469
@Terinka55 (20.3.2016 05:30)

Ďakujem ti veľmi pekne, fotku skrášlilo aj slniečko, ktoré nám spríjemňovalo deň :-) Krásnu nedeľu prajem!
danda3
MIlujem tekvicovú polievku, a zvlášť z maslovej tekvice, tá mi už viac chutí ako hokkaido tekvica, stačí ju upiecť a mám hody.☺
monty469
@Danda3 (20.3.2016 16:34)

Tekvice máme radi aj my na rôzne spôsoby a zvlášť, keď budem mať svoju úrodu. Vďaka za pekný komentár a prajem krásny večer :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia