Tajine hrdzavej Berberky /forecept/

pusta - fotkapusta, 17. marca 2011
Tajine hrdzavej Berberky  /forecept/
Foto: pusta

Ide o recept pocházajúci z Maroka. Je to voňavé jedlo z kuraťa, ľahko pikantnej, slano-kyselkavej chuti, ktoré sa pripravuje v Tajine. Tajine čítaj tažin, Zobraziť celý popisIde o recept pocházajúci z Maroka. Je to voňavé jedlo z kuraťa, ľahko pikantnej, slano-kyselkavej chuti, ktoré sa pripravuje v Tajine. Tajine čítaj tažin, je hlinená nádoba s vysokou štíhlou konicky tvarovanou pokrievkou, vdaka čomu sa jedlo pripravuje pomalým dusením a často sa jedlo v tajine aj podáva. V našich podmienkach poslúži na prípravu aj hlbší pekáč, ako som to robila aj ja sama.

6-8
porcií
180 minút
príprava
45-50 minút
na 180 °C

Suroviny

nad 1500 g
6 ks
6 ks menšie
500 g malé
500 g malé mladé
250 g malé pokrájané na plátky alebo
1 ks v konzerve bez nálevu
4 ks veľká
6 veľkých strúčikov
2 ks
z 1 citrona
4 ks zrelá veľká
podľa chuti
na koreniacu zmes:
6 guličiek
4 guličky
8 guličiek celý semienka
1 štipka okrem toho
2 ks sušené červené malé prekrojené na 1/2 zbavené semienok
  p.p
5-6 PL
2 cm




Postup

  1. 1

    Koreniacu zmes si pripravíme potlčením korenia a škorice, ktoré zmiešame s kurkumou. Mrkvu pokrájame na 3 cm kúsky, cuketu na 6 cm valčeky, citrony na 1/4 alebo 1/8 po odkrojení koncov, lebo sú horké, pradajky namalé kocky, zemiaky a cibuľky ošúpeme.. Kura naporcujeme nasolíme, prelejeme citronovou šťavou a necháme marinovať v chladničke. Potom vyberieme, opláchneme, osušíme a opečieme na oleji do zlata. Na výpeku opečieme okrem citronov a paradajok ostatnú pripravenú zeleninu. Paradajky osolíme a okoreníme polovicou koreniacej zmesi a druhou polovicou okoreníme porcie kuraťa a opečenú zeleninu. Do hlbšieho pekáča rozložíme upravenú zeleninu a opečené kura.

    Tajine hrdzavej Berberky  /forecept/ - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme sušené, semienok zbavené, na polovicu prekrojené papričky, obložíme dielikmi citronu, pokryjeme okorenenými paradajkami, pokrájanými na kocky .

    Tajine hrdzavej Berberky  /forecept/ - obrázok 2
  3. 3

    Zalejeme vodou do 3/4 a prikryté pokrievkou vložíme dusiť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 35-50 minút. 15 minút pred dohotovením odkryjeme a pečieme, až skaramelizije citron. Podávame horúce na kuskusovom lôžku. Porciu kuraťa položéme do stredu a obložíme hotovou zeleninou, celé prelejeme vydusenou šťavou.

    Tajine hrdzavej Berberky  /forecept/ - obrázok 3
  4. 4

    tajine po dohotovení

    Tajine hrdzavej Berberky  /forecept/ - obrázok 4

Diskusia k receptu

tizian1cat
v konzerve mozno v hlavnom meste, ale nie v tajine. Rok a pol som zila v severnej afrike, sampinon tam som ale nestretla.
pusta
tizian1Qcat, ale ja som rp neoznačila ako originál tajine z Maroka, pozri si názov, a to, čo som o ňom napísala. Len to som uviedla, že rp pochádza z Maroka a urobila som ho v našich podmienkach. Len doplním, že tajine sa robí okrem kuracieho, aj z hovädzieho a jahňacieho mäsa. Tiež som nepísala, či je rp z hlavného mesta alebo z ktorej časti krajiny z arabskej domácnosti. Tajine sa len pre zaujímavosť pripravuje aj vo Francii a inde.
pusta
tizian1cat, mohla by si uviesť, kde konkrétne si žila v Afrike, v ktorom štáte a v ktorej jeho provincii a aký tajine sa tam varil v arabskej domácnosti , v oblasti, kde si žila, mňa totiž arabská kuchyňa oslovila a poteší ma každý skvelý recept. myslím, že nielen mňa.
tizian1cat
ja som nebývala v arabskej domácnosti, ale s rodinou (pracovne)v hoteli, kde vsak boli kuchári z maroka, tunisu a alžírska. Čo sa týka mäsa, používa sa v celej severnej Afrike kura, ovca, koza a ako delikatesa ťava. Hovädzina len v luxusných reštauráciách aj to tvrdá ako podošva - nevedia to upraviť. Na počudovanie, veľmi málo rýb, do tajine používajú v tunise hlavne okru, baklažán a cícer, v maroku sušené ovocie a oriešky. Verzie so šampiňónmi sú upravenou marockou a alžírskou verziou - vo Francúzsku, oni aj v receptoch píšu champignons de paris. P.S. nemyslela som to zle...:-)))
jarunka
Toto sa mi paci, musim to vyskusat.Ja si pripravujem kuskus mojim laickym sposobom. Dakujem
pusta
tiziab1cat, tiež som to nemyslela zle. veľmi pekne dakujem za tvoju odpoved, pre mňa je to odpoved z prvej ruky niekoho, kto medzi arabmi žil, čo mi nenahradí žiadna kniha, naozaj ma to obohatilo.s tým sušeným ovocím a orieškami v Maroku to som vdela tiež. Ak by som to celé zjednodušila, mne tajine dosť pripomína eintopf.
1x eleni
omuslam
No babenky, jedia aj hovädzie, aj kuracie, aj jahňacie, a hovädzie vedia pripraviť, neviem, čo žerú v hoteli a čo dávajú jesť turistom :)) Ja som žila 10 rokov v tal. len s Marokínmi, viem čo jedia, aj ako to pripravujú, hovädzie vedia pripraviť perfektne domäkka, a do tajinu sa zemiaky ukladajú az nakoniec a na samý vrch, lebo pustia veľa šťavy a rbia okrasu...varenie asi 2,5-3 hodiny...výborný je aj chmíz, s kuraťom na šošoviv, spolu s natrhaným palacinkovým msemnom-chlebom..
nalpa
Tento Tajin je perfektny, moj milovany...inac huby maju a nielen v konzerve.. sampionov sice neviem kolko.. ale na severe maroka je zampionov plno..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia