Foto: pusta
Ide o recept pocházajúci z Maroka. Je to voňavé jedlo z kuraťa, ľahko pikantnej, slano-kyselkavej chuti, ktoré sa pripravuje v Tajine. Tajine čítaj tažin, Zobraziť celý popisIde o recept pocházajúci z Maroka. Je to voňavé jedlo z kuraťa, ľahko pikantnej, slano-kyselkavej chuti, ktoré sa pripravuje v Tajine. Tajine čítaj tažin, je hlinená nádoba s vysokou štíhlou konicky tvarovanou pokrievkou, vdaka čomu sa jedlo pripravuje pomalým dusením a často sa jedlo v tajine aj podáva. V našich podmienkach poslúži na prípravu aj hlbší pekáč, ako som to robila aj ja sama.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
nad 1500 g |
|
6 ks |
|
6 ks menšie |
|
500 g malé |
|
|
|
500 g malé mladé |
|
250 g malé pokrájané na plátky alebo |
|
1 ks v konzerve bez nálevu |
|
4 ks veľká |
|
6 veľkých strúčikov |
|
2 ks |
|
z 1 citrona |
|
4 ks zrelá veľká |
|
podľa chuti |
|
na koreniacu zmes: | |
6 guličiek |
|
4 guličky |
|
8 guličiek celý semienka |
|
1 štipka okrem toho |
|
2 ks sušené červené malé prekrojené na 1/2 zbavené semienok |
|
p.p |
|
5-6 PL |
|
2 cm |
|
Postup
-
1
Koreniacu zmes si pripravíme potlčením korenia a škorice, ktoré zmiešame s kurkumou. Mrkvu pokrájame na 3 cm kúsky, cuketu na 6 cm valčeky, citrony na 1/4 alebo 1/8 po odkrojení koncov, lebo sú horké, pradajky namalé kocky, zemiaky a cibuľky ošúpeme.. Kura naporcujeme nasolíme, prelejeme citronovou šťavou a necháme marinovať v chladničke. Potom vyberieme, opláchneme, osušíme a opečieme na oleji do zlata. Na výpeku opečieme okrem citronov a paradajok ostatnú pripravenú zeleninu. Paradajky osolíme a okoreníme polovicou koreniacej zmesi a druhou polovicou okoreníme porcie kuraťa a opečenú zeleninu. Do hlbšieho pekáča rozložíme upravenú zeleninu a opečené kura.
-
2
Pridáme sušené, semienok zbavené, na polovicu prekrojené papričky, obložíme dielikmi citronu, pokryjeme okorenenými paradajkami, pokrájanými na kocky .
-
3
Zalejeme vodou do 3/4 a prikryté pokrievkou vložíme dusiť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 35-50 minút. 15 minút pred dohotovením odkryjeme a pečieme, až skaramelizije citron. Podávame horúce na kuskusovom lôžku. Porciu kuraťa položéme do stredu a obložíme hotovou zeleninou, celé prelejeme vydusenou šťavou.
-
4
tajine po dohotovení
Diskusia k receptu