Tajine hrdzavej Berberky /forecept/

Autor receptu: pusta

Ide o recept pocházajúci z Maroka. Je to voňavé jedlo z kuraťa, ľahko pikantnej, slano-kyselkavej chuti, ktoré sa pripravuje v Tajine. Tajine čítaj tažin, je hlinená nádoba s vysokou štíhlou konicky tvarovanou pokrievkou, vdaka čomu sa jedlo pripravuje pomalým dusením a často sa jedlo v tajine aj podáva. V našich podmienkach poslúži na prípravu aj hlbší pekáč, ako som to robila aj ja sama.

6-8
porcií
180 minút
príprava
45-50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Koreniacu zmes si pripravíme potlčením korenia a škorice, ktoré zmiešame s kurkumou. Mrkvu pokrájame na 3 cm kúsky, cuketu na 6 cm valčeky, citrony na 1/4 alebo 1/8 po odkrojení koncov, lebo sú horké, pradajky namalé kocky, zemiaky a cibuľky ošúpeme.. Kura naporcujeme nasolíme, prelejeme citronovou šťavou a necháme marinovať v chladničke. Potom vyberieme, opláchneme, osušíme a opečieme na oleji do zlata. Na výpeku opečieme okrem citronov a paradajok ostatnú pripravenú zeleninu. Paradajky osolíme a okoreníme polovicou koreniacej zmesi a druhou polovicou okoreníme porcie kuraťa a opečenú zeleninu. Do hlbšieho pekáča rozložíme upravenú zeleninu a opečené kura.
  2. Pridáme sušené, semienok zbavené, na polovicu prekrojené papričky, obložíme dielikmi citronu, pokryjeme okorenenými paradajkami, pokrájanými na kocky .
  3. Zalejeme vodou do 3/4 a prikryté pokrievkou vložíme dusiť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 35-50 minút. 15 minút pred dohotovením odkryjeme a pečieme, až skaramelizije citron. Podávame horúce na kuskusovom lôžku. Porciu kuraťa položéme do stredu a obložíme hotovou zeleninou, celé prelejeme vydusenou šťavou.
  4. tajine po dohotovení