Ťahaná štrúdľa plnená jablkami
piatková príloha denníka Pravda, 7. marca 2022
Foto: Shutterstock.com
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
200 g (+ múka na poprašovanie) |
|
1 PL |
|
štipka |
|
125 ml |
|
Plnka: | |
60 g |
|
40 g |
|
1,5 kg kyslejšie |
|
z 1/2 citróna |
|
2-3 PL |
|
(na namočenie hrozienok) |
|
1 PL |
|
podľa chuti |
|
Na natieranie: | |
|
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Na dosku nasypeme múku do tvaru kužeľa a na vrchole vytvoríme kráter. Pridáme olej, štipku soli a postupne počas miesenia po troškách 125 ml vody – možno nebudete potrebovať všetku. Miesime, aby vzniklo hladké cesto. Ak treba, pridáme ešte trochu vody alebo múky. Cesto sa nesmie lepiť a musí byť pružné. Najskôr ho intenzívne miesime a keď je hladké, silno naň tlačíme dlaňou alebo udierame o dosku. Vytvarujeme guľu, poprášime ju trochou múky a prikryjeme hrncom, ktorý sme predtým zohriali na sporáku. Necháme 30 minút odpočívať.
- 2
Plnka: Hrozienka namočíme do rumu. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme strúhanku a popražíme ju asi 5 minút, kým jemne nezhnedne. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov, nakrájame na plátky, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme škoricu a cukor a dôkladne premiešame.
- 3
Na stôl položíme plátno alebo obrus, poprášime múkou, položíme odpočinuté cesto, ktoré tiež poprášime. Pomocou valčeka ho rovnomerne rozvaľkáme na hrúbku asi 4–5 mm. Opäť ho poprášime múkou a necháme niekoľko minút odpočívať, aby sa dalo ľahšie roztiahnuť. Potom ho začneme rozťahovať chrbtami a hánkami rúk. Opatrne pokračujeme, aby bolo čo najtenšie. Okraje cesta orežeme a zaplátame nimi prípadné diery.
- 4
Na cesto rozotrieme na masle opraženú strúhanku, položíme na ňu ochutené jablká a posypeme ich hrozienkami. Na koncoch cesto preložíme cez jablká a pomocou plátna naplnené cesto zvinieme. Štrúdľu položíme na plech vymastený maslom (časťou, kde sme rolovanie skončili nadol) a potrieme ju roztopeným maslom. Vložíme do rúry a pečieme pol hodiny pri 180 °C. Pred podávaním necháme mierne vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
Tiež jablková štrúdľa:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu