Jablková štrúdľa
Jablková štrúdľa

Ťahaná štrúdľa plnená jablkami

Varecha
piatková príloha denníka Pravda, 7. marca 2022
Ťahaná štrúdľa plnená jablkami
Foto: Shutterstock.com
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
200 g (+ múka na poprašovanie)
1 PL
štipka
125 ml
Plnka:
60 g
40 g
1,5 kg kyslejšie
z 1/2 citróna
2-3 PL
 (na namočenie hrozienok)
1 PL
podľa chuti
Na natieranie:
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na dosku nasypeme múku do tvaru kužeľa a na vrchole vytvoríme kráter. Pridáme olej, štipku soli a postupne počas miesenia po troškách 125 ml vody – možno nebudete potrebovať všetku. Miesime, aby vzniklo hladké cesto. Ak treba, pridáme ešte trochu vody alebo múky. Cesto sa nesmie lepiť a musí byť pružné. Najskôr ho intenzívne miesime a keď je hladké, silno naň tlačíme dlaňou alebo udierame o dosku. Vytvarujeme guľu, poprášime ju trochou múky a prikryjeme hrncom, ktorý sme predtým zohriali na sporáku. Necháme 30 minút odpočívať.

  2. 2

    Plnka: Hrozienka namočíme do rumu. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme strúhanku a popražíme ju asi 5 minút, kým jemne nezhnedne. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov, nakrájame na plátky, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme škoricu a cukor a dôkladne premiešame.

  3. 3

    Na stôl položíme plátno alebo obrus, poprášime múkou, položíme odpočinuté cesto, ktoré tiež poprášime. Pomocou valčeka ho rovnomerne rozvaľkáme na hrúbku asi 4–5 mm. Opäť ho poprášime múkou a necháme niekoľko minút odpočívať, aby sa dalo ľahšie roztiahnuť. Potom ho začneme rozťahovať chrbtami a hánkami rúk. Opatrne pokračujeme, aby bolo čo najtenšie. Okraje cesta orežeme a zaplátame nimi prípadné diery.

  4. 4

    Na cesto rozotrieme na masle opraženú strúhanku, položíme na ňu ochutené jablká a posypeme ich hrozienkami. Na koncoch cesto preložíme cez jablká a pomocou plátna naplnené cesto zvinieme. Štrúdľu položíme na plech vymastený maslom (časťou, kde sme rolovanie skončili nadol) a potrieme ju roztopeným maslom. Vložíme do rúry a pečieme pol hodiny pri 180 °C. Pred podávaním necháme mierne vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

Recept je zaradený do kategórií:
Ovocné, Slovenská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha