Jablková štrúdľa

Ťahaná štrúdľa plnená jablkami

Autor receptu: redakcia

30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na dosku nasypeme múku do tvaru kužeľa a na vrchole vytvoríme kráter. Pridáme olej, štipku soli a postupne počas miesenia po troškách 125 ml vody – možno nebudete potrebovať všetku. Miesime, aby vzniklo hladké cesto. Ak treba, pridáme ešte trochu vody alebo múky. Cesto sa nesmie lepiť a musí byť pružné. Najskôr ho intenzívne miesime a keď je hladké, silno naň tlačíme dlaňou alebo udierame o dosku. Vytvarujeme guľu, poprášime ju trochou múky a prikryjeme hrncom, ktorý sme predtým zohriali na sporáku. Necháme 30 minút odpočívať.
  2. Plnka: Hrozienka namočíme do rumu. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme strúhanku a popražíme ju asi 5 minút, kým jemne nezhnedne. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov, nakrájame na plátky, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme škoricu a cukor a dôkladne premiešame.
  3. Na stôl položíme plátno alebo obrus, poprášime múkou, položíme odpočinuté cesto, ktoré tiež poprášime. Pomocou valčeka ho rovnomerne rozvaľkáme na hrúbku asi 4–5 mm. Opäť ho poprášime múkou a necháme niekoľko minút odpočívať, aby sa dalo ľahšie roztiahnuť. Potom ho začneme rozťahovať chrbtami a hánkami rúk. Opatrne pokračujeme, aby bolo čo najtenšie. Okraje cesta orežeme a zaplátame nimi prípadné diery.
  4. Na cesto rozotrieme na masle opraženú strúhanku, položíme na ňu ochutené jablká a posypeme ich hrozienkami. Na koncoch cesto preložíme cez jablká a pomocou plátna naplnené cesto zvinieme. Štrúdľu položíme na plech vymastený maslom (časťou, kde sme rolovanie skončili nadol) a potrieme ju roztopeným maslom. Vložíme do rúry a pečieme pol hodiny pri 180 °C. Pred podávaním necháme mierne vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.