Jablková štrúdľa
Ťahaná štrúdľa plnená jablkami
Autor receptu: redakcia
Postup- Na dosku nasypeme múku do tvaru kužeľa a na vrchole
vytvoríme kráter. Pridáme olej,
štipku soli a postupne počas miesenia po troškách 125 ml vody – možno nebudete potrebovať všetku. Miesime, aby vzniklo hladké cesto. Ak treba, pridáme ešte
trochu vody alebo múky. Cesto
sa nesmie lepiť a musí byť
pružné. Najskôr ho intenzívne
miesime a keď je hladké, silno
naň tlačíme dlaňou alebo udierame o dosku. Vytvarujeme
guľu, poprášime ju trochou
múky a prikryjeme hrncom,
ktorý sme predtým zohriali na
sporáku. Necháme 30 minút
odpočívať.
- Plnka: Hrozienka namočíme
do rumu. Na panvici rozpustíme
maslo, pridáme strúhanku
a popražíme ju asi 5 minút, kým jemne
nezhnedne. Jablká ošúpeme,
zbavíme jadrovníkov, nakrájame
na plátky, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme škoricu
a cukor a dôkladne premiešame.
- Na stôl položíme plátno alebo obrus, poprášime múkou, položíme odpočinuté cesto, ktoré tiež poprášime. Pomocou valčeka
ho rovnomerne rozvaľkáme na
hrúbku asi 4–5 mm. Opäť ho
poprášime múkou a necháme
niekoľko minút odpočívať, aby
sa dalo ľahšie roztiahnuť.
Potom ho začneme rozťahovať chrbtami a hánkami rúk. Opatrne
pokračujeme, aby bolo čo najtenšie. Okraje cesta orežeme a zaplátame nimi prípadné diery.
- Na cesto rozotrieme na masle opraženú strúhanku, položíme na ňu ochutené jablká a posypeme ich hrozienkami.
Na koncoch cesto preložíme cez
jablká a pomocou plátna naplnené cesto zvinieme. Štrúdľu položíme na plech vymastený maslom (časťou, kde sme rolovanie skončili nadol) a potrieme ju
roztopeným maslom. Vložíme
do rúry a pečieme pol hodiny
pri 180 °C. Pred podávaním
necháme mierne vychladnúť
a posypeme práškovým cukrom.
|