Syrový mazanec
Syrový mazanec (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Veľkonočný mazanec trochu netradične na slano. Je výborný k údenému mäsu, k polievke, s rôznymi nátierkami alebo len tak s
maslom.
20 minút príprava |
45 minút na 190 °C |
Postup
- Do odmeranej vody rozdrobíme droždie, pridáme štipku cukru a zamiešame, aby sa droždie rozpustilo. Pridáme múku, olej, smotanu, soľ, mleté čierne korenie a vajíčko. Vymiesime cesto. Môžeme použiť mixér pretože tento základ je redší.
Pridáme nastrúhaný syr. Ja som polovicu nastrúhala na jemno a polovicu nahrubo. Pridáme nakrájanú pažítku a petržlenovú vňať. Pridáme slnečnicové semienka a na doske zamiesime cesto. Syr môžeme pridať akýkoľvek tvrdší syr, takisto bylinky a semienka.
- Cesto prikryjeme a necháme hodinu nakysnúť.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti, premiesime a vytvarujeme z nich bochníky.
Bochníky uložíme na vymastený a múkou vysypaný plech a necháme aspoň polhodinu nakysnúť.
- Potom bochníky potrieme vajíčkom a nakrojíme do kríža a dáme piecť do vyhriatej rúry.
Pečieme na 190 °C asi 40 - 45 minút.
- Upečené bochníky premiestnime na mriežku, aby od spodku nenavlhli. Krájame až keď mazanec celkom vychladne.