Foto: babina49
V nedeľu sme mali na obed sviečkovú. Receptov na toto jedlo je tiež neúrekom,ale každý má tie svoje chute....Recept mám od mojej svokry,ktorá ju Zobraziť celý popisV nedeľu sme mali na obed sviečkovú. Receptov na toto jedlo je tiež neúrekom,ale každý má tie svoje chute....Recept mám od mojej svokry,ktorá ju varievala vždy na slávnostné príležitosti. Neviem to síce pekne naaranžovať,ale poviem vám,bola mňam...Knedľa bola kupovaná :-(( ,ale posnažím sa.
Suroviny
cca 1 kg alebo sviečkovica |
|
40 g |
|
cca 5 PL |
|
veľký |
|
80 g |
|
50 g -koreň |
|
50 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1-2 PL |
|
|
|
20 g |
|
2-3 PL |
|
1-2 PL na zahustenie |
|
(alebo kyslá smotana) |
|
2 PL |
|
ako príloha |
|
Postup
-
1
Potrebné suroviny.Ja dávam šľahačkovú smotanu,keď chcem viac omáčky,dávam dve.Keď som sa ju učila variť,nikdy nemala takú chuť,ako tá "mamičkina",až sme sa od nej dozvedeli,že ten zeler musí byť velký,on dáva tú špecifickú chuť tej sviečkovej.Postupom času som kombinovala viacero receptov a pridávam tam skaramelizovaný cukor a sušený tymián,ktorý rozdrvím v dlani.Všetky tieto ingrediencie dajú sviečkovej znamenitú chuť.
-
2
údenú slaninu si pokrájame na tenké pásiky a na oleji trošku popražíme a pridáme mäso vcelku,ktoré sme predtým umyli,osušili a posolili
-
3
mäso si otáčame a opečieme ho zo všetkých strán
-
4
mäso vyberieme a na výpeku opražíme pokrájanú mrkvu,petržlen
-
5
zalejeme to vodou,aby bolo mäsko zaliate,pridáme ostatnú zeleninu:cibuľu, pokrájaný zeler.Celé čierne korenie, bobkový list, cca 2 štipky tymiánu, 2 plátky citrónu, a 1PL vegety Podravky. Zakryté varte a počas varenia mäso obracajte,pridajte 1-2PL octu.
-
6
karamel si pripravujem vždy na začiatku varenia,aby sa stihol roztopiť. Na 2 PL masla skaramelizujem 3Pl cukru a zalejem trochou vody. Občas ho premiešavam,aby sa rýchlejšie roztopil
-
7
rajnica bola veľmi plná,tak som to musela preložiť do väčšieho hrnca. Mäsko je uvarené a samozrejme sa "scvrklo". Mäso vyberieme a urobíme si omáčku
-
8
zeleninu aj slaninku buď prepasírujeme, alebo ponorným mixérom rozmixujeme spolu so smotanou a múkou. Pridáme skaramelizovaný cukor,osolíme,dochutíme podľa potreby ešte cukrom,octom (alebo šťavou z citrónu) a vývaru si pridáme podľa potreby
-
9
ja zvyknem jednu mrkvu roztlačiť vidličkou a tak pridať k omáčke,aby nam tam niečo farebné "plávalo" a ešte medzi prstami rozmrvím trošku tymiánu,aby to pekne voňalo
-
10
hotová omáčka
-
11
mäsko je nakrájané na tenké plátky
-
12
a my "uponáhľané ženy" si kúpime hotovú knedľu a zavárane brusnice a máme chutný obedík
Špikovanie mäsa mi veľmi nejde,tak to riešim opekaním mäsa na slaninke.
@myalab ,ja tam tiež kvapnem trochu horčice,niekde som to vyčítala.