Sviečková na smotane fotorecept

sonijamt - fotkasonijamt, 5. februára 2011
Sviečková na smotane (fotorecept)
Foto: sonijamt

Viem, že sviečková sa robieva na niekoľko spôsobov, toto je postup našej rodiny, na ktorý sme zvyknutí, takto to robievam ja a je veľmi Zobraziť celý popisViem, že sviečková sa robieva na niekoľko spôsobov, toto je postup našej rodiny, na ktorý sme zvyknutí, takto to robievam ja a je veľmi chutná:-) Úvodné foto je robené na rýchlo, takže sa ospravedlňujem za "aranžovanie":-))

12
porcií

Suroviny

1,5  kg
1 ks
6 ks
5 ks
1 ks
250 ml
trochu
1 PL
4 PL
3 guličky
3 guličky
3 ks




Postup

  1. 1

    Umyté mäso pokrájame na rezne, necháme dobre odkvapkať a osolíme. Ja používam bravčovinu, ale robila som aj zo zveriny. Mäso prešpikujeme slaninou, ale kto nemá rád, netreba. Niekedy dám len kôru zo slaniny vyvariť do omáčky. Mäso opražíme na oleji z oboch strán.

    Sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do výpeku pridám nadrobno pokrájanú cibuľku, orestujem.

    Sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridám pokrájanú zeleninu a asi 10 min orestujem spolu s cibuľkou

    Sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K zelenine pridám mäso, bobkový list, nové a čierne korenie, bujón hovädzí, kurací alebo zeleninový

    Sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zalejem vodou a nechám dusiť do mäkka

    Sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď bude mäsko mäkké, vyberiem ho na tanier a omáčku rozmixujem.

    Sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Omáčku prepasírujem cez sitko, niekto to takto nemá rád a omáčku necháva len rozmixovanú.

    Sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    4 PL kryštálového cukru si rozpálim na karamel a zalejem asi 2 dcl vody-musí vzniknúť tekutá "vodička". Vlejeme za stáleho miešania do omáčky a necháme prejsť varom.

    Sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridám smotanu, mlieko rozmiešané s hladkou múkou a necháme prejsť varom. Odstavíme.

    Sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pridáme maslo na zjemnenie, ocot a soľ podľa chuti. Podávame s knedlíkom a brusnicami:-)

    Sviečková na smotane (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

dorisa
Dala by som si dnes na obed. Uvodná fotka je tiež pekná, nemaj obavy.
jerica
Sviečková je u nás sviatočné menu,pre mňa stačia aj makaróny,ale knedľu miluje celá rodina. Pekný fotopostup,moja je skoro taká istá,len okrem kalerábu,múky a bujonu.Ale každý akú má rád, Tvoja musí byť excelentná:-))
marienka44
@Sonijamt , svieckova /v Tvojom pripade bravcova/ sa robi v celku. Tiez som nepocula, ze sa dava kalerab. Pridavaju sa aj borievky. Toto je bravcove na zelenine alebo na zahradnicky sposob. :-)
1x kaja14
mamimna
Práve dnes sme ju mali na obec, tiež pridávam tymián a ešte aj lyžicu horčice.
ejmepb
Robím takto, len s karamelom som neskúšala,ale skúsim.. a ja tiež dávam koreňovú zeleninu akú práve mám a pridám aj zelenú vňať(petržlen, zeler).
ejmepb
A ešte, začali sme ju robiť z bravčového keď sme sa zľakli choroby šialených kráv a ostali sme pri ňom a chutí všetkým.
jerica
Musím povedať , vynikajúco nafotený postup:-)stačí aj bez komentára gazdiné vidia o čom to je!! Že je bravčové , to nemení na chuti nič,aj taká môže byť lahodná sviečková.
duschko
Velmi pekne foto a verim ze aj chutny recept. Z bravcoveho som este nerobil, najvyssi cas vyskusat. Ked robim svieckovu tak natanier pre chut davam dve kolieska citronu a na kazde koliesko KL zavaranych brusnic . Svieckovej, myslim omacke to doda neopakovatelnu chut. Vrelo odporucam, vyskusajte.
sonijamt
duschko, brusnice dávam aj ja, robia v omáčke ako píšete neopakovateľnú chuť, ale ako som spomínala v úvode, záverečné foto bolo robené narýchlo a na brusnice som úplne vtom zhone zabudla:-( inak ďakujem všetkým za komentáre, robila som ju aj z jeleňa a bola vynikajúca, len také mäsko nie je každý deň na stole a myslím, že bolo chuťovo lepšie ako z bravčoviny:-)
wegar
Sviečková na smotane je receptúra. Už ten názov sviečková predurčuje, z čoho sa robí - z hovädzej sviečkovice. Toto nie je sviečková, ale bravčové na smotane. Do sviečkovej sa dáva mrkva, petržlen a zeler, kaleráb nie. A korení sa tymiánom. Do mäsového výpeku je zbytočné dávať bujón, prečítajte si zloženie, koľko soli obsahuje a všelijakých zahusťovadiel a glutamátu. Je to len zbytočne predražená soľ.
mrkva777
tak ja som ju momentale spravila a je vynikajuca ja robievam svieckovu iba z bravcoveho masa lebo deti mi nechcu hovadzie je to taka nahrada a pochvaluju si to , Mne moze byt jedno ako sa to vola hlavne ze to chutí a fakt je vynikajuca :-))))...
morenajea
ja dávam cukor priamo do orestovanej zeleniny. je to rýchlejšie a nemusím umývať ďalší hrniec.
betty21
krásny receptík, ja tiež robievam sviečkovú aj z bravčoviny :)
janka165
vyyyyyyyyyyyborna sviečková-odporúčam...manželovi chutila viac ako od mamičky,a to už niečo potvrdzuje :D
ivkaa
krásna úvodná fotka :) hneď by som si dala :)
zuzu1234
Prečo by nemohla byť sviečková aj z bravčového mäsa? Ďakujem za tip, určite rada niekedy vyskúšam pre zmenu! Ja ako alternatívu k drahšiemu hovädziemu robievam z vykostených kuracích stehien a tiež nám to veľmi chutí. Viac ako o druh mäsa nám ide o tú fajnovú omáčku. Ináč tiež do nej dávam aj kalaráb a aj maličký kúsok zeleru. Ten však už potom nemixujem s ostatnou zeleninou.
radox1
tu karamelovu vodu by som nahradil pridanim cukru spolu s korenovou zeleninou,tak prebehne jemna karamelizacia.maso by som dusil v celku.konzistencia omacky je vodova.
1x radox1
bubaya
Mňamky mňamky, sviečkovú ja rada, hlavne omáčku a knedlíček. Ja robím často sviečkovú z morčacieho stehna, najradšej aj s kosťou. Je to tmavé a šťavnaté, takmer ako divina. Aby to malo taký divinový šmrnc, pridávam pár bobúľ borievky a trochu balzamikového octu, alebo červeného vína, čo mám práve načaté. Ten karamel je dobrý nápad, skúsim.
kimlo
Na toto by som sa nechal pozvať... :-)
kukulienka71
Toto je bravčové stehno v zeleninovo-smotanovej omáčke.A to podľa mňa nie je dehonestujúci názov.Prečo vám robí problém napísať správny názov?So sviečkovou to má málo spoločného.Mýli to ostatných, k postupu sa radšej ani nevyjadrím...Dávam ti preto 2*,aj ked vám to takto chutí,skutočne dobre pripravené by vám chutilo ešte viac.
pusta
absolútne súhlasím s @kukulienka71 , toto vôbec nie je sviečková :-)
tým som nepovedala, že jedlo nie je dobré.
pusta
absolútne súhlasím s @kukulienka71 , toto vôbec nie je sviečková :-)
tým som nepovedala, že jedlo nie je dobré.
megdesign
@all v uvode to mate napisane

"Viem, že sviečková sa robieva na niekoľko spôsobov, toto je postup našej rodiny, na ktorý sme zvyknutí, takto to robievam ja a je veľmi chutná:-)"

Ja tiez nerobim svieckovu na smotane vzdy z pravej svieckovice... ake maso je, take dam... @bubaya napr. aj z morky...
Zaklad svieckovice je mrkva, petržlen, zeler, smotana = prepasirovat, co tento recept splna, cize nazov ma pravom.

Ale sak nebola by varecha varechou, keby sa stalice neozvali a nemudrovali, ze je to "bravcove na zelenine, na prirodno," a pod. :)
amelie
na českom internete som sa dokonca stretla s tvrdením, že sviečková môže byť z hocičoho ... a názov vraj dostala preto, žeo je to mimoriadne slávnostné jedlo, a preto sa musí jesť pri sviečkach:-)))))
jujoska
keď sa povie svieckova, kazdy NORMALNY clovek si ihned vybavi hlavne omacku, ktora je urobena zo zeleniny s pridavkom smotany. Ze je v nej nejaky kusok masa, alebo u vegetarianov povedzme aj bez masa, a ze kazdy ju ochucuje niecim inym, to je samozrejme. Ani my ju nerobime z pravej svieckovice, tu vyuzivame inak, ani v restauraciach ju nerobia zvycajne zo svieckovice a v ponuke ju tak nazyvaju. Nikomu na svete to nevadi, len vam dvom a mozno este par ludom na Vareche. Nie raz som zachytila ako sa @pusta zastavala nejakej kucharocky, ze nech si nic nerobi z rypacov a castovala ich nechutnymi nazvosloviami. A toto je co ked nie bezdovodne rypanie za uplnu blbost?
yogicek
@megdesign
Aby nedošlo k nedorozumeniu, nemám nič proti názvom tu na Vareche, nech si to nazve každý ako chce, ale dovolím si trošku oponovať. Každý má svoj vlastný recept a ani proti tomu nenamietam. Lenže názov tohto jedla je odvodený od druhu mäsa z hov. dobytka, ktorý sa volá sviečková alebo sviečkovica. Ale aj prasa má ten istý druh mäsa ktorý sa volá panenka, alebo panenská sviečková. Úplne som pochopil v druhom odstavci druhú vetu, ale aj tú by som upresnil. Nie základ sviečkovice ale základ omáčky ku sviečkovej je tá zelenina. Zo zbytkom tvojej úvahy úplne súhlasím. Dovolil som si, mohol som si?
megdesign
@yogicek
Nie nie.... po cesky je to preco potom "svíčková" ??? Hmmm?
Tak ako pise @amelie

"Jedním z nejtěžších tradičních českých jídel, které zároveň patří mezi nejprestižnější, je bezesporu Svíčková neboli hovězí na smetaně."
pusta
@jujoska , viem, že ma nemáš rada, ale napriek tomu to sviečková nie je a nie je to v žiadnom prípade rýpanie :-)
asi skutočne nevieš a nemáš asi ani minimálnu predstavu o čom sviečková je, bez ohľadu na to, že ju tak nazývaš :-)
podľa tvojho názoru by som tiež mohla svoj podobný recept nazvať ako "Sviečková", ale nenazvala som ho tak, lebo to naozaj sviečková nie je.
pozri sem:
 varecha.pravda.sk/recepty/bravcove-kocky-v-jemnej-zelenin...

neobstojí vôbec argument, že sme na vareche, nie sme profi kuchári, každý si môže nazvať čo chce a ako chce, lebo to má tak zaužívané, lebo u nich doma sa to tak volá a podobne....
neverím ti, že to nevieš, len si sa potrebovala povoziť na mne :-)
o nič iné ti ani nešlo. nemala si v úmysle zastať sa autorky, len rypnúť do mňa - to je fakt úbohé.
dopriala by som ti reakciu od @2010 z obdobia, ked nešetril nikoho a on vedel presne, o čom hovoril :-)

v podstate zavádzaš neskúsených a neznalých - došlo ti to?
yogicek
@megdesign.
Asi som som sa zle vyjadril. Ja nemám nič ani proti inému druhu mäsa, šak ho aj ja používam. A prečo tomu hovoria Česi jednoducho svíčková, No jednoducho preto, aby nemuseli hovoriť celý názov. Sedí vedľa mňa manželka, ktorá je rodená češka a tých sviečkových sa narobila habakuk, nie len pokiaľ sme bývali v čechách ale aj tu. Samozrejme aj v Čechách čo človek to názor na toto jedlo. Pozri si toto. Je nestor a zástanca tradičnej Českej kuchyne, majster Sapík.  www.tyden.cz/rubriky/apetit/svickova-vic-nez-ceska-k...
yogicek
@megdesign.
Bingo, môžme to ukončiť aj tak už by sme nič nové nevymysleli. Stejne si sviečkovicu môžem dovoliť tak 2 - 3x do mesiaca. Drahá je mrcha.:):):)
kukulienka71
@amelie :-)))) @jujoska ,ked nevieš napísať nič prínosné k téme,radšej nič nepíš,ešte viac to komplikuješ...ja nemám nič proti domácemu kreativizmu vo varení,len nech to nezavádza.Myslím,že som sa vyjadrila korektne aj v prvom komentári.Fakty sú fakty,nechápem,prečo ich treba prekrucovať?Práve to je blbosť,že autorka nazvala tento recept ako ho nazvala,ja si za svojím stojím,aj ked ma nepovažuješ za NORMÁLNU,lebo mne tam vadí aj to mäso aj tá omáčka(ani tá nie je OK)Kúp si 30 dkg sviečkovej,urob ju ako má byť a potom môžeš prezentovať pod tým názvom.@yogicek ,ďakujem za link
megdesign
@kukulienka yop, ja tiez sem-tam davam kalerab miesto zeleru... ak nieje zeler... Ked si porovnas zelerovu vs kalerabovu polievku, nieje tam velky rozdiel v chuti /teda spon ja ho tam necitim/...aj ked zeler je viac korenisty...
megdesign
@kukulienka vidim tu len jeden rozdiel a to, ze zeler je prirodna viagra a kalerab nie....:DDD Inak su to pre mna chutovo identicke zeleniny /ak su varene/
2010
@pusta , @pusta vidis ako si dopadla cim starsia tym menej vies, nova generacia prichadza co vsetku mudrost ma, tak ako ta bolonska omacka z tofu aj kalerab na smotane je svieckova, fici je -in. Mlady muz ked bude mat par sedivych vlasov pochopi ze taral ale monentalne je king.
PS: Bol som u Gangela v Pesti, ako som sa vyhrazal :-)
2010
Sorry pisem z S 4 , takze Gandela
megdesign
@2010 chvalit sa nemusis, ze mas S4 /mimochodom shit :D/ a ja som nepisal o ziadnom kalerabe na smotane ze je svieckova... Si bol v Pesti, ale dako si tam "omaďarol", ked slovencinu nevies citat... :)
A ak ty uz mas "par sedivych vlasov" a uz si pochopil, tak by si mal aj to, ze od isteho veku si treba hlinu na hrud prilkladat, nech si telo zvyka :)
pusta
@2010 , tak som sa nahlas z chuti zasmiala :D :D : D
teda to som ale dopadla :D ale aspoň viem kam :D nestúpila som ale do h...a aspoň ako oni :D :D :D
pekne a rukolapne si to vysvetlil :-)))))
veru, je tak, ako vravíš :-)
nechám ich byť tými "king"-ami, nech si tú mladosť do tých šedín teda do sýtosti užijú...:-)
no super - boloňská omáčka z tofu, aj s kalerábom sviečková fičí...čo všetko ja neviem :-))))) len zírám ako Alenka v ríši divov. no toto :D
si frajer!!!
teší ma, že si bol u Gundela v Pešti /neospravedlňuj sa za jeden preklep, ty nemusíš, nie som úzkoprsá/...
dúfam, že si spokojný a pochutnal si si, určite si si dobre vybral -dakujem za úžasnú správu :-)
nech sa ti darí k Tvojej spokojnosti a uži si to!!!
yogicek
Ľudia kašlite už na sviečkovú. Radšej mi pomôžte vyriešiť problém. Chcel som robiť žirafu na paprike ............................................ a nezohnal som papriku. Čo teraz?
@kululienka : TS
eviana
Tiež som už robila sviečkovú aj bez pravej sviečkovice a aj to, čo si od sviečkovoznalcov nezaslúži byť zované sviečkovou som tak zovala, hlavne že sa zjedlo a chutilo :)
Ale táto musí byť tiež fajná a hlavne je raz dva hotová, ideálna aj pre zaneprázdnených vraj:



A tu recept na ňu od @frezia68 , krásny, inšpiratívny, finančne nenáročný a skvelý :)))
tiginko
@sonijamt ja tiež robím sviečkovú častejšie zo zadného ako z pravej sviečkovice, a je fakt, že s bravčovým alebo hydinovým mäsom mi nechutí, teda priznám sa, ani som ich neochutnala. Super že dávaš karamel, ja ju mám tiež takto najradšej. Len skús bez zbytočného mlieka a múky, keď dáš dostatočne veľa zeleniny a nepreženieš to s vodou, tak úplne stačí smotana. Omáčka má potom krajšiu farbu aj chuť. @eviana :-)
eviana
@tiginko , tiež zvyknem bez múky robiť, dávam veľa zeleniny - hlavne mrkvu a zeler, nezahusťujem múkou, je to zo zeleniny krásne husté aj chutné, len zjemňujem šľahačkovou smotanou - aj pre kamošku celiakičku vhodné, som sa naučila :) A možno ma ukameňujú všetci, ale mlujeme "sviečkovú" (no dobre, pre istotu úvodzovky :)) z kližky alias móčingu úplne najviac :)
concord
Karamel sa robí a pridáva do sviečkovej aby spravil peknú farbu omáčke a dal jej karamelovú príchuť. Keďsa tam nasype len cukor, to je len obyčajné osladenie.
tiginko
vidíš, to ma nenapadlo, načo vyhadzovať zbytočne peniaze za drahé mäso, aj tak je potom suchšie. Keď náhodou robím zo sviečkovice, tak mäso robím na spôsob stejkov a omáčku zvlášť - samozrejme s dobrým mäsovým vývarom, nech aj tá "smrdí" mäsom :-) Inak @yogicek k tej žirafe na paprike: keď nemáš papriku, podoj dúhu :-)
kimlo
To by som rad videl kolki z vas robia svieckovu zo svieckovice, len tu mlatite wikipediami okolo seba... Inak klasik Felix Holzmann isiel kupovat kusok tlacenky lebo jeho mamzelka ho poslala ze ide robit svieckovu...tak naco zbytocne mudrujete... :-)
kukulienka71
@kimlo ,ja ťa beriem.Tak si to zjednodušme a basta!všetky mäsové jedlá so smotanovo-zeleninovou omáčkou a knedľou zvyme Sviečková:-))Má niekto niečo proti tomu?
babkamt
Pri čítaní dnešných komentárov k tomuto receptu som sa dobre pobavila a aj zasmiala. @mariamka súhlasím s tebou :-)
frezia68
@eviana :17,51 hod. : priznávam,že aj pre mňa z móčingu je sviečková vynikoš :-))) ,ale pripravujem ako pravú.
eviana
@frezia68 , tiež ju robím presne podľa technologického postupu, veď vlastne taký pekný kus móčinku s privretými očami aj tvarovo sviečkovú môže pripomínať.
 encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSpds7jOUzzQfARqSORkU...




Ale keď bol môj syn malý a chorý a nechcel nič jesť, tak som mu robievala "expres sviečkovú" z kuracích pŕs, mrkvy, zeleru, bez smotany, pretože sviečkovú zje l vždy, do dnes je to jeho najobľúbenejšie jedlo :)
eviana
No ne? Sťaby ich jedna mať mala :) (Obe oči privrieť :))
radox1
takze,robit svieckovu z pravej svieckovej zauzivanym sposobom-dusenim je hlupost,nakolko cim dlhsia tepelna uprava,ty viac to maso tvrdne a vysycha.ine je ho rychlo oprazit,tepelne upravit do spravnej teploty v jadre,vybrat a nakoniec nakrajat,a finalne ho podavat k prilohe.ja uprednostnujem hov.mäsa s kolagenovo-tukovymi vlaknami typu rostenka,lupana plec,ktore su hvodne na duseniu a tym pustia hovädzi tuk,ktory je nositelom chuti.a kto chce robit svieckovu podla tohto receptu,mu to rozhodne nedoporucujem.
1x radox1
frezia68
@eviana : veru,veru,pravdu máš,mám dobrého mäsiara a keď pýtam móčing na sviečkovú,vyberie podobný kus a s chápavým úsmevom (reku dôchodkyňa na pravú nemá) mi vyberie najkrajší :-) a ja nemám srdce pýtať polovičku ( veď by aj stačilo),tak prídem s pekným kusiskom :-) a preto aj teraz mám v mrazničke a @sonijamt ma láka urobiť :-)
eviana
@frezia68 , ja pri mojom už dospelom mláďatku mám zasa opačný problém - bárskoľko mäsa kúpim, nikdy ho nie je dosť veľký kus :)
pusta
pridám svoj názor, čokoľvek z iného mäsa rozhodne "Sviečková" nie je v žiadnom prípade, nech je akokoľvek chutná.
môže to byť len Iné mäso "na spôsob sviečkovej"
o príprave pravej sviečkovej - mäsa ako takého súhlasím úplne s @radox1
najlepšie povedané čo je "Sviečková na smotane" a aká má byť, z ktorých kusov hovädzieho mäsa sa robieva ešte, ale výlučne z hovädzieho, nie z iného mäsa - je v pridanom linku od @yogicek :

 www.tyden.cz/rubriky/apetit/svickova-vic-nez-ceska-k...


niet dalej o čom viac diskutovať :-)
pusta
@eviana milá, no ťažko by ich sťaby jedna mater mala, ani s oboma privretými očami nie, ani pohmatom pri zavretých očiach :-) poznám ťa, len žartuješ :-) viem, že ty určite vieš, ktoré je ktoré a aké :D :D :D
nehovoriac o tom, kde sa nachádza noha zvieraťa a kde chrbát a už vôbec o kvalitatívnom rozdiele, no a cenu radšej ani nespomeniem.
pusta
@yogicek , si ma krásne rozosmial :D :D :D
ty srandista :D pozdravuj jazyk tvojej susedy :-)
jujoska
to zhrnutie (zbytocne opakovanie toho isteho + znovu uvedeny ten isty link) bolo skutocne strasne prinosne k teme, ze @kukulienka :-D To na margo tvojej divnej poznamky na moju adresu vcera 14:13. Holt na kazdeho iny meter
pusta
@jujoska , hlavne, že ty vieš, čo je "Sviečková na smotane" a čo si ty o nej napísala, je úžasne "užitočné"...:D :D :D
eraserhead
@2010 pre malých stravníkov občas robievam (aj keď pre mňa toto jedlo nie je ničím výnimočné, a viem si bez neho život predstaviť)


pusta
@eraserhead , vyzerá vynikajúco, krásne ilustračné foto si pridal.
deti sa môžu za takýmto jedlom a takto naservírovaným utĺcť :
eviana
@eraserhead , naozaj krásne načančané jedlo, ale moje dieťa sa išlo vždy utĺcť za formu, ktorú by som tu prezentovať nemohla - knedľa na kocky, mäsko na mini-pidi kúsky (to tam kedysi ani nemuselo byť) a zaliať veľa veľa omáčky a poriadne zmiešať :)
2010
Este taka poznamka k tym klasikam ako svieckova, tento recept nebol povodne pre plebs, bol to recept bohatych, komlikovany a drahy.
Mne nevadi z coho je, len staci napisat moderna verzia z tofu atd...
Tu je stary recept od Sandtnerovej:
Svíčková na smetaně :
Naloženou svíčkovou (způsob II.), dáme do trouby i se zeleninou, cibulí a kořením a když se máslo, ve kterém bylo maso naloženo rozehřeje, osolíme je, přidáme malý kousek citronové kůry a pečeme v troubě nejdříve bez polévání tak dlouho, dokud zelenina nezčervená. Pak ji trochu zalijeme vařící vodou neb polévkou z kostí a upečeme svíčkovou (často jí polévajíc šťávou) na všech stranách do měkka a červena. Upečenou svíčkovou nakrájíme, šťávu procedíme, načež z procezené zeleniny odstraníme koření, zeleninu prolisujeme nebo umeleme na masovém strojku a vložíme zpět do šťávy. Takto připravenou šťávu se zeleninou nalijeme do kyselé smetany s rozmíchanou moukou a citronovou šťávou a dobře vše povaříme. Nakrájenou svíčkovou urovnáme na mísu, polijeme dobře omáčkou a zbylou omáčku podáváme v omáčníku. Jako přikrm hodí se houskové knedlíky, obrovský, nebo třený knedlík, ale i opečené brambory.
kukulienka71
@jujoska ,k tebe:aj ked @pusta opakovala,čo už bolo spomínané(písala som,že zhrnula),malo to väčšiu výpovednú hodnotu ako tvoj príspevok:-)na každého iný meter,lebo každý je iný...@eviana :-)),@2010 som rada,že si to sem pridal,hlavne v češtine,bol to pre mňa priam umelecký zážitok:-)
2michal
Klasika od T. Vansovej...
231. Sviečková pečienka alebo filet

Filet (filé) menuje sa pečienka rozlične pripravená a tiež vzatá z rôznych čiastok zvieraťa. Predovšetkým zovie sa tak krehká pečienka sviečková alebo ľadvina všetkého jatečného dobytka a zveriny. U drôbeže je to mäso odlúpené od kosti a vôbec mäso prsné, u ryby zase mäso z chrbta a kosti zbavené. Francúzi označujú malé dávky, na príklad octu, slovom un filet de vinaigre (ön filé dö vinégr, t. j. máličko octu).

Filet so zeleninou (a la jardiniere). Dobre slaninou prešpikovaná sviečkovica opeká sa pol hodiny na rozpálenej masti (alebo masle), potom poleje sa polievkou, ktorá za hodinu vrela s korienkami rozličnej zeleniny, cibuľou, bazaličkou, bobkovým listom, čiernym korením v zrnkách a potom precedená. Rajnica s mäsom sa prikryje, mäso udusí sa na mäkko, a keď treba, podlieva sa polievkou, do ktorej, ak jesto, primieša sa vína (v jemnej kuchyni madeirské víno). Medzitým prichystá sa rozličná zelenina, očistí a zúbkovým nožom úhľadne prikrojí, na príklad malé mrkvičky, kaleráb, zeler, strúčky fazule, ugorky, chresť, karfiol, malé cibuľky a hlávky šalátové. To sa pozorne v slanej vode na mäkko uvarí a na masle ale pozorne usmaží, aby pôvodnú formu a barvu neztratilo. Potom sa mäso pekne pokrája, pokladie na misu, obloží zeleninou, aby to i oku lahodilo. Šťava, v ktorej sa mäso dusilo, sa odmastní, trošku múkou popráši, zaleje vínom, smiešaným s polievkou alebo len príjemne okyslenou vodou; keď zovre, obleje sa pečienka a nesie na stôl.

232. Sviečková pečienka na rýchlo

1. Kus dobrej, uležanej sviečkovice občistí sa od blaniek, naklope, napichá slaninkou a posype soľou. Na masť sa dá cibule, mrkvy a niečo zeleru, položí sa na to i mäso a s dobre priliehajúcou pokrievkou dá sa na dosť strmom ohni dusiť. Keď je pečienka mäkká, čo netrvá dlho, vezme sa von, masť sa pretrie, znovu sa dá na sporák i s pečienkou, a akonáhle príde do varu, pridajú sa asi dva deci dobrej, kyslej smotany. Omáčka už nesmie dlhšie vrieť, odloží sa na bok. Omáčka má byť tmavá, chutná a nie hustá.

2. Pekný kus sviečkovice sa odžilkuje, naklope, posolí a pokorení a na všetky boky dobre múkou posype. Z odpadlého loja nakrájajú sa kostky, položia na rajnicu, k tomu hodne nakrájanej cibule. Rajnica sa dá na prudký oheň, mäso vloží sa do nej a nechá pripražiť. Keď je na jednej strane pripražené, obráti sa, aby sa i tam pripieklo. To trvá asi štvrť hodiny.

233. Sviečková pečienka na iný spôsob

Sviečkovica zbaví sa žiliek, umyje, posolí a potre paprikou. Zo slaniny nakrájajú sa tenké listy, tými sa sviečkovica obalí a zaviaže špagátom. Na rajnicu sa dá rozpražiť masť (kto chce, i maslo), do toho dať dve drobno krájané cibule, jeden bobkový list, kúsok citronovej kôrky, niekoľko zrniek čierneho a niekoľko nového korenia, prípadne i zelenina. Mäso vloží sa dnu, podleje máličko polievkou alebo vodou, potom i smotanou, prikryje sa pokrievkou a nechá sa dusiť. Počas dusenia musí sa niekoľkoráz pozorne obrátiť, aby sa nepripiekla. Asi za dve hodiny je pečienka mäkká, vyberie sa von, odstráni sa špagát i slanina a mäso pokrája na kúsky. Do omáčky sa dá smotany, v ktorej primiešané boly 2 lyžice múky. Keď omáčka zovrela, precedí sa na mäso a nastolí sa teplé.

Read more:  zlatyfond.sme.sk/dielo/1396/Vansova_Recepty-prastarej-ma...

pusta
@2010 , my sme veru doma sviečkovú nakladali - niekoľlko dní - pácovali v chladničke další spôsob úpravy dosť podobný, ale nie totožný - recept je fakt variabilný :-) však to je dávno známe...preto toľko variant tej omáčky.
určite skúsim túto verziu.
dakujem za pridanie :-)
musí byť famozne. týmto spôsobom som už robila diviačie mäso, oblízali sme si všetkých desať prstov :-).
kalamboki
Dakujem za recept.Napriek vsetkemu co tu niektori napisali mne sa recept paci.Je mi jedno z akeho masa.Islo mi o to,ako spravit omacku.Dakujem.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Pravá, alebo ľavá, bravčové, či hovädzie, kto aké alebo na aké má.
Urobila som, bola výorná aj z bravčového.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia