Foto: sonijamt
Viem, že sviečková sa robieva na niekoľko spôsobov, toto je postup našej rodiny, na ktorý sme zvyknutí, takto to robievam ja a je veľmi Zobraziť celý popisViem, že sviečková sa robieva na niekoľko spôsobov, toto je postup našej rodiny, na ktorý sme zvyknutí, takto to robievam ja a je veľmi chutná:-) Úvodné foto je robené na rýchlo, takže sa ospravedlňujem za "aranžovanie":-))
porcií
Postup
-
1
Umyté mäso pokrájame na rezne, necháme dobre odkvapkať a osolíme. Ja používam bravčovinu, ale robila som aj zo zveriny. Mäso prešpikujeme slaninou, ale kto nemá rád, netreba. Niekedy dám len kôru zo slaniny vyvariť do omáčky. Mäso opražíme na oleji z oboch strán.
-
2
Do výpeku pridám nadrobno pokrájanú cibuľku, orestujem.
-
3
Pridám pokrájanú zeleninu a asi 10 min orestujem spolu s cibuľkou
-
4
K zelenine pridám mäso, bobkový list, nové a čierne korenie, bujón hovädzí, kurací alebo zeleninový
-
5
Zalejem vodou a nechám dusiť do mäkka
-
6
Keď bude mäsko mäkké, vyberiem ho na tanier a omáčku rozmixujem.
-
7
Omáčku prepasírujem cez sitko, niekto to takto nemá rád a omáčku necháva len rozmixovanú.
-
8
4 PL kryštálového cukru si rozpálim na karamel a zalejem asi 2 dcl vody-musí vzniknúť tekutá "vodička". Vlejeme za stáleho miešania do omáčky a necháme prejsť varom.
-
9
Pridám smotanu, mlieko rozmiešané s hladkou múkou a necháme prejsť varom. Odstavíme.
-
10
Pridáme maslo na zjemnenie, ocot a soľ podľa chuti. Podávame s knedlíkom a brusnicami:-)
tým som nepovedala, že jedlo nie je dobré.
tým som nepovedala, že jedlo nie je dobré.
"Viem, že sviečková sa robieva na niekoľko spôsobov, toto je postup našej rodiny, na ktorý sme zvyknutí, takto to robievam ja a je veľmi chutná:-)"
Ja tiez nerobim svieckovu na smotane vzdy z pravej svieckovice... ake maso je, take dam... @bubaya napr. aj z morky...
Zaklad svieckovice je mrkva, petržlen, zeler, smotana = prepasirovat, co tento recept splna, cize nazov ma pravom.
Ale sak nebola by varecha varechou, keby sa stalice neozvali a nemudrovali, ze je to "bravcove na zelenine, na prirodno," a pod. :)
Aby nedošlo k nedorozumeniu, nemám nič proti názvom tu na Vareche, nech si to nazve každý ako chce, ale dovolím si trošku oponovať. Každý má svoj vlastný recept a ani proti tomu nenamietam. Lenže názov tohto jedla je odvodený od druhu mäsa z hov. dobytka, ktorý sa volá sviečková alebo sviečkovica. Ale aj prasa má ten istý druh mäsa ktorý sa volá panenka, alebo panenská sviečková. Úplne som pochopil v druhom odstavci druhú vetu, ale aj tú by som upresnil. Nie základ sviečkovice ale základ omáčky ku sviečkovej je tá zelenina. Zo zbytkom tvojej úvahy úplne súhlasím. Dovolil som si, mohol som si?
Nie nie.... po cesky je to preco potom "svíčková" ??? Hmmm?
Tak ako pise @amelie
"Jedním z nejtěžších tradičních českých jídel, které zároveň patří mezi nejprestižnější, je bezesporu Svíčková neboli hovězí na smetaně."
íčková_omáčka
asi skutočne nevieš a nemáš asi ani minimálnu predstavu o čom sviečková je, bez ohľadu na to, že ju tak nazývaš :-)
podľa tvojho názoru by som tiež mohla svoj podobný recept nazvať ako "Sviečková", ale nenazvala som ho tak, lebo to naozaj sviečková nie je.
pozri sem:
varecha.pravda.sk/recepty/bravcove-kocky-v-jemnej-zelenin...
neobstojí vôbec argument, že sme na vareche, nie sme profi kuchári, každý si môže nazvať čo chce a ako chce, lebo to má tak zaužívané, lebo u nich doma sa to tak volá a podobne....
neverím ti, že to nevieš, len si sa potrebovala povoziť na mne :-)
o nič iné ti ani nešlo. nemala si v úmysle zastať sa autorky, len rypnúť do mňa - to je fakt úbohé.
dopriala by som ti reakciu od @2010 z obdobia, ked nešetril nikoho a on vedel presne, o čom hovoril :-)
v podstate zavádzaš neskúsených a neznalých - došlo ti to?
Asi som som sa zle vyjadril. Ja nemám nič ani proti inému druhu mäsa, šak ho aj ja používam. A prečo tomu hovoria Česi jednoducho svíčková, No jednoducho preto, aby nemuseli hovoriť celý názov. Sedí vedľa mňa manželka, ktorá je rodená češka a tých sviečkových sa narobila habakuk, nie len pokiaľ sme bývali v čechách ale aj tu. Samozrejme aj v Čechách čo človek to názor na toto jedlo. Pozri si toto. Je nestor a zástanca tradičnej Českej kuchyne, majster Sapík. www.tyden.cz/rubriky/apetit/svickova-vic-nez-ceska-k...
fundovaný príspevok si dal.
Bingo, môžme to ukončiť aj tak už by sme nič nové nevymysleli. Stejne si sviečkovicu môžem dovoliť tak 2 - 3x do mesiaca. Drahá je mrcha.:):):)
PS: Bol som u Gangela v Pesti, ako som sa vyhrazal :-)
A ak ty uz mas "par sedivych vlasov" a uz si pochopil, tak by si mal aj to, ze od isteho veku si treba hlinu na hrud prilkladat, nech si telo zvyka :)
teda to som ale dopadla :D ale aspoň viem kam :D nestúpila som ale do h...a aspoň ako oni :D :D :D
pekne a rukolapne si to vysvetlil :-)))))
veru, je tak, ako vravíš :-)
nechám ich byť tými "king"-ami, nech si tú mladosť do tých šedín teda do sýtosti užijú...:-)
no super - boloňská omáčka z tofu, aj s kalerábom sviečková fičí...čo všetko ja neviem :-))))) len zírám ako Alenka v ríši divov. no toto :D
si frajer!!!
teší ma, že si bol u Gundela v Pešti /neospravedlňuj sa za jeden preklep, ty nemusíš, nie som úzkoprsá/...
dúfam, že si spokojný a pochutnal si si, určite si si dobre vybral -dakujem za úžasnú správu :-)
nech sa ti darí k Tvojej spokojnosti a uži si to!!!
@kululienka : TS
Ale táto musí byť tiež fajná a hlavne je raz dva hotová, ideálna aj pre zaneprázdnených vraj:
A tu recept na ňu od @frezia68 , krásny, inšpiratívny, finančne nenáročný a skvelý :)))
Si milá, ďakujem.:-)
encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSpds7jOUzzQfARqSORkU...
Ale keď bol môj syn malý a chorý a nechcel nič jesť, tak som mu robievala "expres sviečkovú" z kuracích pŕs, mrkvy, zeleru, bez smotany, pretože sviečkovú zje l vždy, do dnes je to jeho najobľúbenejšie jedlo :)
môže to byť len Iné mäso "na spôsob sviečkovej"
o príprave pravej sviečkovej - mäsa ako takého súhlasím úplne s @radox1
najlepšie povedané čo je "Sviečková na smotane" a aká má byť, z ktorých kusov hovädzieho mäsa sa robieva ešte, ale výlučne z hovädzieho, nie z iného mäsa - je v pridanom linku od @yogicek :
www.tyden.cz/rubriky/apetit/svickova-vic-nez-ceska-k...
niet dalej o čom viac diskutovať :-)
nehovoriac o tom, kde sa nachádza noha zvieraťa a kde chrbát a už vôbec o kvalitatívnom rozdiele, no a cenu radšej ani nespomeniem.
U mojej susedky sa nachádza v papuli. Presne taký jazyk má.:):):)
ty srandista :D pozdravuj jazyk tvojej susedy :-)
deti sa môžu za takýmto jedlom a takto naservírovaným utĺcť :
Mne nevadi z coho je, len staci napisat moderna verzia z tofu atd...
Tu je stary recept od Sandtnerovej:
Svíčková na smetaně :
Naloženou svíčkovou (způsob II.), dáme do trouby i se zeleninou, cibulí a kořením a když se máslo, ve kterém bylo maso naloženo rozehřeje, osolíme je, přidáme malý kousek citronové kůry a pečeme v troubě nejdříve bez polévání tak dlouho, dokud zelenina nezčervená. Pak ji trochu zalijeme vařící vodou neb polévkou z kostí a upečeme svíčkovou (často jí polévajíc šťávou) na všech stranách do měkka a červena. Upečenou svíčkovou nakrájíme, šťávu procedíme, načež z procezené zeleniny odstraníme koření, zeleninu prolisujeme nebo umeleme na masovém strojku a vložíme zpět do šťávy. Takto připravenou šťávu se zeleninou nalijeme do kyselé smetany s rozmíchanou moukou a citronovou šťávou a dobře vše povaříme. Nakrájenou svíčkovou urovnáme na mísu, polijeme dobře omáčkou a zbylou omáčku podáváme v omáčníku. Jako přikrm hodí se houskové knedlíky, obrovský, nebo třený knedlík, ale i opečené brambory.
231. Sviečková pečienka alebo filet
Filet (filé) menuje sa pečienka rozlične pripravená a tiež vzatá z rôznych čiastok zvieraťa. Predovšetkým zovie sa tak krehká pečienka sviečková alebo ľadvina všetkého jatečného dobytka a zveriny. U drôbeže je to mäso odlúpené od kosti a vôbec mäso prsné, u ryby zase mäso z chrbta a kosti zbavené. Francúzi označujú malé dávky, na príklad octu, slovom un filet de vinaigre (ön filé dö vinégr, t. j. máličko octu).
Filet so zeleninou (a la jardiniere). Dobre slaninou prešpikovaná sviečkovica opeká sa pol hodiny na rozpálenej masti (alebo masle), potom poleje sa polievkou, ktorá za hodinu vrela s korienkami rozličnej zeleniny, cibuľou, bazaličkou, bobkovým listom, čiernym korením v zrnkách a potom precedená. Rajnica s mäsom sa prikryje, mäso udusí sa na mäkko, a keď treba, podlieva sa polievkou, do ktorej, ak jesto, primieša sa vína (v jemnej kuchyni madeirské víno). Medzitým prichystá sa rozličná zelenina, očistí a zúbkovým nožom úhľadne prikrojí, na príklad malé mrkvičky, kaleráb, zeler, strúčky fazule, ugorky, chresť, karfiol, malé cibuľky a hlávky šalátové. To sa pozorne v slanej vode na mäkko uvarí a na masle ale pozorne usmaží, aby pôvodnú formu a barvu neztratilo. Potom sa mäso pekne pokrája, pokladie na misu, obloží zeleninou, aby to i oku lahodilo. Šťava, v ktorej sa mäso dusilo, sa odmastní, trošku múkou popráši, zaleje vínom, smiešaným s polievkou alebo len príjemne okyslenou vodou; keď zovre, obleje sa pečienka a nesie na stôl.
232. Sviečková pečienka na rýchlo
1. Kus dobrej, uležanej sviečkovice občistí sa od blaniek, naklope, napichá slaninkou a posype soľou. Na masť sa dá cibule, mrkvy a niečo zeleru, položí sa na to i mäso a s dobre priliehajúcou pokrievkou dá sa na dosť strmom ohni dusiť. Keď je pečienka mäkká, čo netrvá dlho, vezme sa von, masť sa pretrie, znovu sa dá na sporák i s pečienkou, a akonáhle príde do varu, pridajú sa asi dva deci dobrej, kyslej smotany. Omáčka už nesmie dlhšie vrieť, odloží sa na bok. Omáčka má byť tmavá, chutná a nie hustá.
2. Pekný kus sviečkovice sa odžilkuje, naklope, posolí a pokorení a na všetky boky dobre múkou posype. Z odpadlého loja nakrájajú sa kostky, položia na rajnicu, k tomu hodne nakrájanej cibule. Rajnica sa dá na prudký oheň, mäso vloží sa do nej a nechá pripražiť. Keď je na jednej strane pripražené, obráti sa, aby sa i tam pripieklo. To trvá asi štvrť hodiny.
233. Sviečková pečienka na iný spôsob
Sviečkovica zbaví sa žiliek, umyje, posolí a potre paprikou. Zo slaniny nakrájajú sa tenké listy, tými sa sviečkovica obalí a zaviaže špagátom. Na rajnicu sa dá rozpražiť masť (kto chce, i maslo), do toho dať dve drobno krájané cibule, jeden bobkový list, kúsok citronovej kôrky, niekoľko zrniek čierneho a niekoľko nového korenia, prípadne i zelenina. Mäso vloží sa dnu, podleje máličko polievkou alebo vodou, potom i smotanou, prikryje sa pokrievkou a nechá sa dusiť. Počas dusenia musí sa niekoľkoráz pozorne obrátiť, aby sa nepripiekla. Asi za dve hodiny je pečienka mäkká, vyberie sa von, odstráni sa špagát i slanina a mäso pokrája na kúsky. Do omáčky sa dá smotany, v ktorej primiešané boly 2 lyžice múky. Keď omáčka zovrela, precedí sa na mäso a nastolí sa teplé.
Read more: zlatyfond.sme.sk/dielo/1396/Vansova_Recepty-prastarej-ma...
určite skúsim túto verziu.
dakujem za pridanie :-)
musí byť famozne. týmto spôsobom som už robila diviačie mäso, oblízali sme si všetkých desať prstov :-).
Urobila som, bola výorná aj z bravčového.