Sviečková na smotane (fotorecept)
Autor receptu: sonijamt
Viem, že sviečková sa robieva na niekoľko spôsobov, toto je postup našej rodiny, na ktorý
sme zvyknutí, takto to robievam ja a je veľmi chutná:-) Úvodné foto je robené na rýchlo,
takže sa ospravedlňujem za "aranžovanie":-))
Postup
- Umyté mäso pokrájame na rezne, necháme dobre odkvapkať a osolíme. Ja používam bravčovinu, ale robila som aj zo zveriny. Mäso prešpikujeme slaninou, ale kto nemá rád, netreba. Niekedy dám len kôru zo slaniny vyvariť do omáčky. Mäso opražíme na oleji z oboch strán.
- Do výpeku pridám nadrobno pokrájanú cibuľku, orestujem.
- Pridám pokrájanú zeleninu a asi 10 min orestujem spolu s cibuľkou
- K zelenine pridám mäso, bobkový list, nové a čierne korenie, bujón hovädzí, kurací alebo zeleninový
- Zalejem vodou a nechám dusiť do mäkka
- Keď bude mäsko mäkké, vyberiem ho na tanier a omáčku rozmixujem.
- Omáčku prepasírujem cez sitko, niekto to takto nemá rád a omáčku necháva len rozmixovanú.
- 4 PL kryštálového cukru si rozpálim na karamel a zalejem asi 2 dcl vody-musí vzniknúť tekutá "vodička". Vlejeme za stáleho miešania do omáčky a necháme prejsť varom.
- Pridám smotanu, mlieko rozmiešané s hladkou múkou a necháme prejsť varom. Odstavíme.
- Pridáme maslo na zjemnenie, ocot a soľ podľa chuti. Podávame s knedlíkom a brusnicami:-)