Bravčové kocky v jemnej zeleninovej omáčke /fotorecept/
Foto: pusta
Bravčové pliecko je základom pre mnoho chutných jedál. Pokrájané na kocky ho používam na prípravu rizota, rôznych gulášov alebo ho pripravím na zelenine, najmä Zobraziť celý popisBravčové pliecko je základom pre mnoho chutných jedál. Pokrájané na kocky ho používam na prípravu rizota, rôznych gulášov alebo ho pripravím na zelenine, najmä v omáčke z novej jarnej zeleninky. Teraz som síce práve túto zeleninku ešte nemala, ale zatúžila som po príjemnej sladko-kyselej chuti omáčky, ktorú som zjemnila pridaním citronovej šťavy a sladkej smotany.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
600 g |
|
1 ks |
|
2 - 3 ks |
|
1 ks |
|
100 g |
|
1 ks |
|
10 guličiek |
|
5 guličiek |
|
3 guličky |
|
1 PL |
|
30 g |
|
1200 ml |
|
|
|
1 PL |
|
1 PL |
|
3 - 4 PL |
|
125 ml |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Očistenú cibuľu som pokrájala na kocky.
-
2
Vytlačila som šťavu z polovice citrona.
-
3
Pokrájala som koreňovú zeleninu, na kocky, kolieska - ako komu vyhovuje, lebo neskôr sa aj tak rozmixuje.
-
4
Pripravila som koreniny.
-
5
Domácu údenú slaninku som pokrájala na prúžky.
-
6
Bravčové pliecko som pokrájala na kocky.
-
7
Na rozpálenom oleji som opiekla neosolené kocky mäsa takmer do hneda a vybrala som ich zatiaľ na tanier.
-
8
Pokrájanú cibuľu som orestovala v rozohriatom oleji s maslom do sklovita, neskôr aj slaninku, ktorá nemá byť opečená, len má pustiť chuť.
-
9
Pridala som pokrájanú zeleninku a...
-
10
celé som restovala spolu do odparenia tekutiny, až kým mrkvička nepustila peknú oranžovú farbu.
-
11
Pridala som koreniny.
-
12
Priliala som domáci slepčí vývar, kto nemá, môže použiť bujon z kocky. Nesolila som, vývar je slaný dosť.Varila som do zmäknutia mäska, asi hodinu. Mäsko som vybrala na tanier, odstránila som bobkový list a zeleninku aj s korením som rozmixovala pomocou ponorného mixéra do hladka. Omáčku netreba zahusťovať ničím, ani múkou, zeleninka ju zahustí dostatočne.
-
13
Pridala som horčicu, cukor, sladkú smotanu, vrátila som mäsko a nechala všetko som spolu už len krátko prevrieť. Po chvíľke státia som dochutila citronovou šťavou a soľou.
-
14
Podávala som s domácou varenou knedľou, ale vhodná je i dusená ryža, varené zemiaky, halušky alebo cestoviny. Omáčka je veľmi lahodná, príjemne sladko-kyselá, s jemnou chuťou zeleninky, ľahko zvýraznená použitými koreninami a údenou slaninkou.
alebo najnovšie takto varecha.pravda.sk/recepty/hujojoska-fotorecept/18758-rece...
koľko ľudí, toľko chutí a tiež názorov...
podľa môjho skromného názoru to však v žiadnom prípade nie je sviečková, to je niečo úplne iné.
aj toto je iné, a veľmi chutné :-)
dakujem ti.
robievam niečo veľmi podobné, mäso jahňacie stehno a do omáčky nedávam smotanu, len zeleninu rozmixujem v šťave z mäsa. koreniny, citrón, horčica - všetko ako popisuješ vo svojom recepte, len tá smotana chýba. a robievam to nielen z mladej jarnej zeleniny ale celý rok. dokonca presne takým istým spôsobom upravujem aj bravčovú slezinu nakrájanú na pásiky veľkosti prsta, ale tú iba 1x max. 2x do roka.
dakujem ti.