Kysnutý závin

Sviatočný dvojfarebný závin (fotorecept)

Autor receptu: kucharocka123

Sviatočný dvojfarebný kakaovo-vanilkový závin z kysnutého cesta s vôňou škorice, pomarančovej kôry a rumovou príchuťou.* Tento závin si určite nájde miesto aj na vianočnom stole.

16
porcií
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V malej nádobe v 100 ml vlažného mlieka rozmiešame lyžičku cukru a rozdrobíme droždie. Odložíme na teplé miesto na 15 minút, kým vzíde kvások.
  2. Do väčšej misy nasypeme preosiatu múku, štipku soli, kryštálový a vanilkový cukor, pomarančovú kôru, škoricu a dôkladne premiešame. Pridáme vajcia, vlažné roztopené maslo, pár kvapiek rumovej arómy, kvások a zvyšné vlažné mlieko. Vypracujeme cesto, zakryjeme utierkou a necháme v teple kysnúť cca 45 minút.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme napoly, do jednej polovice zapracujeme kakaový prášok rozmiešaný v troche vlažného mlieka a upravíme do bochníkov. Každý bochník rozvaľkáme na oválny plát o hrúbke cca 1 cm, bledý plát preložíme na pracovnej doske na papier na pečenie, naň položíme plát kakaový a zľahka spolu na papieri prevaľkáme, len aby sa cestá spojili. Následne plát zrolujeme po šírke smerom k sebe približne do polovice.
  4. Zvyšnú časť dvojfarebného plátu nakrájame v smere rolovania na cca 1,5 cm široké pásiky a každý skrútime do špirály. Vznikne dvojfarebný vzor.
  5. Potom závin dorolujeme až do úplného konca tak, aby vzor zostal na vrchnej časti koláča. Koniec plátu a boky založíme, závin prenesieme na papieri na pečenie na plech a necháme podkysnúť ešte ďalších cca 15-20 minút. Pred pečením potrieme žĺtkom vymiešaným s lyžicou vlažného mlieka. Pečieme pri teplote 180 °C cca 35-40 minút. Upečený závin necháme vychladnúť na mriežke.
  6. Následne pokrájame na rovnaké plátky v zmysle dvojfarebného vzoru. Dobrú chuť!