Medové rezy
Medové rezy

Sviatočné medové rezy fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 2. decembra 2017

Možno si upečiete tieto rezy na vianočný stôl.

20
porcií
60 minút
príprava
5x5 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
550 g
100 g
100 g domáca
200 g
2
1 KL
2 PL holandské
1 KL
Krém:
400 g
250 g
100 g
1 bal
1 ks (kôra a šťava)
1 KL
Čokoládová poleva:
200 g
1 PL
1 PL
1 PL
Džemovo-pudingový krém:
4 PL
250 ml
370 ml




Postup

  1. 1

    Pripravila som si cesto: Hladkú múku som preosiala.Do rajničky som dala masť, med, cukor a nechala som roztápať, za stáleho miešania. Keď bolo všetko tekuté, pridala škoricu, kakao, sódu a napokon som v tejto mase zmiešala aj vajcia. Do múky som postupne prilievala medovú masu a zamiešavala. Napokon som cesto zmiesila.

    Sviatočné medové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto som dobre vypracovala.

    Sviatočné medové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rozvážila som ho na 5 rovnakých častí a nechala na pracovnej doske odpočívať pol hodinu.

    Sviatočné medové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatiaľ som si pripravila krém. Zmiešala som mascarpone s tvarohom a cukrom. Pridala som strúhanú citrónovú kúru, šťavu a premiešala. Pripravila som si želatínu podľa návodu na vrecku a do želatíny som pridala ihneď časť krému a miešala. Postupne som zamiešala všetok krém. Napokon som pridala vanilkovú príchuť.

    Sviatočné medové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Krém som rozdelila na 2 rovnaké časti a uložila do chladničky stuhnúť.

    Sviatočné medové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po jednom som vyvaľkala na papieri 4 kusy cesta. S cestom sa dobre pracuje, nelepí sa nie je potrebné podsýpanie a teda som ho robila radšej na papieri. Vyvaľkané cesto aj s papierom som ukladala na seba, pokiaľ sa bude piecť.

    Sviatočné medové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Piaty diel cesta som rozvaľkala na úplne tenko a formičkou som vykrajovala kvietky. Tieto som sa rozhodla použiť na záverečné zdobenie zákuskov. Rúru som nechala vyhriať na 180 st. a piekla som najprv kvietky 4 min. potom som vkladala do rúry aj cesto a to sa pieklo 5 min. Treba dávať pozor, lebo ak sa prepečie, bude sa lámať a neprijme do seba vlhkosť z krému.

    Sviatočné medové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Skladanie cesta: Na podnos som uložila prvý plát cesta a natrela som ho horúcim broskyňovým džemom. Na džem som natrela polovicu tvarohového krému.

    Sviatočné medové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na panvicu som dala 4 PL broskyňového džemu. Do hrnčeka som dala 250 ml vody, Zlatý klas a vymiešala. Pridala som ho do horúceho džemu a miešala, pokiaľ celkom nezhustol, ale bol ľahko natierateľný. Na druhý plát cesta som natrela tento lekvárovo-pudingový krém.

    Sviatočné medové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Položila som tretí plát, natrela som ho horúcim džemom a potom druhou časťou krému.

    Sviatočné medové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Položila som štvrtý plát cesta.

    Sviatočné medové rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ako vždy, zakryla som vrch papierom na pečenie, položila dosku na krájanie a zaťažila 4 kg múky. Uložila som na noc do chladničky.

    Sviatočné medové rezy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Druhý deň som pripravila čokoládovú polevu a koláč som poliala a dala stuhnúť do chladničky. Takto dokončený koláč, môžte nakrájať na rezy.

    Sviatočné medové rezy (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Ja som ešte chcela aby bol slávnostnejší a tak som vymiešala 250 ml šľahačky 36 %, 1 PL cukor a 1 KL perníkové korenie. Cez cukrárske vrecko som nastriekala na rezy ruže, do každej ruže som vložila upečené kvietky. Prajem vám dobrú chuť.

    Sviatočné medové rezy (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

haji
S tvými svátečními medovými řezy, milá Izi, mohou být Vánoce hned teď! Krásná práce, jemné chutě, přesnost, cit pro detail a srdce plné lásky - to všechno je ve tvém receptu i fotografiích. Moc děkuji za vše, co nám skrze své recepty dáváš, je to pro mě jedna radost za druhou!
ubka
Mila @Izka , chvalit Ta nebudem,pochvalila si sa sama svojim dielom:-)
Neda mi zas a znova vyjadrit obdiv nad Tvojou kreativitou a zazelat Ti pekny vikend s Tvojou rodinkou,ktoru si takto hyckas sladkostami.
joel
Neviem prečo, ale sa zaujímam o koláče, tvoje rezy Izka by som poznal aj keby ich bolo neviem koľko, tak dokonalé pokrájané rezy hoci kde nevidieť, a nepochybujem o tom, ako chutia, si super. Len by so sa chcel spýtať, čím sa nahradiť mascarpone.
izabella929
@haji , tvoje slová sú ako balzam na dušu nie iba moju, ale všetkých nás tu prítomných.. nikdy sa nedotkneš človeka s úmyslom úblíženia..máš nádhernú dušu a dobré srdce..ďakujem za pochvalu aj komentár.-)
1x haji
izabella929
@ubka , ja viem..za každého hovorí jeho práca a dielo..viem, že som tu neobľúbená, lebo trošku mi trčia uši z radu, ale viem aj to, že nie vždy sa m i darilo..mala som aj zlé recepty a škaredé koláče..ďakujem pekne za prianie a viem, že mojim milým budú určite tieto zákusky chutiť..vďaka za komentár..)
1x ubka
izabella929
@joel , nuž nezostáva mi iné, ako sa pekne poďakovať za milé slová..už som to tu písala, že nie vždy sa mi darilo takto pokrájať úhľadne..čo sa týka tvojej otázky, nuž pokojne môžeš miešať s maslom, miesto mascarpone..keď som sem prišla , tiež som používala Heru..dosť sa to nepáčilo varecháčom a už roky kupujem maslo pravé a veru poriadne mu zdvihli cenu, ale i tak už len maslo a mascarpone..ďakujem pekne za komentár..)
ubka
@Izabella929 (2.12.2017 18:54)

Ojoooj,@Izka a to Ty nevieš,že iba neschopní ľudia závidia? Zial,aj takí musia byť,aby šikovných posúvali vpred.Máš môj obdiv,že dokážeš odolávať neprajníkom práve novými a fantastickými receptami :-)
2x rela a milina
siisa
Krásny koláčik, už oči jedia :)
havino
keby bolo komu Izka piecť, pečiem asi denne, ako tie moje chleby, ved vieš, so sladkým sa už len pokochám u teba, chuť si viem predstaviť
soniatko
Nadherne kreativne prevedena klasika... velmi sa mi paci napad s kvetinkami ;) dakujem za receptik
izabella929
@olinecka , si milá a teší ma, že sa ti rezy páčia.-)
@jack , práve preto som ich sem dala, ako inšpiráciu na sviatočné koláče.-)
ubka, príde na to akú mám práve náladu, niekde odolávam, inokedy sa poddám..ale tu je to všetko za jednu cenu.-)najradšej si už tvorím svoje vlastné recepty, sú neokukané a možno sa práve hodia...
@siisa , mne o tom píš.-) ako mne slinky tečú na tvoje kváskové fajnotky..nejak stále nemám dosť trpezlivosti začať s tým..
@havino , ty moja zlatá, tak veľmi rada by som zmenila celý svet k lepšiemu, aj tak máš môj obdiv, že to zvládaš bez sladkostí..potešila si ma zároveň..všetky moje zákusky sú chuťove výborné, dám si na tom záležať..)
&soniatko, robila som už niečo podobné ale veľmi dávno, len v inej kombinácii,,,vtedy som použila na zdobenie vianočné pečivko,,,no a rezy ešte neboli dokonalé..
Ďakujem vám všetkým za komentáre....
orchidea
Krásne rezy a zaujímavá kombinácia. Určite vyskúšam.
minko
Iste sú aj tak dobré ako pekné.Už sa teším,až si ich na Vianoce,urobíme.
mojaradost
Jedným slovom "KRÁSA", super ste veľmi šikovná, zlaté ručičky máte:))
alex37
Rezy mimoriadne vydarené, naštudovala som podrobný popis, asi použijem jemný tvaroh miesto hrudkovitého, nebude vadiť však? a ozdoba kvietkami je úplne dokonalá. Teším sa na výsledok. dám vedieť :-)
izabella929
@alex37 ,samozrejme použiješ taký tvaroh, aký máš rada..určite že to nevadí.-) teším sa na foto a ďakujem pekne za komentár..
@monty469 , ďakujem pekne za komentár..)
danda3
Tieto rezy ma veľmi lákajú spraviť ich na vianoce, len neviem, či to stihnem, ak nie, budú na silvestra.
jerica
Nemám slov Izabelka, toľkých receptov čo si pridala, jednoducho profík, nechce sa mi veriť, že si amatér v pečení zákuskov. To nevidím ani v super lepšej cukrárni :-)
Tá prezentácia a krásna úprava, keby som sa aj ako snažila, tak by som tie rezy nenakrájala .
izabella929
@jerica ,nuž ako koľvek mi neveríš, ale som len amatér..sama som sa učila na svojich chybách..nemám ani len žiaden kurz pečenia..jediné čo som sa učila od skúsenej tety na Hortobágyszkej puszte piecť v murovanej peci koláče a chlieb..keď som tam prišla nevedela som ani do pece zakúriť..teraz keď pečiem, vždy mi prídu na um jej slová..ak človek veľmi chce, niet na svete vec, ktorú by nedokázal..a krájanie som sa tiež učila sama a to používam len taký ledajaký nôž, lebo len tento mi presne sedí v ruke..Jarka, ďakujem pekne za pochvalu, ale tu je veľa lepších cukrárok než som ja..vďaka za komentár.-)