Svätojánsky kysnutý koláč (La coca de San Juan) fotorecept
Tento koláč je v Španielsku typický na oslavách svätojánskej noci. Je ale populárny počas celého roka, nezaobíde sa bez neho skoro žiadna opekačka. Zobraziť celý popisTento koláč je v Španielsku typický na oslavách svätojánskej noci. Je ale populárny počas celého roka, nezaobíde sa bez neho skoro žiadna opekačka. Španieli si k nemu zapíjajú chladené perlivé víno.
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 500 g |
|
| 120 ml |
|
| 20 g čerstvé |
|
| 80 g |
|
| 3 ks |
|
| 80 g roztopené |
|
| 1 PL (koňak) |
|
| štipka |
|
| Krém: | |
| 40 g |
|
| 350 ml |
|
| 2-3 PL |
|
| hrudka |
|
| Na posypanie: | |
|
|
|
Postup
-
1
(Ja používam “silnú” múku, la harina de fuerza. Myslím si, že na SK by to mohla byť chlebová múka. Neviem, či existuje nejaká iná, silnejšia než hladká.) Z mlieka odoberieme polovičku, rozmrvíme doň droždie a necháme napučať. Potom zmiešame s ostatnými surovinami na hladké cesto. Necháme vykysnúť na teplom mieste, 1-1,5 hodiny. Cesto potom vyklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie a rukami jemne roztiahneme na rozmery veľkého plechu. Ja do cesta sem tam pridávam aj podrvené anízové semienka.
-
2
Pokiaľ cesto pekne kysne, pripravíme si krém. V mlieku rozmiešame Zlatý klas (alebo vanilkový puding), pridáme cukor a uvaríme hustý puding. Do ešte trochu teplého vmiešame väčšiu hrudku masla a necháme vychladnúť.
-
3
Cukrárske vrecko naplníme krémom a začneme zdobiť cesto. Krížom krážom, diagonálne ťahy, ako na fotke. Posypeme píniovými orieškami.
-
4
Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme na 180 stupňov asi 30-35 minút.
-
5
Dobrú chuť!









Dúfam, že raz sa ti podarí navštívať Španielsko :-))