Svadobné (ne)kysnuté koláče
Autor receptu: medovnicek
Recept som objavila na stránke: http://www.vikendovepeceni.cz/2014/09/svatebni-
kolacky.html.
Piekla som ich pre kolegyne v práci a som rada, že chutili. Cesto chuťou pripomína
niečo
medzi kysnutým a lineckým cestom. Koláčiky som piekla včera a dnes boli krásne
vláčne.
Chuťovo sú veľmi dobré a pritom ich príprava je nenáročná.
Postup
- Je dobré si vopred pripraviť plnky - lebo tie sú podľa mňa v tomto recepte časovo najnáročnejšie.
Tvarohová náplň: tvaroh dáme do plátenka a dôkladne z neho vyžmýkame prebytočnú vodu. Potom ho dáme do misy, pridáme ostatné suroviny a všetko spolu vyšľaháme. Zmes musí byť hustá, aby z koláčov nestekala.
Orechovú a makovú plnku pripravíme tak, že orechy a mak pomelieme. Dáme variť mlieko, pridáme mak (orechy) a pár minút za stáleho miešania povaríme. Odstavíme z ohňa, pridáme cukor, vanilkový cukor a v prípade makovej plnky aj kôru z citróna. Keď zmes vychladne, tak pridáme podľa chuti um a zahustíme mletými piškótami - ja som zahusťovala strúhaným perníkom na strúhanie.
Jablková náplň - strúhané zavárané jablká (1 pohár) som dala podusiť, osladila podľa chuti a zahustila 1 Zlatým klasom rozmiešaným cca v 100 ml vody.
- Príprava cesta:
Do vlažného mlieka pridáme cukor, rozdrobíme droždie a necháme na teplom mieste vzísť kvások.
- Medzitým si do misy preosejeme múku so soľou, pridáme postrúhané maslo, žĺtky, um a majonézu. Majonézu môžeme nahradiť bielym jogurtom, v tom prípade ho dáme 1 PL.
- Nakoniec prilejeme kvások a vypracujeme pružné cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na pol až hodinu do chladničky. Autorka receptu písala, že cesto by nemalo stuhnúť úplne na kosť, ale zasa by nemalo ani tiecť pod rukami.
- Keď je cesto správne tuhé, tak zapneme rúru na 200 stupňov a vyložíme plechy papierom na pečenie. Z chladničky vytiahneme časť cesta, ktoré rozvaľkáme na plát silný cca 3-4 mm a vykrojíme kolieska o priemere cca 3,5 cm. Takto postupujeme až minieme všetko cesto.
- Kolieska prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a postupne zdobíme náplňami. Na tvaroh dáme hrozienka namočené v ume.
- Na makovú a orechovú plnku dáme polovicu olúpanej mandle.
- Jablkové zdobíme polovicou orecha.
- Koláčiky pečieme vo vyhriatej rúre 7 - 9 minút, ku koncu je potrebné dávať pozor, pretože zvrchu budú koláčiky ešte svetlé, ale zo spodku už krásne zlatavé. Ten čas je len orientačný, pretože každá rúra pečie inak, v mojej rúre sa upiekli za cca 12 minút.
- Po vytiahnutí z rúry koláčiky rýchlo preložíme na chladiacu mriežku - v mojom prípade to bola drevená doska, kde ich necháme vychladnúť, potom už len pocukrujeme.
- Z tejto dávky mne vyšlo cca 130 ks koláčikov. Som veľmi rada, že som tento recept objavila, koláčiky sú raz dva hotové a sú aj veľmi chutné, v apríli ich napečiem na svadbu synovca.