Svadobné (ne)kysnuté koláče

Autor receptu: medovnicek

Recept som objavila na stránke: http://www.vikendovepeceni.cz/2014/09/svatebni- kolacky.html. Piekla som ich pre kolegyne v práci a som rada, že chutili. Cesto chuťou pripomína niečo medzi kysnutým a lineckým cestom. Koláčiky som piekla včera a dnes boli krásne vláčne. Chuťovo sú veľmi dobré a pritom ich príprava je nenáročná.

130
porcií

Suroviny

Postup

  1. Je dobré si vopred pripraviť plnky - lebo tie sú podľa mňa v tomto recepte časovo najnáročnejšie. Tvarohová náplň: tvaroh dáme do plátenka a dôkladne z neho vyžmýkame prebytočnú vodu. Potom ho dáme do misy, pridáme ostatné suroviny a všetko spolu vyšľaháme. Zmes musí byť hustá, aby z koláčov nestekala. Orechovú a makovú plnku pripravíme tak, že orechy a mak pomelieme. Dáme variť mlieko, pridáme mak (orechy) a pár minút za stáleho miešania povaríme. Odstavíme z ohňa, pridáme cukor, vanilkový cukor a v prípade makovej plnky aj kôru z citróna. Keď zmes vychladne, tak pridáme podľa chuti um a zahustíme mletými piškótami - ja som zahusťovala strúhaným perníkom na strúhanie. Jablková náplň - strúhané zavárané jablká (1 pohár) som dala podusiť, osladila podľa chuti a zahustila 1 Zlatým klasom rozmiešaným cca v 100 ml vody.
  2. Príprava cesta: Do vlažného mlieka pridáme cukor, rozdrobíme droždie a necháme na teplom mieste vzísť kvások.
  3. Medzitým si do misy preosejeme múku so soľou, pridáme postrúhané maslo, žĺtky, um a majonézu. Majonézu môžeme nahradiť bielym jogurtom, v tom prípade ho dáme 1 PL.
  4. Nakoniec prilejeme kvások a vypracujeme pružné cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na pol až hodinu do chladničky. Autorka receptu písala, že cesto by nemalo stuhnúť úplne na kosť, ale zasa by nemalo ani tiecť pod rukami.
  5. Keď je cesto správne tuhé, tak zapneme rúru na 200 stupňov a vyložíme plechy papierom na pečenie. Z chladničky vytiahneme časť cesta, ktoré rozvaľkáme na plát silný cca 3-4 mm a vykrojíme kolieska o priemere cca 3,5 cm. Takto postupujeme až minieme všetko cesto.
  6. Kolieska prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a postupne zdobíme náplňami. Na tvaroh dáme hrozienka namočené v ume.
  7. Na makovú a orechovú plnku dáme polovicu olúpanej mandle.
  8. Jablkové zdobíme polovicou orecha.
  9. Koláčiky pečieme vo vyhriatej rúre 7 - 9 minút, ku koncu je potrebné dávať pozor, pretože zvrchu budú koláčiky ešte svetlé, ale zo spodku už krásne zlatavé. Ten čas je len orientačný, pretože každá rúra pečie inak, v mojej rúre sa upiekli za cca 12 minút.
  10. Po vytiahnutí z rúry koláčiky rýchlo preložíme na chladiacu mriežku - v mojom prípade to bola drevená doska, kde ich necháme vychladnúť, potom už len pocukrujeme.
  11. Z tejto dávky mne vyšlo cca 130 ks koláčikov. Som veľmi rada, že som tento recept objavila, koláčiky sú raz dva hotové a sú aj veľmi chutné, v apríli ich napečiem na svadbu synovca.