Sushi na Hina Matsuri

sandriw - fotkasandriw, 3. marca 2015
Sushi na Hina Matsuri
Foto: sandriw

3. marec je pre dievčatá v Japonsku veľmi špeciálnym dňom. Oslavuje sa Hina Matsuri, teda Festival bábik, označovaný aj ako Deň dievčat. V tento deň sa jedia tradičné jedlá, ktoré obsahujú 3 symbolické farby. Ja som sa pokúsila pripraviť chirashi sushi v tvare koláčika a ešte tzv. hamaguri-zushi alebo mušľové sushi, kde sa tenká vajíčková omeleta preloží do tvaru, ktorý má pripomínať mušľu. Tak, čo vy na to? Viac o tomto sviatku som popísala v postupe ;) Viac na: www.facebook.com/whiskitmixit

4
porcie

Suroviny

Chirashi sushi:
 údený
Hamaguri-zushi:
1 ks
1 PL
1 ČL
1 ČL (alebo zemiakový) rozmiešany v 1 PL vody
 zvyšná

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv malé doplnenie... Ako som už v úvode spomínala 3. marca sa v japonsku oslavuje Hina Matsuri. Okrem toho tento deň je aj Momo no sekku teda Broskyňový deň. Je to obdobie, kedy obvykle začínajú broskyňové stromy kvitnúť, čo naznačuje príchod jari. Ale späť k Hina Matsuri – Festivalu bábik. V domácnostiach s dievčatami sa vystavia hina ningyou, tradičné bábiky, ktoré reprezentujú procesiu svadby princeznej. Dievčatá tieto bábiky buď dedia od matiek či starých mám, alebo ich dostanú nové, pri príležitosti ich prvej oslavy tohto sviatku. Bábiky im majú priniesť šťastie, aby sa dobre vydali. V dnešnej dobe, prirodzene, už majú mladé dievčatá iné starosti, ako sa len stať dobrou manželkou, no tradícia pretrváva. Navyše, tento sviatok je spojený aj s tradičnými jedlami, ktoré sa v tento deň jedia, ale s farbami, ktoré tento sviatok reprezentujú. K jedlám patrí chirashi sushi (ingrediencie sa len nakopia na sushi ryžu v miske), ushio-jiru (mušľová polievka), a sladkosti ako sakura mochi alebo jahodové daifuku. Tradičné farby, ktoré sa používajú najmä pri kompozícii jedla sú biela, zelená a ružová (alebo svetlo červená). Biela je pre očistu, zelená predstavuje zdravie a ružová má odohnať zlých duchov.

  2. 2

    No a teraz postup... Najprv si uvaríme ryžu podľa návodu na balení. Vo všeobecnosti, ryžu si niekoľko krát prepláchneme a v kastróle ryžu zalejeme vodou v pomere 1,5 šálky vody na 1 šálku ryže. Zakryjeme pokrievkou a privedieme do varu. Potom plameň znížime a varíme kým nie je všetka voda odparená a keď kastról nakloníme, tak sa nehýbe. Odstavíme z plameňa a bez toho, aby sme pokrievku zdvíhali, necháme ešte 10 – 15 minút dôjsť.

  3. 3

    Medzi tým si pripravíme zálievku. Na 1 šálku surovej ryže (nemerala som koľko toho je po uvarení :D) si na slabom plameni v 2 PL ryžového octu rozpustíme 1 KL soli a 1 KL cukru. Ak máte špeciálny sushi ryžový ocot, tak ten býva o niečo sladší, než klasický, takže si to odskúšajte, ako to vám chutí najviac. Vo všeobecnosti je klasické japonské sushi o niečo sladšie, než na čo je Európan zvyknutý.

  4. 4

    Keď je ryža dostatočne vychladnutá, aby sa s ňou dalo pracovať, tak zamiešajte zálievku. Nepoužívajte kovov náčinie, aby ste si nezničili jednotlivé zrnká. Ryžu si rozdelíme na 3 časti – ružovú, bielu a zelenú. Z toho najmenšiu časť si ofarbíme cviklovou šťavou (kto nemá, môže použiť potravinárske farbivo) a yukari furikake (obsahuje listy perily, ktoré ryži dodajú ružový nádych, možno vynechať). Stredne veľkú časť si necháme bielu a do najväčšej zamiešame rozmrazený špenát (tu na západe Nemecka je ťažko dostať čerstvý a o baby špenáte možno len snívať :( ).

  5. 5

    Silikónové formy na muffiny si veľmi jemne pretrieme olejom, aby sa ryža nenalepila. Na spodok natlačíme ružovú ryžu a na to vrstvu bielej. Potrieme trochou majonézy (kto chce, môže miesto nej použiť wasabi, ja som však po ruke nemala) a posledná vrstva je zelená ryža. Vložíme do na chvíľu do chladničky, nech sa ryža dobre spojí.

  6. 6

    Medzi tým si pripravíme tenulinké omelety na hamaguri-zushi. Vajíčka si jemne vyšľaháme, len aby sa bielok rozbil a spojil so žĺtkom (nech to ale nepení). Premiešame s cviklovou šťavou na zafarbenie (kto nemá, môže použiť aj potravinárske farbivo), cukrom a škrobom rozmiešaným vo vode. Rozpálenú panvicu si potrieme olejom a nalejeme polovicu zmesi – na panvici o veľkosti 24 cm vám z 1 vajíčka vyjdú 2 omelety. Vajíčko rozlejeme po celom povrchu, aby vznikla len tenká vrstva a keď je už povrch takmer upečený, tak pomocou lopatky opatrne obrátime a dopečieme aj z druhej strany.

  7. 7

    Pomocou kruhovej vykrajovačky (ja som použila s priemerom cca 8 cm) si vykrojíme kruhy, ktoré si zložíme na štvrtinky. Naplníme zvyšnou špenátovou ryžou a majonézou.

  8. 8

    Teraz si z chladničky vyberieme sushi v muffinových formách, opatrne vyklopíme na servírovací tanier, z kúskov lososa si spravíme ružičky a odrežeme kúsky uhorky. Ozdobíme vrch, ako vidno na obrázku. Na spodok lososovej ruže dáme kúsok krevety na zamaskovanie konca. Na tanier umiestnime aj hamaguri-zushi. Hotovo!

Diskusia k receptu

20 komentárov k receptu
@napla : ďakujem, sushi robievam len sporadicky a z drvivej väčšiny robievam len maki v klasickej trojkombinácii losos-avokádo-uhorka, ale už dávnejšie som predsa len robila niečo extra :D, nájdeš to aj tu medzi mojimi receptami, alebo na tu: www.facebook.com/media/set/?set=a.641930459205391.1073741873.525629767502128&type=3

@sipkovaruzenka : Hehe, tvoj syn evidentne vie, čo je dobré :D

@zuzkacho : ono toho nie je až tak veľa trápenia, len to chvíľku trvá, kým človek dá všetko dokopy :D určite treba vyskúšať, a netreba to dať do jednotlivých formičiek, ale dá sa to spraviť aj ako jedna väčšia torta a potom si bude každý odkrajovať ;)

@katka78 : škoda... u mňa je sushi návyková záležitosť, ale ďakujem veľmi pekne aspoň za pochvalu :)
Ďakujem všetkým veľmi pekne :3

@ampara : Ja osobne považujem prípravu sushi za jednoduchú, len časovo náročnú. Maki už zvládol spraviť aj môj brat :D A len tak mimochodom... môj kolega Japonec vravel, vraj pre sushi majstrov je najnáročnejšia príprava nigiri ;)

@maja1976 : no jo... a ešte mať tak metro kartu a auto, čo ma tam odvezie... hm, a v Nemecku ani neviem, co metro je... ale to je jedno... :D
@2010 : Mno, ono je to asi taká kombinácia oboch :) U hako sushi sa ryžové vrstvy prekladajú nejakou "plnkou", všetko sa zlisuje do jednej formy a nakoniec sa to nakrája na kúsky, pričom vrch sa zdobí len minimálne. A u chirashi sushi je ryža buď čisto biela alebo sa do nej zamiešajú "dochucovadlá" (aonori, krabie mäso, či špeciálne zmesi) a na vrch sa potom umiestni zelenina, ryby a skrátka všetko, čo sa bežne dáva do sushi :) Ja som si vybrala niečo z toho a niečo z toho a vzniklo to, čo vzniklo :D

Pridaj komentár k receptu: