Surf and turf s grilovanou zeleninou a pyré zo sladkých zemiakov
šéfkuchár hotela Elizabeth v Trenčíne, 12. septembra 2021
Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcie
príprava
Suroviny
600 g |
|
300 g |
|
50 ml |
|
|
|
|
|
|
|
150 g |
|
150 g |
|
100 g |
|
|
|
300 g (sladké zemiaky) |
|
300 g obyčajné |
|
125 g |
|
100 ml (33 %) |
|
|
Postup
-
1
Naporciované steaky pred prípravou vyberieme z chladničky, aby mäso malo izbovú teplotu. Steaky prudko z oboch strán opečieme na panvici s olejom. Osolíme, okoreníme a vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov. Čas pečenia od 5 do 15 minút sa líši podľa toho, ako chceme steaky prepečené.
- 2
Krevety očistíme a osušíme. Orestujeme na olivovom oleji do ružovkasta, osolíme, okoreníme a zastrekneme citrónovou šťavou.
- 3
Sladké a obyčajné zemiaky dáme spolu variť do osolenej vody. Uvaríme domäkka, scedíme a popučíme. Pridáme maslo a smotanu a vyšľaháme dohladka. Pyré prepasírujeme a dochutíme soľou.
- 4
Zeleninu nakrájame na rovnomerné kúsky. Mrkva potrebuje dlhšiu prípravu, tak ju predvaríme a potom grilujeme. Postupne pridávame cuketu a cibuľu. Všetko spolu premiešame a dochutíme bylinkami, soľou a korením. Servírujeme všetko spolu aj s omáčkou demi glace.
- 5
TIP na expresne pripravenú omáčku demi glace: Panvicu, na ktorej sme opekali steaky, neumývame, výpek poslúži ako základ omáčky. Výpek podlejeme vývarom a zredukujeme varom na polovicu. Nakoniec zahustíme studeným maslom.
Tiež hovädzí steak:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu