Zavárané uhorky
Zavárané uhorky

Sterilizované uhorky

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 22. júla 2022
Sterilizované uhorky
Foto: Shutterstock

Na zaváranie sú najvhodnejšie uhorky nakladačky, ktoré sú menšie, pevné a veľmi chrumkavé.

30 minút
príprava
25 minút
na 85 °C

Suroviny

7 kg
4 l
1 l (8 %)
300 g
150 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Uhorky nakladačky na niekoľko hodín namočíme do studenej vody. Potom ich jemnou kefkou dobre očistíme a opláchneme.

  2. 2

    Uhorky postupne vkladáme do čistých zaváracích pohárov, prekladáme na kolieska nakrájanou cibuľou a mrkvou, kto má rád pridá aj čerstvý kôpor, očistené strúčiky cesnaku či feferónku. Pridáme aj bobkový list, guľôčky celého čierneho aj nového korenia a horčicové semienka.

  3. 3

    Nálev: Do hrnca dáme vodu, ocot, kryštálový cukor, soľ, povaríme a necháme trochu vychladnúť.

  4. 4

    Poháre s uhorkami zalejeme teplým nálevom asi 1 cm od okraja. Dôkladne uzavrieme a sterilizujeme pri teplote 85 °C asi 20–25 minút.

Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Sezónne jedlá, Letné, Zaváraniny

Diskusia k receptu

jarami
Ja ich sterilizujem max. 1minútu, aby zostali chrumkavé

Zaujímavé video z archívu TV Varecha