Sterilizovaná cvikla fotorecept

an3da - fotkaan3da, 11. novembra 2013
Sterilizovaná cvikla (fotorecept)
Foto: an3da

Naučila som sa z Varechy sterilizovať, všetko dávam ako aj skorej, iba konzervans nie. Nálev robím ako ma naučila moja mamka - ocot piatu čiastku, na liter( 2 dl ocot a 8 dl vody) jednu veľkú lyžicu soli a dve-tri lyžice cukru. Tak robím aj na uhorky.

15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

0,6 l
2,4 l
3 PL
9 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cviklu som varila v sobotu. Nechala som cez noc aby sa vychladila. Potom som ju obielila a pokrájala na takomto krájači.

    Sterilizovaná cvikla (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Preto že som prvú a druhú dávku krájala na vlnité kolieska, tentoraz som chcela ináč. Ked som pokrájala, videla som kolko toho mám a prichystala som si ocot a vodu aby bolo spolu 3 litry a ocot aby bol jedna pätina z toho. Druhá dávka mi bola väčšia a vtedy som musela mať 5 litár. Pridala som 3 polievkové lyžice soli a 9 polievkových lyžíc cukra. Pomiešala dobre a vyliala do tej nádoby kde som mala cviklu.

    Sterilizovaná cvikla (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom som plnila poháre. Dostala som od susedy také pekné, vysoké, 3,3 dl. Mali tam špargle.

    Sterilizovaná cvikla (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mala som aj iné. Sterilizovala som v hrnci 15 minút. Tu sú všetky.

    Sterilizovaná cvikla (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

40 komentárov k receptu
@An3da...pr áve sa mi chladí, uvarila som za 2 veľké hrnce...zajtra ju budem zavárať...vykopala som si na záhrade kusisko chrenu a budú vitamíniky.-)používam podobný nálev, ale dávam aj celú rascu ..pekný recept...)
u nás sa cvikla strúha na veľkých dierkach a pridávame tiež chren, rascu a aníz. kedysi za socíku, keď JRD vyorávali cukrovú repu a vozili na nákladiakoch do cukrovarov, vždy sme sa vybrali autom na výlet smerom k novým zámkom. vždy sa v priekope pri ceste našli dve, tri repy spadnuté z korby auta, tak sme ich šmarili do kufra a túto repu sme miesto cukru strúhali do cvikly. nech vám to zneje akokoľvek čudne, tá cvikla bola vynikajúca.
no veru, teraz, keď mám veľkú záhradu, hľadala som na nete, či predávajú semená cukrovej repy aj pre záhradkárov, len tak pár, na osvieženie, ale veru nenašla som.
Nalozila som si cviklu dnes podla tvojho receptu. Do nalevu som pridala troska feniklovych semien a troska rimskej rasce. Nezavarala som to, len dala do chladnicky. Ked ochutname, dam vediet ako to dopadlo :) Tesim sa, lebo taku klasicku cviklu, aku robila mama a babicka som uz davno nejedla.



Este ma napadla taka vec. U nas nie su dostat male uhorky na zavaranie, len salatove. Dali by sa takto nalozit salatove uhorky a boli by ako klascke male chutovo? Skusal to niekto?
Ja to chcem len nalozit, nie zavarat, lebo nemam na to vhodne pohare. Mam len take, co maju umely uzaver. Takze by mi mali aj uhorky vydrzat tych par dni ako cvikla. Skusim. Dik.
Môžu sa aj šalátové uhorky, pokrájať na kolieska 4-5 mm hrubé a tiež podľa chuti - slanšie alebo na sladko.
@martinqa111 , dnes som dostala tvoju správu ohľadom semiačok cukrovej repy, neviem, či si dostala odpoveď, lebo nezdajú sa mi tie TS veľmi funkčné, aj redakcii som písala... aj tak ďakujem.
@methi , veď keby si tu cviklu povarila trochu v tom naleve a preliala do tvojich flasiek, vydrzala by ti v chladnicke aj viac ako mesiac. Myslim, lebo ked si otvorim cviklu a zabudnem na nu v chladnicke, tak este po mesiaci je dobra. Tak ako uhorky. Ani celofan tam nedostanes ?
@alena45 ved ten ocot ma hrat ulohu konzervantu, tak vdaka nemu by mala vydrzat dlhsie aj bez zavarania. Preco ju v tom naleve varit? Teraz sa pytam, lebo neviem. Mozno to ma nejaku ulohu, tak mi prosim vysvetli preco by bolo dobre povarit ju v nom. A nie, celofan tiez nie je dostat.
@methi , to ja neviem, len som Ti chcela pomôcť, aby ti to dlhšie vydržalo. Mne totiž nasurovo strúhaná cvikla s chrenom a prísadami po týždni skysla. A otvorené, predtým sterilizované poháre vydržali viac ako mesiac.
ja cviklu-uvarenú a nakrájanú na hranolky-zalievam nálevom s koreninami-rasca,aníz,fenikel-napr.ráno-v zakrytej nádobe nechám do večera-ochutnám-či netreba dosoliť..docukriť..pridám čerstvo nastrúhaný chren-nesterilizujem:vydrží okolo štvrť roka..preto nerobím naraz veľa-len toľko-koľko zjeme..a v zime robím zas-v pivnici nám vydrží-ako zemiaky...
i ja varím vcelku-teda celé buľvy..potom ošúpem a pretlačím takým "hranolkovačom"-čo mám na zemiaky..takto nám chutí viac ako strúhaná...
@radost nevydrží ti náhodou štvrť roka len v chladničke? Neviem, či by toľko vydržala v pivnici, alebo niekde v komore, kde ju máš uloženú? To vieš, v Indii je zrejme iné teplo ako u nás :-)
@tiginko
bývam v paneláku..vydrží v špajzi..chrenu dávame asi dosť veľa-dľa chuti..ja si nedovolím radiť Miške-ako má urobiť..je to jej voľba..aj následná skúsenosť..len o svojich skúsenostiach som písala..chren mám nastrúhaný v náleve v pohári -v chladničke-ako polotovar na celú zimu=použije sa rôzne..na omáčku..do cvikle..s jablčkom ako príloha..len tak na mastný chlieb...

Pridaj komentár k receptu: