Krájaná sterilizovaná cvikla fotorecept

kata50 - fotkakata50, 3. septembra 2011
Krájaná sterilizovaná cvikla (fotorecept)
Foto: kata50

Postupne dozrieva a tak si ju môžeme odložiť aj takýmto spôsobom. My máme radi odrodu podlhovastej cvikly, ktorá je príjemne sladká.

12
porcií
60 minút
príprava
5 minút
na 100 °C

Suroviny

2 kg podlhovastá
1 l chladná
150 ml
120 g
1 KL
1 KL




Postup

  1. 1

    Cviklu dobre umyjeme a dáme variť . Potom vyberieme z vody a vychladnutú dobre olúpeme. Ide to veľmi ľahko.

  2. 2

    Takto pripravenú cviklu môžeme postrúhať na jemno, alebo pokrájať na hranolčeky alebo ozdobným nožíkom na dekoratívne tvary.

    Krájaná sterilizovaná cvikla (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z vody a prísad si uvaríme nálev a pozalievame cviklu uloženú v pohároch.

    Krájaná sterilizovaná cvikla (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Sterilizujeme krátko -5 minút pri 100 st.Celzia. Iba aby pritiahlo víčko. Necháme vychladnúť a odložíme, keď sa Zima opýta.......?

    Krájaná sterilizovaná cvikla (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na foto nie je veľmi dobre vidieť , ale sú tam kolieska - dierkované a hranolčeky z cvikly. Rôzne tvarové nepodarky si postrúhame klasickým spôsobom na šalát.

    Krájaná sterilizovaná cvikla (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

ancicka
cviklu robievam tak isto,ale mňa to ešte len čaká .
marianne69
cviklicka fajna,ukladam,len takyto tvar vidim prvy krat,nejaka ina odroda,ja som mala doteraz vzdy len tie gulate:-)
1x ilusa
kata50
Niekedy, keď je dobrý rok, narastie do veľkosti cukety. V obchodoch ju veľmi nevidieť.
evusik
aj ja mám tohto roku nasadenú podlhovastú, teda už je v komore a cez týždeň musím zavariť.... budem robiť presne ako ty - tak to máme radi.... aj hranolčeky robím takým vlnkovaným krájačom, pekne to vyzerá.... aj tie dierované kolieska vyzerajú dobre ale taký krájač nemám :-)
veru keď sa nás zima opýta :-) musíme byť pripravené .-)))
violetacamorova
Takéto cvikliská som ešte nevidela my sme mali stále len tie malé guľky a aj teraz kupujem takéto, pohľadám semiačka na takú podlhovastú, myslíš, že ich zoženie u nás, dala by som ich mame.
kuchticka
Jaj! - milujem cviklu na akykolvek sposob, ale mozna najradsej s chrenom za studena. Mam iba 4 kupene, ktore zajtra uvarim a bude iba priloha k obedu. Zavarat nemam co, nenarastie mi u nas, iba take male oriesky a tento rok NIC, skoda semena.
kata50
@kuchticka , aj našej cvikle sa nechcelo von. Nie a nie vyklíčiť. Aj som hriadku pohnojila pred sadením a stále nič. Až prišli dažde a naraz vybehla do krásy. Ešte som ju 1-2 krát okopala opatrne aby mala okolo seba kyprú zem a potom už nič. Asi potrebuje v začiatku klíčenia veľa vody - si myslím. A naozaj odporúčam podlhovastú. Vôbec ju necítiť za zemou ( hlinou ). Ona vlastne celá rastie von , iba 5-7 korienok má v zemi. Skúsim pridať foto. Pekný deň všetkým.
tatranka
@kata50 Máš krásne spracovanú a nazdobenú cviklu.Niekedy tie ozdobné tvary by sa veru hodili k sviatočnému jedlu.Asi pouvažujem a pár takýchto krásnych dekoratívnych cvikly si urobím.Odkladám do KK.
makinka31
Aj my takto už roky robievame cviklu a pridávame strúhaný chren, vtedy to má jemne štiplľavú chuť, ale výbornú:)) mňam a ešte pridávame rascu- buď drvenú alebo keď nevadí niekomu,tak aj celú. (vlastne je to v recepte)Takto ma to naučila naša maminka.
babkamt
Ja som včera zavárala cviklu podľa tatranky,len som dala namiesto 800g cukru len 600 g.Bola výborná.Pridávam chren,aníz,kmín,fenikel.
kata50,kde si zahnala ten ozdobný nožík? Ja mám ozdobné strúhadlo,no ťažko sa s ním pracuje,neviem,či som kúpila nepodarok.
babkamt
Zabudla som napísať,že ukladám do kk.Tento rok som z mojej úrody mala len 8 sedemdecových pohárov,preto chcem ešte pár kíl kúpiť a tie zavarím podľa teba.
kata50
Ďakujem pekne za váš záujem a pochvalu. Chren pridávam až po otvorení sklíčka. No keď robím na okamžitý konzum, tak samozrejme ,že bez chrenu to nie je ono !
@babkamt ten vlnkovaný nožík je starý skoro ako ja. Aj so sa hanbila ho odfotiť. Lebo dnes sú už všelijaké moderné strúhadlá. Ale ja ho nevyhodím za nič na svete. Pekne sa s ním režú ozdobné tvary ( zemiaky na lupienky, uhorka, cuketa, cvikla, tuhé maslo a pod ) Tak neviem, možno ho ešte niekde nájdeš v NORME alebo na webe. Tam je vraj všetko ! :-)))))
kata50
@tatranka , ďakujem za uznanie. Tvoja cvikla nemá chybu:-))
P.S: A dnes robila tvoje trdelníky. No čo ti budem hovoriť.....jednoducho paráda !!!
garanco
Katka, ja mám tiež rada túto "dlhú" cviklu, nálev dám do misy k postrúhanej cvikle, všetko premiešam a dávam do pohárov a sterilizujem (my máme najradšej postrúhanú). Presne taký ozdobný nôž mám v šuflíku aj ja, kde mi len zavadzia, ale teraz podľa Tvojej rady urobím-ako píše @tatranka - na zdobenie jedál, pár pohárov aj ozdobných.
mojack
Pri zavarani (mam ju uvarenu a nastruhanu na hrubom struhadle) davam do cvikli rozmixovaní chren, vodu,ocot a cukor.Všetko spolu premiešam a necham postát. Zatiaľ si prichystám pohare. Potom všetko rozdelim a strilizujem. Nerobím nálev.
alena45
aj ja mám aj takúto dlhú, ale od mája som na ňu nemala čas, takže bude už riadne stará. Z guľatej som už zavarila a tiež robím hranolčeky pomocou hranolkovača. Je to fajn pohodlné.
aroooo
@alena 45, skús dať na ňu nálev, čo som dala v komente k zaváranej červ. repe k diabambulkinmu receptu, je to chutné. A čo robí Malaga - víno a juh Španielska ?????
tinky24
vyskúšam cvikličku podľa teba, len neviem čím vykrajuješ kolieska, taká mi chutí najviac, je na to špeciálna vykrajovačka?
kata50
@tinky24 , dierkované kolieska dosiahneš pomocou vlnkovaného nožíka, čo je na titulnej foto. Po každom odkrojení treba otočiť cviklu o 90 st. a zase odkrojiť. Vzniká pekný dierkovaný vzor. Možno ho ešte niekde kúpiš.
turistka
@kata50 , včera som uvarila cviklu, dnes ráno očistila, nastrúhala a pomlela chren- robím na mäsovom mlynčeku, tak, že si ho pokrájam na kocky, premiešala s nastrúhanou cviklou, zaliala nálevom podľa Tvojho návodu, nálev je na menšie množstvo a akurát sa mi hodil. A dala do pohárov, /čakala som kým sa mi uvoľnia poháre z predchádzajúcich zaváranín, robím tak každý rok aspoň nezapadajú prachom prázdne v pivnici/.
kata50
@turistka som rada, že ti tento nálev chutil. On sa samozrejme dá doladiť podľa sladkosti cviky. Ja si tiež pár kg cvikly nechávam na december. To mletie chrenu na mäsovom mlynčeku je tiež dobrý nápad. Hlavne, keď ho treba veľa. Pekný deň :-)
turistka
@Kata50 , keďže Ťa zaujalo mletie chrenu, tak do mlynčeka hádžem postupne nakrájané kocky, keby si naplnila doplna zásobník, tak pri mletí by si sa poriadne zapotila, chren je húževnatý.
anetka85
tak to idem skusiť :) prvý krat v živote robim cviklu :) krásnu som si vypestovala v zahradke ..tak mi držte palce :)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Pridať veľa chrenu .....
ivan14
U nás dáváme hodně octa (polovinu množství, co vody) a místo kmínu anýz nebo fenykl. Cukru +- stejně. Moje dcery to milují (já taky :-) ).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia