Sterilizovaná cvikla
Sterilizovaná cvikla s chrenom (fotorecept)
Autor receptu: chumacik66
Jeseň je veľmi vhodné obdobie na prípravu zdravej pochúťky na celý rok.* V recepte sú uvedené množstvá už
očistených produktov, čistá hmotnosť.
Postup
- Čerstvú cviklu do čista umyjeme kefkou vo vode. Nelúpeme ju a nekrájame, iba odstránime listy ak je potrebné a skrátime korienok tak na 2 cm. Dáme ju variť do vody minimálne na 45 minút. Najlepšie je priebežne skúsiť vidličkou či je už uvarená. Čas varenia závisí od jej veľkosti. Keď je cvikla uvarená, vodu zlejeme a hneď cviklu zalejeme studenou vodou. Je to vhodné preto, lebo následne sa veľmi dobre lúpe a čistí. V recepte je použitá čistá hmotnosť cvikle a chrenu. Zároveň si očistíme čerstvé korene chrenu.
- Cviklu nastrúhame na hrubšie rezančeky a chren na tenšie, jemnejšie rezančeky.
- Nastrúhanú cviklu a chren dáme do väčšej nádoby (hrnca), tak aby bolo dostatok miesta aj na horúci nálev. Posypeme lyžicou rasce a jemne premiešame.
- Z ostatných uvedených ingrediencií si uvaríme nálev. Povaríme ho cca 10 - 15 minút a ešte horúcim zalejeme strúhanú cviklu s chrenom. Ja nálev prelievam cez sitko, záleží ako to má kto rád.
Všetko spolu s nálevom premiešame a necháme 10 minút oddychovať.
- Ešte teplé plníme do čistých zaváracích pohárov tak, aby tekutina prekryla hustú časť obsahu a siahala máličko cez ramená pohára. Viečka dobre zatiahneme. Sterilizujeme na 85°C približne 15 minút.
- Potom vyberieme, ak je treba dotiahneme viečka a asi na 10 minút prevrátime poháre hore dnom. Následne je už všetko hotovo a po týždni môžeme ochutnávať.
Tak nech sa práca podarí!