Štedrák - skladaník

Autor receptu: evva

Tento koláč sa stal obľúbený v mojej rodine, dodnes ho pečiem na každé Vianoce. Kto vyskúša, asi bude so mnou súhlasiť a zaradí si recept medzi obľúbené vianočné.

60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Plnku z orechov a maku podusíme, z tvarohu a lekváru iba primiešame s príslušnými prísadami. Z múky, droždia, mlieka o ostatných prísad pripravíme dobré polotuhé kysnuté cesto. Po vykysnutí ho rozdelíme na päť rovnakých bochníkov, z ktorých na pomúčenej doske vyvaľkáme postupne štyri pláty hrubé na prst.
  2. Na vymastený plech položíme rozvaľkaný plát, na ktorý rozotrieme lekvárovú plnku. Prikryjeme ho druhým plátom, ktorý potrieme orechovou plnkou, potom tretí plát, ktorý potrieme makovou plnkou, a napokon štvrtý plát, na ktorý rozotrieme tvarohovú plnku. Mriežková výzdoba z posledného kúska cesta dokresľuje obraz štedráka. Vrch potrieme rozpusteným maslom alebo žĺtkom.
  3. Tipy a triky pre začínajúce : - použiť hrubú múku ( z vlastnej skúsenosti - nie je vhodná hladká špeciál 00 ) - použiť vodu do plniek ( mlieko by mohlo spôsobiť skysnutie plnky ) - pravý slivkový lekvár ( nie s inou prísadou napr.jabĺk, aby plnka nevytekala z koláča ) - tvaroh najlepšie hrudkovitý ( dobre vyzerá mriežka, lepšie sa natiera s prísadami ) - použiť stredne veľký plech ( rozmer asi 30x35 a hlboký asi 5cm, za tým účelom, že koláč je tvarovaný a po nakrájaní má pekný tvar a štruktúru na priereze) - ak mám plech s teflónovou úpravou, vložím pod koláč papier na pečenie a „ vyberiem“ ho z plechu na druhý deň po úplnom vychladnutí, aby som nepoškodila krájaním plech - koláč pečiem deň pred Štedrým dňom, vône a chute sa báječne spoja.