Foto: mariaklara
Prvý krát som ho robila na Vianoce, všetkým nám veľmi chutil, našla som ho na internete a je od pani Blaženky Sádovskej. Dovolila som Zobraziť celý popisPrvý krát som ho robila na Vianoce, všetkým nám veľmi chutil, našla som ho na internete a je od pani Blaženky Sádovskej. Dovolila som si urobiť malé úpravy, ktoré vyhovovali mne.
porcií
príprava
na 180 - 150 °C
Suroviny
500 g |
|
1 ks |
|
70 g |
|
80 g |
|
štipka |
|
20 g |
|
200 ml |
|
100 ml |
|
|
|
100 -120 g |
|
80 - 100 g |
|
3 - 5 PL |
|
pár kvapiek |
|
|
|
150 - 200 ml |
|
80 -100 g |
|
2 PL |
|
pár kvapiek |
|
1 čl |
|
|
|
90 -110 g |
|
20 -30 g |
|
2 - 4 PL |
|
|
|
250- 400 g alebo prichutený |
|
2 - 4 PL |
|
pár kvapiek |
|
1 -2 čl |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
2 - 3 PL |
|
Postup
-
1
Pripravíme si:
-
2
V miske na boku si urobíme kvások. Pridáme ostatné suroviny.
-
3
Potom prilejeme vlažné mlieko a vodu, premiešame. Vznikne nám vláčne cesto. Necháme v miske vykysnúť.
-
4
Do vody si namočíme hrozienka, ktoré použijeme do tvarohovej plnky.
-
5
Pripravíme si štyri druhy plnky a to takto: orechovú - zmiešame všetky suroviny, ktoré asi 2 min. povaríme a necháme vychladnúť, lekvárovú - stačí všetky suroviny zmiešať, makovú - tak isto, ako orechovú, tvarohovú - tiež všetky suroviny zmiešať.
-
6
Takto krásne nám cesto vykyslo.
-
7
Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na päť častí.
-
8
Každú časť po jednom rozgúľame na tenký plát, na veľkosť plechu ( plech by mal mať asi 33 x 23 cm ). Cesto kladieme na pomastený plech.
-
9
Tu je prvá vrstva plnky - orechová.
-
10
Na orechovú plnku položíme cesto,
-
11
na cesto dáme makovú plnku, na plnku opäť cesto,
-
12
na cesto dáme lekvárovú plnku, na lekvárovú plnku opäť cesto,
-
13
na cesto tvarohovú plnku a na vrch položíme posledný plát cesta.
-
14
Koláč necháme chvíľku podkysnúť, pokiaľ sa zohreje rúra. Pred vložením do rúry vrch koláča potrieme mliekom.
-
15
Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 - 20 min. pri 180 - 150 ° C. ( Pripomínam, že každá gazdinka si pozná svoju rúru a pečie podľa toho, ako je zvyknutá. )
-
16
Toto bol rozrezaný ešte teplý koláč, pretože sa nedalo odolať vôni koláča. Dobrú chuť!
Diskusia k receptu