Štedrák fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 10. januára 2013

Prvý krát som ho robila na Vianoce, všetkým nám veľmi chutil, našla som ho na internete a je od pani Blaženky Sádovskej. Dovolila som Zobraziť celý popisPrvý krát som ho robila na Vianoce, všetkým nám veľmi chutil, našla som ho na internete a je od pani Blaženky Sádovskej. Dovolila som si urobiť malé úpravy, ktoré vyhovovali mne.

12 - 15
porcií
90 minút
príprava
15 - 20 minút
na 180 - 150 °C

Suroviny

500 g
1 ks
70 g
80 g
štipka
20 g
200 ml
100 ml
100 -120 g
80 - 100 g
3 - 5 PL
pár kvapiek
150 - 200 ml
80 -100 g
2 PL
pár kvapiek
1 čl
90 -110 g
20 -30 g
2 - 4 PL
250- 400 g alebo prichutený
2 - 4 PL
pár kvapiek
1 -2 čl
1 ks
1 PL
2 - 3 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si:

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V miske na boku si urobíme kvások. Pridáme ostatné suroviny.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom prilejeme vlažné mlieko a vodu, premiešame. Vznikne nám vláčne cesto. Necháme v miske vykysnúť.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vody si namočíme hrozienka, ktoré použijeme do tvarohovej plnky.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme si štyri druhy plnky a to takto: orechovú - zmiešame všetky suroviny, ktoré asi 2 min. povaríme a necháme vychladnúť, lekvárovú - stačí všetky suroviny zmiešať, makovú - tak isto, ako orechovú, tvarohovú - tiež všetky suroviny zmiešať.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto krásne nám cesto vykyslo.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na päť častí.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Každú časť po jednom rozgúľame na tenký plát, na veľkosť plechu ( plech by mal mať asi 33 x 23 cm ). Cesto kladieme na pomastený plech.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tu je prvá vrstva plnky - orechová.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na orechovú plnku položíme cesto,

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    na cesto dáme makovú plnku, na plnku opäť cesto,

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    na cesto dáme lekvárovú plnku, na lekvárovú plnku opäť cesto,

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    na cesto tvarohovú plnku a na vrch položíme posledný plát cesta.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Koláč necháme chvíľku podkysnúť, pokiaľ sa zohreje rúra. Pred vložením do rúry vrch koláča potrieme mliekom.

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 - 20 min. pri 180 - 150 ° C. ( Pripomínam, že každá gazdinka si pozná svoju rúru a pečie podľa toho, ako je zvyknutá. )

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Toto bol rozrezaný ešte teplý koláč, pretože sa nedalo odolať vôni koláča. Dobrú chuť!

    Štedrák (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

helca103
ja môžem teraz iba slintať nad takýmito dobrotami........
mariaklara
Všetkým Vám dievčatá ďakujem za milé komentáre, @sonulienka , dobehni, mám čerstvo upečený lebo prídu deti, @izabelka , ešte som o Flódni nepočula,dám to do googla a zistím.
afataga
jeden z najlepsich kolacov na svete, teda aspon pre mna, taky mozem aj o pol noci :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia