Pečené kuracie stehná
Pečené kuracie stehná

Šťavnaté pečené kuracie stehná na hlávkovej kapuste fotorecept

petullka - fotkapetullka, 11. novembra 2022
Šťavnaté pečené kuracie stehná na hlávkovej kapuste (fotorecept)
Foto: petullka

Ja hlávkovú kapustu nemusím, zbožňujem kyslú, ale v tomto recepte mi veľmi chutí. Stehná aj kapusta sú mäkučké a šťavnaté.

4
porcie
60 minút
na 190 °C

Suroviny

4 ks
1 ks
4 plátky
3 PL
2 PL
1 PL
1 PL
1 PL
1 ČL
1/2 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Zo všetkých surovín si vymiešame marinádu, ktorou potrieme stehná, prikryjeme fóliou a dáme na niekoľko hodín do chladničky. Ja som si to pripravila skoro ráno.

    Šťavnaté pečené kuracie stehná na hlávkovej kapuste (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Teraz ideme na ťažšiu časť receptu, a to krájanie kapusty. Treba na to ostrý, dlhý a pevný nôž. Najskôr som krájala po obvode až som sa dopracovala do stredu.

    Šťavnaté pečené kuracie stehná na hlávkovej kapuste (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odkrojíme si 4 plátky hrubé cca 2 cm.

    Šťavnaté pečené kuracie stehná na hlávkovej kapuste (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plátok kapusty uložíme na dve vrstvy alobalu (dlhý pás preložený na polovicu), ja som dala pod kapustu aj kúsok papiera na pečenie, ale v pôvodnom recepte nebol.

    Šťavnaté pečené kuracie stehná na hlávkovej kapuste (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z alobalu prstami vytvoríme misku.

    Šťavnaté pečené kuracie stehná na hlávkovej kapuste (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tieto “misky” uložíme na plech, kapustu osolíme, okoreníme a opaprikujeme podľa chuti, na každú uložíme hrubší plátok masla a naň položíme stehno.

    Šťavnaté pečené kuracie stehná na hlávkovej kapuste (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ako prílohu som zvolila baby zemiaky, ktoré som umyla a v miske poliala troškou oleja a posolila. Naukladala na plech a všetko spolu piekla.

    Šťavnaté pečené kuracie stehná na hlávkovej kapuste (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    V pôvodnom recepte bol čas pečenia 40 minút na 180 °C, ale u nás doma musí byť mäsko dobre prepečené, tak ja som to piekla hodinu na 190 °C, vypla rúru a ešte 10 minút dopekala. Aj kapusta bola po 40 minútach ešte tvrdá. Stehno na obrázku vyzerá byť spečené, ale to je tou marinádou. Vo vnútri bolo mäkučké a šťavnaté.

    Šťavnaté pečené kuracie stehná na hlávkovej kapuste (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Recept mám z YouTube a existujú 2 verzie, druhá sa pečie bez alobalu. Vymastí sa plech, uloží kapusta a na ňu stehno. Už som to piekla aj tak, ale táto alobalová verzia je omnoho lepšia a chutnejšia, lebo šťava ostane v alobale a neroztečie sa po plechu.

  10. 10

    Vhodná príloha je aj chrumkavá bageta, alebo pre diétnejšiu verziu úplne bez prílohy.

Diskusia k receptu

hannes
Je to veľmi dobré. Robím niečo podobné a doteraz na plechu. Nápad s alobalom je fajn. Tie plátky kapusty zvyknem na začiatku postrašiť hnedým cukrom a pridať pár kvapiek vínneho octu. Potom to strčím do rúry pod gril asi na tri min. pri 200 st. C . Ono to trocha skaramelizuje a má to potom lepšiu chuť. Je to potom aj mäkšie. No a potom to už len piecť na treťom poschodí rúry pri 180 st. C . na horúcom vzduchu tak slabú hodinku...
haji
Mně by moc chutnalo, klidně bych alobal zavřela, později otevřela, aby kuře chytlo krustu. Variabilní receptík.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia