Šťavnaté kuracie rezne s pečenými zemiakmi

tener - fotkatener, 23. januára 2017
Šťavnaté kuracie rezne s pečenými zemiakmi
Foto: Tener

Tento recept mam od bývalej spolužiačky zo strednej školy a od vtedy už kuracie rezne inak nerobím

4
porcie
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
400 ml
8 strúčikov
1 kg (s peknou šupkou)
3 ks
 (alebo rozdrvené cornflakes bez príchute)
3 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Kuracie prsia si narežem na rezne, prekryjem potravinárskou fóliou (aby som nemal celú kuchyňu kontaminovanú Listériou) a vyklepem.

  2. 2

    Cesnak si nasekám na jemno (čím viac tým lepšie), pridám ho do jogurtu, taktiež pridám ČL čierneho korenia a 1/2 ČL soli. Vložíme rezne, dobre premiešame, aby sa jogurt dostal všade, a v miske prekrytou potravinárskou fóliou necháme odstáť v chladničke 12-24 hodín.

  3. 3

    Na druhý deň si zemiaky nakrájam na mesiačiky, dám ich variť v osolenej vode s bobkovým listom a novým korením na 4-6 minút, scedím, nechám trocha vychladnúť. Na hlbší plech si dám olivový olej, vysypem zemiaky, zasa polejem olivovým olejom, pridám korenie na pečené zemiaky, červenú papriku, podla toho či v danom korení je alebo nie je soľ pridám aj trocha soli a na jemno nakrájanú jednu chilli papričku. Všetko premiešam rukami a dám piecť do predhritej rúry na 160-180 °C na cca 30 - 45 minút, záleží ako ich chcete mať urobené, ja ich nechávam dlhšie, aby boli z vonku chrumkavé.

  4. 4

    Keď sa zemiaky pečú, rezne očistím od jogurtu ale nie všetko jemná vrstva ostane a v klasickom trojobale vysmažím rezne na oleji. K tomu už len šalát podľa chuti a teraz už za stôl a papať. Ako moja mama hovorí: "Tak sme to baštili, až sa nám bane za ušami robili"

Diskusia k receptu

terinka55
Dobré jedlo, rezne takto podobne robím aj ja, ale z marinády už len do strúhanky.
Pekná prezentácia. Ak si varil sám, klobúk dole, posielam 5*****.
siisa
Ja mám tiež podobný recept na kuracie :) Verím, že chutia výborne :)
junior
Vyzerá to celkom fajn, len, čo potom s tým jogurtom???? A či spláchnuť do WC? Dá sa nejako ešte využiť?
denyany
Ja robievam podobné a do jogurtu, @Junior , pridám trocha múky, trocha strúhanky, štipku sódy bikarbóny, premiešam, dokorením, ak treba a vypražím placky. Môžu sa zjesť aj k rezňu, aj samostatne.
atulienka
Tener, nedaj sa odradiť, že je recept "otrepaný". Pre nás starších je známy, ale viem, že po rady na Varechu chodia aj napr. mamičky na materskej a pre tie je to veľmi dobrá rada, ako urobiť šťavnaté rezne z kuracích prsičiek. Naviac, posolením rezňov alebo jogurtu sa v prípade marinovania nespôsobí vysušenie mäsa, ale rezeň "nasaje" menej oleja, čo je ďalšia výhoda tvojho receptu. A okrem toho, patrím do "pokročilej" vekovej skupiny a zišlo sa mi pripomenutie tohto receptu.,
sovka62
@Afataga , je pravda, že soľ vyťahuje vodu z mäsa, ale v tomto prípade to naozaj neplatí. Tieto rezne robievam a sú naozaj šťavnaté, mäkké, dajú sa odkrojiť aj vidličkou. Rovnako to dopadne aj vtedy, keď vyklepanú, osolenú bravčovú krkovičku naložím do mlieka a na ddruhý deň vyprážam v trojbale. Aj karé na cigánsku nakladám osolené do mlieka s cesnakom, niekedy aj tri dni vopred a tiež je mäkké. Neviem, či to robí to mlieko a jogurt, neviem to vysvetliť, ale je to fakt.
radox1
Stojim u mäsiara v rade asi 6. v poradi,z toho styria predo mnou kupovali kuracie prsia.esteze to ten jogurt zachranil,vsak co by si ludia pocali bez najnudnejsej suroviny v kuchyni,ktora nema ziadnu vônu ani chut.a je mi zahadou,preco to slovicko "stavnate"sa vyskytuje len pri receptoch s prsiami.ale ja to chapem,dcera iba prsia,deti v rodine iba rezne z prs............
tener
@Junior (23.1.2017 14:43)

jogurt ja už nevyužívam nakoľko v ňom bolo surové mäso ktoré môže obsahovať Listérie alebo Salmonelu hlavne kupované kuracie mäso
afataga
@Sovka62 (24.1.2017 13:24)

az teraz som si vsimla tvoj koment, ja som tento rcp raz robila davno, asi pred 15 rokmi a nikdy viac, nam to vobec nechutilo, bolo to take rozblemcane, neviem to inak nazvat, obcas ale robim nieco podobne z krkovicky, do jogurtu dam nejake bylinky a peciem v rure aj s tym jogurtom, to uz je potom ine kafe, vyskusaj niekedy, solim maso vzdy aj pred tepelnou upravou, neverim, ze v tomto pripade sol nevytiahne vodu z masa, nevidim na to dovod, len to asi v tom jogurte nie je vidiet, to je moj nazor




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia