Orechová bábovka

Šťavnatá orechová bábovka bez múky

Autor receptu: redakcia

10
porcií
25 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C a bábovkovú formu dôkladne vymažeme maslom. Rovnako dôkladne ju vysypeme, aby sa cesto neprilepilo – môžeme ju vysypať strúhankou, krupicou alebo mletými orechmi.
  2. Štyri vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky.
  3. Mleté lieskové a vlašské orechy zmiešame s práškovým cukrom a nasekanými orechami.
  4. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Do žĺtkov pridáme posledné piate vajíčko, vanilkovú pastu, nastrúhanú kôru z 1 citróna, šťavu z 1/2 citróna a vyšľaháme dopenista.
  5. Žĺtkovú penu pridáme k orechovej zmesi, rozmiešame a potom opatrne na niekoľkokrát vmiešame vyšľahané bielky.
  6. Hotovú zmes nalejeme do pripravenej bábovkovej formy a pečieme približne 45 minút. Či je bábovka upečená, vyskúšame špajdľou. Necháme vo forme vychladnúť, až potom vyklopíme.
  7. Bábovku môžeme nechať neozdobenú, alebo ju posypať práškovým cukrom, či poliať polevou podľa preferencií.