Orechová bábovka
Šťavnatá orechová bábovka bez múky
Autor receptu: redakcia
10 porcií |
25 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup- Rúru predhrejeme na 180 °C a bábovkovú formu dôkladne vymažeme maslom. Rovnako dôkladne ju vysypeme, aby sa cesto neprilepilo – môžeme ju vysypať strúhankou, krupicou alebo mletými orechmi.
- Štyri vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky.
- Mleté lieskové a vlašské orechy zmiešame s práškovým cukrom a nasekanými orechami.
- Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Do žĺtkov pridáme posledné piate vajíčko, vanilkovú pastu, nastrúhanú kôru z 1 citróna, šťavu z 1/2 citróna a vyšľaháme dopenista.
- Žĺtkovú penu pridáme k orechovej zmesi, rozmiešame a potom opatrne na niekoľkokrát vmiešame vyšľahané bielky.
- Hotovú zmes nalejeme do pripravenej bábovkovej formy a pečieme približne 45 minút. Či je bábovka upečená, vyskúšame špajdľou. Necháme vo forme vychladnúť, až potom vyklopíme.
- Bábovku môžeme nechať neozdobenú, alebo ju posypať práškovým cukrom, či poliať polevou podľa preferencií.
|