Staročeská sviečkovica na smotane
Zdeněk Michálek
šéfkuchár hotela Holiday Inn v Bratislave a člen Gourmet klubu, 20. júna 2012
šéfkuchár hotela Holiday Inn v Bratislave a člen Gourmet klubu, 20. júna 2012
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
porcie
Suroviny
600 g |
|
100 g |
|
400 g |
|
200 g |
|
100 g |
|
200 g |
|
2 ks |
|
2 PL |
|
200 ml |
|
100 g |
|
1 vetvička |
|
2 PL |
|
3 PL |
|
3 ks |
|
5 ks |
|
5 ks |
|
200 ml |
|
1 pohár |
|
Postup
-
1
Mäso omyjeme, prešpikujeme slaninou, osolíme, okoreníme a opečieme na bravčovej masti.
- 2
Očistenú zeleninu nakrájame na menšie kocky, po chvíľke pridáme cibuľu a opekáme do zlatista. Pridáme cukor, necháme mierne skaramelizovať, pridáme horčicu, tymian, ošúpaný citrón, ocot a zalejeme červeným vínom a vodou. Vložíme mäso a dusíme asi 2,5 hodiny.
- 3
V malom kastróliku dáme do vody variť korenie, pripravíme si z neho vývar, aby sme nemuseli korenie vyťahovať z omáčky, precedíme do nej iba tento vývar.
- 4
Keď je mäso mäkké, vytiahneme ho na dosku a omáčku rozmixujeme ponorným mixérom a zjemníme smotanou. Keď chceme omáčku ešte jemnejšiu, precedíme ju cez sitko. Podávame napríklad s karlovarskou knedľou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
nádoby. Keď je jedlo hotové, sitko vyberieš a nemusíš osve variť korenie ani po kúskoch loviť.