Staročeská sviečkovica na smotane

Zdeněk Michálek
šéfkuchár hotela Holiday Inn v Bratislave a člen Gourmet klubu, 20. júna 2012
Staročeská sviečkovica na smotane
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie

Suroviny

600 g
100 g
400 g
200 g
100 g
200 g
2 ks
2 PL
200 ml
100 g
1 vetvička
2 PL
3 PL
3 ks
5 ks
5 ks
200 ml
1 pohár




Postup

  1. 1

    Mäso omyjeme, prešpikujeme slaninou, osolíme, okoreníme a opečieme na bravčovej masti.

  2. 2

    Očistenú zeleninu nakrájame na menšie kocky, po chvíľke pridáme cibuľu a opekáme do zlatista. Pridáme cukor, necháme mierne skaramelizovať, pridáme horčicu, tymian, ošúpaný citrón, ocot a zalejeme červeným vínom a vodou. Vložíme mäso a dusíme asi 2,5 hodiny.

  3. 3

    V malom kastróliku dáme do vody variť korenie, pripravíme si z neho vývar, aby sme nemuseli korenie vyťahovať z omáčky, precedíme do nej iba tento vývar.

  4. 4

    Keď je mäso mäkké, vytiahneme ho na dosku a omáčku rozmixujeme ponorným mixérom a zjemníme smotanou. Keď chceme omáčku ešte jemnejšiu, precedíme ju cez sitko. Podávame napríklad s karlovarskou knedľou.

Diskusia k receptu

mracik9
Tak takto robievam sviečkovú už pár rokov,akurát tam nedávam to víno,moje deti to milujú,super jedlo.
používateľ nemá avatar
dry
dry
Korenie môžeš dať do sitka (vajíčko) na čaj a retiazkou zavesíš na kraj
nádoby. Keď je jedlo hotové, sitko vyberieš a nemusíš osve variť korenie ani po kúskoch loviť.
lucina2222
Je to super.. a kraaasne naservirovane :) dlho sme nemali taku dobrotu doma.. musime to zmenit.. :) ukladam
tori111222
super... len ešte ten receptík na karlovarskú knedľu by som uvítala.. ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia