Srnčie rezne s tekvicovými nočkami a hríbovou omáčkou fotorecept
Foto: zolik
Pre mňa typické jedlo tohto ročného obdobia. Divina, tekvica a hríby patria odjakživa k jeseni.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Mäso, ak je potrebne, docistime. Umyjeme a osusime k dalsej priprave.
-
2
Mäso jemne naklepeme v potravinarskej folii
-
3
a na 24 hodin vlozime do marinady z oleja, soli, cierneho ml. korenia, roztlaceneho jalovca a vetvickami rozmarinu. Ulozime do chladnicky.
-
4
Na druhy den vyberieme mäso z chladnicky, susene hriby zalejeme teplou vodou a pripravime si zaklad na omacku. Z masla a hladkej muky urobime zasmazku. Hriby precedime a vodu z nich zachytime do misky. Na kusku masla hriby osmazime, podlejeme bielym vinom a zakvapneme citronovou stavou.
-
5
Vodu z namocenych hribov zmiesame so sladkou smotanou a vmiesame do maslovo-mukoveho zakladu. Pridame hriby, osolime, okorenime a nechame varit do zahustenia. Treba miesat. Hotovu dochutime citronovou stavou, pripadne este solou a ciernym korenim. Posypeme petrzlenovou vnatou.
-
6
Mäso opecieme z kazdej strany ca 3 minuty, zabalime do alobalu a nechame v teple 5 - 7 minut odpocivat.
-
7
Na tanieri mäso osolit, okorenit a kto ma rad tak ako ja, moze si pridat este aj brusnice. Podavala som s tekvicovymi nockami. Recept na ne som pridala 16.9.2014 (https://varecha.pravda.sk/recepty/tekvicove-nocky-fotorecept/54137-recept.html). Prajem Vam dobru chut a peknu jesen.
Napokon som rada, že sa objavila i v tvojom recepte zásmažka, pre ktorú som bola tu nedávno terčom kritiky a staromódnosti..
@Izabella dakujem aj tebe. Neviem co je zle na zasmazke, do niektorych jedal jednoducho patri. Urcite budem aj ja tercom kritiky. Myslela som na to uz ked som ju pripravovala. A mozno som aj ja staromodna, na omackach som vyrastala.
Prajem Vam obom pekny den
v akom recepte si pouzila poviem po slovensky-zaprazku,vsak ty zahustujes lepom.zaprazka rozhodne nie je staromodna,a ak si ju pouzila,rozhodne si urobila lepsie.
nemyslel som lepom ako takym,ale zatrepkou,tak ju volam.lepsia je ta zaprazka,ked sa muka poprazi.
:-DDD
Takto robieva hribovu omacku moja mama, ktora uz je 4x stara mama. A od nej som sa naucila robit a pouzivat zasmazku. Presne tak ako Ty od Tvojej maminky. Jednoducho je to z repertoara starych materi.
A nemyslim, ze sa musis unuvat odpisovat a vysvetlovat nejakemu rypalovi, len preto ze rype.
Ahoj, naozaj som nevedela, ze spisovne je "zaprazka". Mozno je to tym, ze u nas doma a hlavne u starych rodicov sa hovorilo prespurackym slangom. A vzdy to bola zasmazka :-) Snad mi to teda prepacis :-)
@Arnilka ano zo stehna boli rezne. A dakujem za komentar.