Pečené mäso
Pečené mäso

Srnčia lopatka na koreňovej zelenine v pomalom hrnci fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 8. novembra 2022
Srnčia lopatka na koreňovej zelenine v pomalom hrnci (fotorecept)
Foto: kimlo

Dostal som kus srnčej lopatky, tak som rozmýšľal ako ju urobím, až mi kamarát poľovník poradil upiecť na koreňovej zelenine. A dobre poradil, bolo Zobraziť celý popisDostal som kus srnčej lopatky, tak som rozmýšľal ako ju urobím, až mi kamarát poľovník poradil upiecť na koreňovej zelenine. A dobre poradil, bolo to vynikajúce.

Suroviny

1,5 kg
750 g
2 ks
2 ks
kúsok
1 PL
1 PL
1 KL
3 ks
3 ks (jalovec)
1 ks
podľa chuti
50 ml

Postup

  1. 1

    Mäso si pripravíme deň vopred, nakrájame ho na kúsky veľké asi ako dlaň, aby nebolo vcelku. Dáme ho do misky, pokvapkáme trochou oleja, pridáme zmesi korenia, rozdrvené nové korenie a borievku, jeden bobkový list, dobre rukami premiešame. NESOLÍME! Soľ by vytiahla z mäsa šťavu. Prikryjeme fóliou a dáme do chladničky do druhého dňa.

    Srnčia lopatka na koreňovej zelenine v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň mäso vyberieme a necháme uležať pri izbovej teplote asi 2 hodiny. Zeleninu očistíme a pokrájame na kocky.

    Srnčia lopatka na koreňovej zelenine v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keďže som chcel zachovať šťavnatosť mäsa, a mať pri tom istotu že bude mäkké, zvolil som úpravu v pomalom hrnci. Zároveň som tak ušetril čas a energiu, PH nepotrebuje žiadnu pozornosť, kontrolu či podlievanie... Nakrájanú zeleninu osolíme, okoreníme mletým korením, premiešame a dáme na dno nádoby hrnca. Podlejeme troškou vody.

    Srnčia lopatka na koreňovej zelenine v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na panvici rozpálime olej a mäso prudko opečieme zo všetkých strán aby sa zatiahlo. Až teraz ho osolíme podľa chuti.

    Srnčia lopatka na koreňovej zelenine v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mäso naukladáme na pripravenú zeleninu a zalejeme výpekom z panvice. Pečieme na úrovni LOW asi 5 hodín. Po upečení môžeme dať ešte nádobu do rúry pod gril a pár minút zapiecť.

    Srnčia lopatka na koreňovej zelenine v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po upečení je mäso šťavnaté a mäkké. Zelenina so zemiakmi je tiež príjemne ochutená ako príloha. Ako kyslú prílohu môžeme použiť nakladané uhorky alebo čalamádu. Samozrejme sa dá toto jedlo pripraviť aj v pekáči a rúre, len ho treba kontrolovať aby sa nevysušilo.

    Srnčia lopatka na koreňovej zelenine v pomalom hrnci (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

afataga
Tak to musela byt fakt mnamka :-). S tym solenim vopred mas pravdu, len tak pre zaujimavost si pozri zlozenie tych koreniacich zmesi, kolko je v nich soli.
kimlo
@afataga (8.11.2022 09:43)
Používam Koření od Antonína, mám ich okolo 30 druhov, tu je zloženie zmesi Zvěřina - Hubert: pepř, nové koření, bobkový list, jalovec, tymián, zázvor, koriandr, rozmarýn, cibule, mrkev, pastiňák, celer, paprika pálivá, mořská sůl (11 %).
A tu zmes na Pečená masa: cibule, hřebíček, jalovec, nové koření, pepř, skořice, tymián, hořčice, mořská sůl (19 %).

kvakac
Vyzerá to nádherné až na prázdno preglgám. Dostal som lopatku z diviaka, tak už viem ako ju urobím. Vďaka za recept.
kimlo
@kvakac (8.11.2022 10:48)
Dobre si si vybral, pôjde to aj z diviaka :-). Vyskúšaj a budeš spokojný.
2x kvakac a haji
kimlo
@afataga (8.11.2022 12:41)
Keby sa mi chcelo... pár koreniacich zmesí som si už robil, či grilovacie, paštétové alebo vegetu... ale takto mám už hotové a táto značka ma ešte nesklamala. :-)
používateľ nemá avatar
dm
dm
Kimlo, môžem sa spýtať, aký typ pomalého hrnca máš?
Ďakujem
1x kimlo
kimlo
@kukulienka71 (8.11.2022 14:11)
Určite by Ti chutilo, je to skvelá kombinácia, ale to už vlastne vieš. 😉
1x haji
sracz
Krásna, chutná a voňavá dobrota @Kimlo kamarát. Často "pracujem s pečenou koreňovou zeleninou plus menšie umyté zemiaky aj s "predkožkou" (soľ, čMČK a olej, premiesiť rukami a následne 33´ piecť na 200 ⁰C, poprevracať, posypať "hoblinkami" masla a dopiecť ešte 33´). Srnčiu lopatku síce ťažko zoženiem, ale pripravujem s tým mäsom, ktoré je po ruke! Maj krásne dni plné pohody! P. S.: ďakujúc Tebe sa už asi konečne odhodlám na varenie (pečenie) aj v pomalom hrnci. Ďakujem Ti za nakopnutie!
kimlo
@sracz (10.11.2022 00:24)
Vďaka za pekný komentár Feri, určite zoženieš náhradu za srnčie mäso, keď tak z neďalekej prérie ulovíš mladého bizóna... PH Ti vrelo odporúčam, šetrí čas aj energiu, a každé mäsko v ňom upravené sa priam rozplýva... :-)
haji
Pěkný receptík, suroviny i způsob úpravy. Pomalý hrnec je fajn pomocník, v této době 2x milý.