Srnčí chrbát so šípkovou omáčkou
šéfkuchárka hotela Alexandria v Luhačoviciach, 23. novembra 2015
Foto: Ľuboš Pilc
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
Srnčí chrbát: | |
600 g bez kosti |
|
|
|
|
|
|
|
100 g |
|
|
|
Žemľové knedle: | |
7 ks |
|
|
|
|
|
2 ks |
|
|
|
50 g |
|
160 ml |
|
80 ml |
|
|
|
Šípková omáčka: | |
100 g |
|
100 g |
|
50 g |
|
50 g |
|
100 g |
|
100 ml |
|
|
|
|
Postup
-
1
Srnčí chrbát mierne osolíme, okoreníme, pridáme vetvičku rozmarínu, prudko opečieme z oboch strán na tuku a dáme na 15–20 minút dopiecť pri teplote 180°C do rúry.
- 2
Žemľové knedle: Žemle nakrájame na malé kocky, pridáme štipku soli, muškátového orieška, vetvičku nakrájanej petržlenovej vňate, žĺtky, rozpustené maslo, mlieko, šľahačku a premiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý jemne vmiešame do cesta. Do hrnca dáme variť vodu, vezmeme utierku, ktorú pomastíme olejom a dáme na ňu pripravené cesto, zabalíme do tvaru knedle, konce utierky zaviažeme povrázkom a vložíme do vriacej vody. Varíme 20 minút. Po uvarení vybalíme z utierky a hotovú knedľu potrieme maslom.
- 3
Šípková omáčka: Do hrnca dáme 50 g masla, necháme rozohriať, pridáme nastrúhanú koreňovú zeleninu, nakrájanú cibuľu a osmažíme. Potom vsypeme hladkú múku, opražíme a pridáme šípkovú marmeládu. Prešľaháme a varíme približne 30 minút. Omáčku precedíme, pridáme červené víno, maslo na zjemnenie a dochutíme soľou, prípadne cukrom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu