Špenátový koláč
Špenátový quiche s nivou
Autor receptu: theflyingbaker
Sýty slaný koláč vhodný či na raňajky, obed, večeru alebo dokonca aj na túru, či výlet alebo piknik...* Je tak dobrý, že jeden vám
zrejme stačiť nebude :-)
|
8-10 porcií |
40 minút príprava |
30+30 minút na 160/180 °C |
Postup
- Z múky, masla, vajíčka, vody a štipky soli pripravíme hladké cesto a zabalíme ho do fólie. Cesto necháme aspoň hodinu odležať v chladničke. Potom cesto rozvaľkáme (na hrúbku cca 3 až 4 mm ) a vložíme do formy. Poprepichujeme vidličkou.
- Prikryjeme papierom na pečenie a nasypeme suchú fazuľu (tá zaistí, aby sa cesto nenafúklo). Pečieme 30 minút vo vyhriatej rúre na 160 stupňov. Odstránime papier s fazuľou. Korpus necháme vychladnúť.
- Medzitým na panvici opražíme nakrájanú slaninu, postupne pridávame cibuľku, cesnak a nakoniec baby špenát... Celé to orestujeme a necháme vychladnúť. Soľ som zatiaľ nepridávala, nakoľko tam je slaninka a pôjde tam ešte syr niva, ktorý je slaný...
- Syry si nastrúhame na hrubšie rezance (parmezán som kúpila už strúhaný a nivu som rozmrvila medzi prstami) a pridáme do špenátového základu...
- Nakoniec v nádobke vymiešame smotanu s vajíčkami, zalejeme špenátovú zmes, premiešame, pridáme korenie a podľa potreby soľ. Špenátová plnka by nemala byť ani moc riedka, ani moc hustá. Plnku nalejeme na predpečený korpus a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 30 minút.
- Necháme vychladnúť a môžeme podávať...