Špenátový koláč

Špenátový quiche s nivou

Autor receptu: theflyingbaker

Sýty slaný koláč vhodný či na raňajky, obed, večeru alebo dokonca aj na túru, či výlet alebo piknik...* Je tak dobrý, že jeden vám zrejme stačiť nebude :-)

8-10
porcií
40 minút
príprava
30+30 minút
na 160/180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z múky, masla, vajíčka, vody a štipky soli pripravíme hladké cesto a zabalíme ho do fólie. Cesto necháme aspoň hodinu odležať v chladničke. Potom cesto rozvaľkáme (na hrúbku cca 3 až 4 mm ) a vložíme do formy. Poprepichujeme vidličkou.
  2. Prikryjeme papierom na pečenie a nasypeme suchú fazuľu (tá zaistí, aby sa cesto nenafúklo). Pečieme 30 minút vo vyhriatej rúre na 160 stupňov. Odstránime papier s fazuľou. Korpus necháme vychladnúť.
  3. Medzitým na panvici opražíme nakrájanú slaninu, postupne pridávame cibuľku, cesnak a nakoniec baby špenát... Celé to orestujeme a necháme vychladnúť. Soľ som zatiaľ nepridávala, nakoľko tam je slaninka a pôjde tam ešte syr niva, ktorý je slaný...
  4. Syry si nastrúhame na hrubšie rezance (parmezán som kúpila už strúhaný a nivu som rozmrvila medzi prstami) a pridáme do špenátového základu...
  5. Nakoniec v nádobke vymiešame smotanu s vajíčkami, zalejeme špenátovú zmes, premiešame, pridáme korenie a podľa potreby soľ. Špenátová plnka by nemala byť ani moc riedka, ani moc hustá. Plnku nalejeme na predpečený korpus a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 30 minút.
  6. Necháme vychladnúť a môžeme podávať...