Špenátový koláč
Špenátový koláč s fetou
Autor receptu: redakcia
Na veľkonočnej tabuli hrajú hlavnú rolu vajíčka. Pripravte si z nich chutný slaný koláč so špenátom a fetou.
4-6 porcie |
25 (+ odležanie) minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup
- Z múky, zo soli, z vajca a studeného masla vypracujeme cesto, vytvarujeme ho do bochníčka, zabalíme do potravinovej fólie a na 30 minút vložíme do chladničky.
- Na plnku dáme rozmraziť špenát a necháme ho odkvapkať. Špenát v miske zmiešame s rozdrobenou fetou, pridáme mleté čierne korenie, vajce, oregano, olej a dobre premiešame. Vajcia uvarené natvrdo ošúpeme.
- Formu dôkladne vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou.
Z cesta oddelíme štvrtinu a odložíme. Zvyšok rozvaľkáme na pomúčenej doske a cestom dôkladne vystelieme vyššiu okrúhlu formu. Na cesto rovnomerne rozložíme polovicu plnky. Na ňu pozdĺžne rozložíme uvarené vajcia a prikryjeme zvyšnou plnkou.
- Zvyšné cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a prekryjeme ním plnku, spoje pritlačíme.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35 minút dozlatista.