Špenátový koláč

Špenátový koláč s fetou

Autor receptu: redakcia

Na veľkonočnej tabuli hrajú hlavnú rolu vajíčka. Pripravte si z nich chutný slaný koláč so špenátom a fetou.

4-6
porcie
25 (+ odležanie) minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z múky, zo soli, z vajca a studeného masla vypracujeme cesto, vytvarujeme ho do bochníčka, zabalíme do potravinovej fólie a na 30 minút vložíme do chladničky.
  2. Na plnku dáme rozmraziť špenát a necháme ho odkvapkať. Špenát v miske zmiešame s rozdrobenou fetou, pridáme mleté čierne korenie, vajce, oregano, olej a dobre premiešame. Vajcia uvarené natvrdo ošúpeme.
  3. Formu dôkladne vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. Z cesta oddelíme štvrtinu a odložíme. Zvyšok rozvaľkáme na pomúčenej doske a cestom dôkladne vystelieme vyššiu okrúhlu formu. Na cesto rovnomerne rozložíme polovicu plnky. Na ňu pozdĺžne rozložíme uvarené vajcia a prikryjeme zvyšnou plnkou.
  4. Zvyšné cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a prekryjeme ním plnku, spoje pritlačíme.
  5. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35 minút dozlatista.