Špenátovo-hubové rizoto

sheenastaley - fotkasheenastaley, 19. júna 2015

Na tomto recepte je krásne, že si ho každý može dotvoriť podľa seba.... ja som takmer improvizovala ale výsledok bol viac než geniálny. Miesto Zobraziť celý popisNa tomto recepte je krásne, že si ho každý može dotvoriť podľa seba.... ja som takmer improvizovala ale výsledok bol viac než geniálny. Miesto ryže by sa napríklad dal použiť aj bulgur a miesto smotany na varenie napríklad kokosové mlieko.... tak si to viem predstaviť ešte lešpie. Každopádne pracovala som s tým čo som mala a tu je výsledok :)

15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

 nakrájané na menšie kúsky
 čerstvá
 na ozdobu
 na rizotto
 sušené




Postup

  1. 1

    Množstvo všetkých surovín závisí od vás, podľa toho kolko chcete porcií atď... Ja som začínala so zhruba dvoma hrnčekmi ryže a hríby aj so špenátom som mala po košíčkoch z tesca.... Použila som asi deci vínka a 250ml smotany na varenie a hrnček zeleninového vývaru(ja som použila dve kocky z bujonu ale domáci je vždy lepší:D)

  2. 2

    Cibulku si nakrajame na drobno... ja som mala jednu ale velku, takže ak máte takú klasickú malú tak kludne aj tri alebo podla chuti... To isté urobíme s cesnakom (ja som mala zhruba 6 stručikov, ale nevadilo by možno aj trosku viac), hríbami a aj so špenátom.

  3. 3

    Dáme si samostatne variť ryžu... ja vždy keď ostáva ešte trošička vody, ryžu odstavím z ohňa, zamiešam a nechám pod prikrývkou aby sa to vsiaklo)... Ďalej si na panvicu dáme speniť jarnú cibulku (treba s ňou opatrnejšie ako s klasickou cibulou) a pridáme cesnak.... Keď už nám to syčí prídáme hríby a počkáme kým poriadne pustia šťavu a až potom pridávame špenát. Až teraz som na to namlela čierne korenie, osolila a pridala cca dve poriadne štipky sušeného oregána. Poriadne som to pomiešala a zaliala vývarom a jedným deci vínka a počkala kým sa drvivá väčšína vyparila. V tomto bode som už iba priliala smotanu a nechala prevrieť a už to aj bolo hotové. Túto zmes potom vylejeme na ryžu a poriadne aby to bolo naozaj všade premiešame a necháme ešte aspoň 5 minút postáť pod pokličkou.... Všetko spolu krásne splynie :) Podávala som s nastrúhaným balkánskym syrom(vobec sa ale nehanbite použiť parmezán:) ) s pažitkou a bazalkou(plus kvoli fotke na ozdobu mam aj struhanu mrkvu:D) a na pitie som krásne využila vínko z chladničky ... Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

letisia
Je pravda, že rizoto sa robí inak. Ale mne sa páči aj toto tvoje "takzvané" rizoto. Nie každý zvládne urobiť rizoto originálnym spôsobom a tento tvoj spôsob je práve pre tých, čo si na také originálne netrúfnu.
A čo hovorí slovník o význame slova rizoto?
Význam slova „rizoto” v Slovníku slovenského jazyka


rizoto, -ta, -zot stred. kuch. druh jedla z dusenej ryže premiešanej kúskami mäsa a zeleniny: teľacie r.;
r. z húb (Fab.)
O postupe pri jeho príprave slovník nič nehovorí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia