Risotto so zelenou špargľou a hráškom fotorecept

katka78 - fotkakatka78, 8. apríla 2014
Risotto so zelenou špargľou a hráškom (fotorecept)
Foto: katka78

Trilógiu môjho špargľového šantenia som uzavrela dnes, týmto jarným risottom.

6
porcií

Suroviny

1 zväzok
1 ks
2 - 3 strúčiky
1,5 l
2 dl
3 - 4 plátky
100 g
za hrsť
za hrsť
podľa chuti
podľa chuti
4 PL
500 g




Postup

  1. 1

    Špargľa bola pekná mladučká..

    Risotto so zelenou špargľou a hráškom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ..nebolo ju treba šúpať, len odlomiť konce. Takúto špargľu nevarím, len krátko blanšírujem v horúcej vode a potom rýchlo schladím v studenej, aby si zachovala peknú zelenú farbu.

    Risotto so zelenou špargľou a hráškom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na rozpálenom oleji krátko opečiem na drobno nakrájaný cesnak, len aby sa rozvinula jeho vôňa.

    Risotto so zelenou špargľou a hráškom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridám na drobno nakrájanú cibuľu (ideálne šalotku) a spolu krátko orestujem.

    Risotto so zelenou špargľou a hráškom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po chvíli pridám ryžu.

    Risotto so zelenou špargľou a hráškom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Premiešam.

    Risotto so zelenou špargľou a hráškom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podlejem vínom a miešam kým ho ryža vstrebe, alkohol sa vyparí, zostane len príjemná vôňa a veľmi jemná chuť po víne.

  8. 8

    Nalejem väčšiu časť vývaru, pomaly varím a miešam kým ho ryža vsaje a trochu sa odparí.

    Risotto so zelenou špargľou a hráškom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ďalší vývar pridávam už postupne v menších množstvách a sledujem ako je ryža uvarená. Priebežne ochutnávam, ak je tvrdá, pokračujem v pridávaní vývaru v malých množstvách, až kým je uvarená al dente.

    Risotto so zelenou špargľou a hráškom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pred koncom pridám niekoľko hrubších plátkov masla a zamiešam. Risotto je v tejto fáze už pekné krémové.

    Risotto so zelenou špargľou a hráškom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Primiešam strúhaný parmezán, alebo pecorino.

    Risotto so zelenou špargľou a hráškom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na záver pridám už len nakrájanú špargľu, za hrsť hrášku a sekanej čerstvej petržlenovej vňate.

    Risotto so zelenou špargľou a hráškom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Servírujem ozdobené hoblinkami parmezánu (resp. pecorina).

    Risotto so zelenou špargľou a hráškom (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

daguska
Krasne rizoto,chutne vyzerajuce,spargla je vynikajuca.
afataga
presne toto mam v plane na sobotu bez hrasku, si ma predbehla :-) vyzera vyborne
katka78
Ďakujem za komentáre :-)
@afataga veď pokojne tiež pridaj recept, tých na špargľu nikdy nie je dosť :-)
afataga
naco by som davala rovnaky rcp? ak sa mi vydari, pridam ti sem foto
bozulka
Chutilo by mi to aj s kukuricou...Treba využiť sezonu,je taká krátka.
adojko
♥ teším sa na špargľu ♥ vyskúšam. *****
afataga
mnam, fotku dodam neskor, nedala som muskatovy orech, ja ho nemam rada a ani to male zelene, co na to polapili Janosika :-), dala som jednu malinku chilli, som si neodpustila :-) a pecorino
danda3
Milujem rizoto, ak bude špargla, vyskúšam.♥
katka78
@bozulka , @adojko , @danda3 vyskúšajte, verím, že vám bude po chuti :-)
@afataga , ďakujem za fotku, parádne si navarila! Veru, keby si nedala chilli, ani by som neverila, že si ty varila :-)
afataga
dnes som oprasila tvoj recepis, mala som krasnu mladu, ani som ju nevarila, dve som surove schrumala ako ten tvoj zajko :-), keby som vedela, ze zmizlo foto od vlani, bola by som odfotila, velika fajnotka
katka78
@afataga "Zajko" je osmag degu, taký malý inteligentný tvorček. Ako ja.. hahaha :-) A kamže sa podela tvoja fotka?! To je škoda :-( Budeš musieť do tretice uvariť. Neboj, netreba zase hneď túto sezónu, ja vydržím čakať :-).
katka78
Olalá! Krása @zuzanka1367 mám veľkú radosť - že chutilo, že som dostala takú peknú fotku a ešte aj kytičku s obľúbenou slnečnicou! Ďakujem veľmi pekne! :-)
bozulka
Už dva týždne špargľujem a na tvoj recept som zabudla.Musím to napraviť.

Ďakujem redakcii že robí takéto retro...!!!
afataga
tak aby si si nemyslela, ze som sklerotik, dnes som sa opat po roku vratila k tomuto skvelemu recepisu, dala som aj hrasok, ale vnat este nemam, dobrota velika, doporucujem pre sparglozravcov :-)
katka78
@Bozulka aj my poctivo špargľujeme, sezóna je krátka, treba ju využiť kým sa dá. Prajem dobrú chuť! :-)
@Afataga fakt aj hrášok?! Som rada, že chutilo :-)
frezia68
@Katka78 : Ďakujem sa skvelý recept,nemá chybu.Teraz som ho prihrievala,mala som trocha podliať ešte vývarom,ale už nebol :-))). A pridávam bonus-fialky,snáď nevadí?


root
@Frezia68 (5.5.2017 11:22)

Jasné, že nevadí, však tie fialky sú utešenééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééé. Ako často kvintú?
1x root
root
@Haji (5.5.2017 11:48)

Však áno, dám si lajk na svoj koment, keďže tvoj sa mi nepáči. :-)
1x root
afataga
@Frezia68 (5.5.2017 11:22)

gratuluj si, ze si objavila tento skvely rcp., aj u nas je oblubeny, mas ho vydarene a aj fialku mas peknu, mne potvory tak pekne nekvitnu
@katka78 vsimla som si, ze fotka, co som ti onehda pridala, sa stratila v temnotach casu, tak ju prikladam znova :-)


frezia68
@Afataga :Máš pravdu a videla som aj Tvoj recept so slovenskou ryžou-vydarený,len túto cestovinu nemôžem,preto s ryžou.A fialkou sa @Katke78 chválim,lebo konečne mi pekne zakvitla,reku poteším aj iných :-))),kto má kvety rád.
dormella
Pekny recept! Mohu-li poradit, je dobre odlomene casti sparglu ocistit (pozor na prsty) treba skrabkou na brambory nebo tenkym nozikem a vyvarit je spolu se zeleninou ve vyvaru, prida risottu na chuti.
katka78
@Frezia68 (5.5.2017 11:22) Čoby vadilo?! Vítané sú, u mňa určite, ja sa pohľadu na krásu poteším vždy, ďakujem :-) Navyše mám radosť, že recept padol na úžitok a jedlo chutilo. Ďakujem za krásnu fotečku a pozdravujem na opačný koniec našej krajinky :-)
@Afataga (5.5.2017 12:52) V temnotách času zmizlo už veľa fotiek, ale som rada, že si svoju prinavrátila, no hlavne, že si recept našiel svojich spokojných adresátov, čo viac si priať? :-)
@Dormella (5.5.2017 15:49) Ja mám vývar zvyčajne z mrazničky (odložený z iného varenia), čiže ho nevarím v rovnakom čase ako špargľu, ale aj tak ďakujem za dobrý tip, ktorý zúžitkujem.
@Frezia68 , @Afataga , @Haji , @Dormella ďakujem za "návštevu" a prajem vám pekný večer! :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia