Foto: katka78
Trilógiu môjho špargľového šantenia som uzavrela dnes, týmto jarným risottom.
porcií
Suroviny
1 zväzok |
|
1 ks |
|
2 - 3 strúčiky |
|
1,5 l |
|
2 dl |
|
3 - 4 plátky |
|
100 g |
|
za hrsť |
|
za hrsť |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
4 PL |
|
|
|
500 g |
|
Postup
-
1
Špargľa bola pekná mladučká..
-
2
..nebolo ju treba šúpať, len odlomiť konce. Takúto špargľu nevarím, len krátko blanšírujem v horúcej vode a potom rýchlo schladím v studenej, aby si zachovala peknú zelenú farbu.
-
3
Na rozpálenom oleji krátko opečiem na drobno nakrájaný cesnak, len aby sa rozvinula jeho vôňa.
-
4
Pridám na drobno nakrájanú cibuľu (ideálne šalotku) a spolu krátko orestujem.
-
5
Po chvíli pridám ryžu.
-
6
Premiešam.
-
7
Podlejem vínom a miešam kým ho ryža vstrebe, alkohol sa vyparí, zostane len príjemná vôňa a veľmi jemná chuť po víne.
- 8
Nalejem väčšiu časť vývaru, pomaly varím a miešam kým ho ryža vsaje a trochu sa odparí.
- 9
Ďalší vývar pridávam už postupne v menších množstvách a sledujem ako je ryža uvarená. Priebežne ochutnávam, ak je tvrdá, pokračujem v pridávaní vývaru v malých množstvách, až kým je uvarená al dente.
- 10
Pred koncom pridám niekoľko hrubších plátkov masla a zamiešam. Risotto je v tejto fáze už pekné krémové.
- 11
Primiešam strúhaný parmezán, alebo pecorino.
- 12
Na záver pridám už len nakrájanú špargľu, za hrsť hrášku a sekanej čerstvej petržlenovej vňate.
- 13
Servírujem ozdobené hoblinkami parmezánu (resp. pecorina).
- 8
@afataga veď pokojne tiež pridaj recept, tých na špargľu nikdy nie je dosť :-)
@afataga , ďakujem za fotku, parádne si navarila! Veru, keby si nedala chilli, ani by som neverila, že si ty varila :-)
Ďakujem redakcii že robí takéto retro...!!!
@Afataga fakt aj hrášok?! Som rada, že chutilo :-)
Jasné, že nevadí, však tie fialky sú utešenééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééé. Ako často kvintú?
Někomu kvete tvořivost a fialky, jinému opačný pól a samo lajky.
Však áno, dám si lajk na svoj koment, keďže tvoj sa mi nepáči. :-)
gratuluj si, ze si objavila tento skvely rcp., aj u nas je oblubeny, mas ho vydarene a aj fialku mas peknu, mne potvory tak pekne nekvitnu
@katka78 vsimla som si, ze fotka, co som ti onehda pridala, sa stratila v temnotach casu, tak ju prikladam znova :-)
@Afataga (5.5.2017 12:52) V temnotách času zmizlo už veľa fotiek, ale som rada, že si svoju prinavrátila, no hlavne, že si recept našiel svojich spokojných adresátov, čo viac si priať? :-)
@Dormella (5.5.2017 15:49) Ja mám vývar zvyčajne z mrazničky (odložený z iného varenia), čiže ho nevarím v rovnakom čase ako špargľu, ale aj tak ďakujem za dobrý tip, ktorý zúžitkujem.
@Frezia68 , @Afataga , @Haji , @Dormella ďakujem za "návštevu" a prajem vám pekný večer! :-)