Špargľová polievka
Špargľová polievka

Špargľová krémová polievka špeciál fotorecept

sracz - fotkasracz, 25. mája 2017
Špargľová krémová polievka špeciál (fotorecept)
Foto: sracz

Táto lahodná polievka vznikla vďaka trom impulzom. Ad 1.), už ma dlhšiu dobu provokuje tunajšia TV relácia „Chopped”, v ktorej štvorica súťažiacich kuchárov má do 30´ uvariť jedlá so „zvlástnou” kombináciou ingrediencií. Ad 2.), v chladničke ma „strašili” prsia grilovaného kurčaťa. Nuž a napokon ad 3.), som povaha, charakterizujúca Škóta, Žida a černocha. Šetrím, kde sa len dá. „Co večše jak voš, šicko odlož”! Tentoraz to bol opäť zvyšok zväzku špargle. Tak vznikol mix 1.÷3. s chutným výsledkom.

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
24-33 minút
tepelná úprava

Suroviny

20 - 25 ks
3 - 4 ks
3 - 4 strúčiky
1 ML
1 500 - 2 000 ml
2 + 2 PL
2 + 2 PL
2 PL
500 - 600 ml
250 - 333 g
2 - 3 PL (parmezán syr jemný)
0,25 - 0,33 ks
1 KL
podľa chuti
podľa možností
2 - 3 PL
2 - 3 ks
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    v prvom rade som sa postaral o hrubšiu časť zväzku špargle, potom čo si jeho krehkejšiu (hornú) časť vyžiadala moja krajšia ½, uvarenú a poliatu s rozpusteným maslom. Takže zvyšné jednotlivé kúsky som olúpal pomocou „škrabky” na zemiaky,

    Špargľová krémová polievka špeciál (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    potom ich pokrájal a 6÷7´ povaril v jemne osolenej vode, s bobkovým listom, olúpanými strúčikmi cesnaku a ML (mocca lyžičkou) čerstvo mletého čierneho korenia

    Špargľová krémová polievka špeciál (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    v druhom kroku som si k uvareným kúskom špargle, pripravil ingrediencie pre bešamelový základ; to malé svetlo pistáciové „čudo”, pred papričkami jalapeño je 100÷120 mm kúsok suchej byle ligurčeka, ktorý som polámal a pomlel na „zhabanom” elektrickom mlynčeku na kávu (ja ho používam na čerstvé mletie všetkých potrebných korenín),

    Špargľová krémová polievka špeciál (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    špargľové kúsky, po odstránení bobkových lístkov, som v pôvodnej tekutine dôkladne rozmixoval aj s uvarenými strúčikmi cesnaku

    Špargľová krémová polievka špeciál (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    v hrnci na polievku som rozohrial 2 PL rastlinného oleja s 2 PL masla, potom prisypal zarovnané 2 PL hladkej múky a keď to všetko, počas 5÷6´ miešania pekne zavoňalo a jemne zhnedlo, počas nepretržitého miešania pomaly zalieval studeným sladkým mliekom

    Špargľová krémová polievka špeciál (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a vmiešajúc kyslú smotanu, jemne mletý syr parmesan (žiaľ môj obľúbený vysušený a pomletý slovenský údený oštiepok sa mi už minul), asi 1/3 strúhaného muškátového orieška a už spomínanú pomletú byľku suchého ligurčeka, som si pripravil bešamelový základ,

    Špargľová krémová polievka špeciál (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    do ktorého som, pokračujúc v miešaní, šikovne vlial rozmixovanú špargľu

    Špargľová krémová polievka špeciál (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    než sa tak v priebehu 5÷6´ spoločným varením zosnúbila so základom, pokrájal som grilované kuracie prsia bez kože a vložil ich tiež do variacej sa polievky,

    Špargľová krémová polievka špeciál (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    v panvici, na 2 PL oleja orestoval pokrájané papričky jalapeño aj s jadrovníkmi (napokon som prišiel na to, že dve boli málo), posypal ich lupienkami mandlí, 2÷3´ popražil a „korunoval” asi 2 PL masla, čím som získal posýpku „špeciál”

    Špargľová krémová polievka špeciál (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    všetko potrebné som mal pripravené a túto špargľovú krémovú polievku som mohol podávať

    Špargľová krémová polievka špeciál (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    takto vyzerala, so „špeciálom” a krutónmi na tanieri (kto nerád pikantné, môže si tento špeciál nahradiť kúskami avokáda)

    Špargľová krémová polievka špeciál (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a takto servirovaná vo vydlabanej veľkej žemli à la Tánička @cistinka, ktorá mi tu na našej Vareške veľmi chýba! ……. Pamätáte sa ešte na ňu? Jemne opečené „vydlabance” zo žemle sme si potom namáčali do krémovej polievky a s chuťou zjedli.

    Špargľová krémová polievka špeciál (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

zinnajdha
Super návod, ale : "kedz ja to tej poľivki naladujem dva chalapeňa, ta bizovňe nevytrimem !"
Dám len kúštiček.
Aj tak bude špeciál.
patroveckypitrs
Musím to aj ja raz vyskúšať . Keď sa neviem akosi prinutiť tu špargľu jesť. No ale tato polievka vyzerá moc dobré.