Špaldové scones s bylinkami a parmezánom

skoricova - fotkaskoricova, 10. apríla 2011
Špaldové scones s bylinkami a parmezánom
Foto: skoricova

Scones je britské pečivo a vo svete sa jedáva asi ako naše žemle či rožky. Na sladko, na slano... ak sa vám teda zunoval Zobraziť celý popisScones je britské pečivo a vo svete sa jedáva asi ako naše žemle či rožky. Na sladko, na slano... ak sa vám teda zunoval klasický chlieb alebo rožky a bagety sú tiež už príliš bežné, je to fajn spôsob ako si ozvláštniť víkendové raňajky. Tieto sa skvele hodia so smotanovou nátierkou a čerstvou zeleninou, no pokojne si k nim dajte na čo máte chuť. Vďaka špaldovej múke by vás mali zasýtiť minimálne do obeda :)

8
porcií
15 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

1 šálka
1 šálka
2 polievkové lyžice
1/2 čajovej lyžičky
6 PL
3/4 šálky
1/2 šálky strúhaný
1/4 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL sušený
1
hrsť (očistené)




Postup

  1. 1

    V mise zmiešame múky s práškom do pečiva. Pridáme zmäknuté maslo na kúsky a zmiešame. Cesto bude veľmi drobivé, no netreba sa báť. Pridáme strúhaný parmezán, čierne korenie, semiačka, jarnú cibuľku pokrájanú na kolieska a sušené bylinky (ak máte čerstvé, ešte lepšie).

  2. 2

    Postupne nalievame do misy mlieko a zamiešame cesto. Trochu ho spracujeme rukami, prenesieme ho na pomúčenú dosku, kde ho hnietime, kým nedrží dobre pokope. Rukami ho "uťapkáme" na doske na placku vysokú asi 2 cm. Z placky pohárom vykrajujeme kolieska (iní zvyknú cesto nakrájať na trojuholníky).

  3. 3

    Kolieska (či aké tvary si zvolíte :) prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch sconesov potrieme troškou mlieka a pečieme vo vyhriatej rúre asi 15-20 minút pri strednom plameni (cca 180 stupňov, no záleží od rúry). Po miernom vychladnutí servírujeme a vychutnávame si pohodové a zdravé raňajky :)

Diskusia k receptu

evanaaa
Toto asi vyskúšam, paáčia sa mi, aj cesto, že nie je kysnuté.
lucylee
Perfektný recept! Ukladám a čo najskôr vyskúšam
lucylee
ak použijem hladkú celozrnnú múku namiesto špaldovej, nič sa nestane cestu?
darina11
Práve rozmýšľam čo so špaldovou múkou ktorú som kúpila.Ďakujem za príma typ.
jerica
áááá, tak to je Tvoj prvý recept na varecha.sk GRATULUJEM : >))
skoricova
dakujem vsetkym za mile privitanie :) lucylee - s celozrnnou mukou by som postupovala opatrne, aspon mne sa s nou tazsie pracuje. pouzila by som 1 a 1/5 salky hladkej a 0,5 salky celozrnnej ale ak ste doma zvyknuti varit a piect bezne s celozrnnou, nemal by to byt problem. zalezi od toho ako ste na nu zvyknuti.

este jeden tip - ak vam ostanu sconesy aj na druhy den, nahrejte si ich nad hriankovacom (nezabudnite obracat po chvilke aby nezhoreli :) aby boli ako cerstve.
skoricova
sorry, malo tam byt 1 a 1/2 salky celozrnnej, nie jedna pätina :)
lucylee
@skoricova ďakujem, viem, že tie múky sú rôzne, niektoré vpijú veľa tekutiny atď. tak sa radšej pýtam, ja mam strašne zlé skúsenosti s ovsenou...inak kde kupuješ špaldovú múku?
skoricova
ako kedy :) zatial skusam rozne, toto bola myslim znacky biomilla z tety a zatial som s nou velmi spokojna.
evanaaa
Lucylee, v Kauflande máš dobrý výber múk, je tam aj špaldová.
lucylee
@evanaaa ďakujem, viem, kde ju majú, len ešte nikde som nenašla pod EUR 1.67....nevie niekto, či sú niekde aj lacnejšie?
lucylee
včera som ich urobila, prispôsobila som si ich podľa svojich chutí a delenej stravy a sú naozaj vynikajúce!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia