Špaldové scones s bylinkami a parmezánom

Autor receptu: skoricova

Scones je britské pečivo a vo svete sa jedáva asi ako naše žemle či rožky. Na sladko, na slano... ak sa vám teda zunoval klasický chlieb alebo rožky a bagety sú tiež už príliš bežné, je to fajn spôsob ako si ozvláštniť víkendové raňajky. Tieto sa skvele hodia so smotanovou nátierkou a čerstvou zeleninou, no pokojne si k nim dajte na čo máte chuť. Vďaka špaldovej múke by vás mali zasýtiť minimálne do obeda :)

8
porcií
15 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V mise zmiešame múky s práškom do pečiva. Pridáme zmäknuté maslo na kúsky a zmiešame. Cesto bude veľmi drobivé, no netreba sa báť. Pridáme strúhaný parmezán, čierne korenie, semiačka, jarnú cibuľku pokrájanú na kolieska a sušené bylinky (ak máte čerstvé, ešte lepšie).
  2. Postupne nalievame do misy mlieko a zamiešame cesto. Trochu ho spracujeme rukami, prenesieme ho na pomúčenú dosku, kde ho hnietime, kým nedrží dobre pokope. Rukami ho "uťapkáme" na doske na placku vysokú asi 2 cm. Z placky pohárom vykrajujeme kolieska (iní zvyknú cesto nakrájať na trojuholníky).
  3. Kolieska (či aké tvary si zvolíte :) prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch sconesov potrieme troškou mlieka a pečieme vo vyhriatej rúre asi 15-20 minút pri strednom plameni (cca 180 stupňov, no záleží od rúry). Po miernom vychladnutí servírujeme a vychutnávame si pohodové a zdravé raňajky :)