Foto: svetlana9
Šošovica obsahuje veľa bielkovín a preto nahradí aj hlavné jedlo.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
250 gr |
|
250 gr |
|
3 - 4 ks alebo klobása |
|
1,5 dc alebo smotana na varenie |
|
1 ks menšia |
|
2 - strúčiky |
|
podľa potreby do zápražky |
|
1 kopcovitú varechu |
|
1 KL |
|
medzi prsty |
|
3 PL na 3 litre polievky |
|
1 KL |
|
3 rozlomené |
|
1 KL |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny.
-
2
Šošovicu nasypeme do hrnca, vyumývame a s trochou vody dáme variť na 10 minút. Robíme to preto, aby sa zo šošovice vylúhovali škodlivé látky.
-
3
Vodu zlejeme aj so šošovicou cez sito a šošovicu vyumývame.
-
4
Vrátime ju do hrnca, pridáme zemiaky, soľ, vegetu, rascu, bobkový list, zalejeme vodou a dáme variť.
-
5
Keď polievka vrie dáme do nej zápražku. Pripravíme ju na panvičke z oleja, múky, pokrájanej cibuľe a na záver pridáme jednu kávovú lyžičku sladkej mletej papriky. Do zápražky n e l e j e m e vodu, ale pomaly ju pomocou varešky vylievame do polievky. Polievka musí pritom vrieť. Dobre premiešame. Nemusíme sa báť, že sa nám narobia hrudky.
-
6
Keď sú zemiaky uvarené, polievku zatrepeme. Nezabudnime ju p r e d t ý m okysliť - na 3 litre polievky idú 3 polievkové lyžice octu. Musí to prevrieť, aby sme mohli naliať buď mlieko alebo smotanu na varenie.
-
7
Dobre premiešame. Pridáme ešte pokrájaný cesnak a na kolieska nakrájané párky, alebo klobásu. Kúpme radšej kvalitnejšie párky.
-
8
Varíme ešte asi 5 - 10 minút, keď párky vyplávajú navrch polievka je hotová. Zajedáme chlebíkom. Dobrú chuť!
Nevieš si predstaviť, ako veľmi som ti vďačná za tento receptík. Konečne viem robiť šošovicu aj inak, než mliečnu s cukrom! A mojej prieberčivej šesťročnej ratolesti chutí! To sa rovná zázraku, keďže ratolesť šošovicu neznáša. A ja sa polievočky neviem dojesť, už mesiac je pravidelne na mojom stole minimálne raz do týždňa. Ďakujem! Je úžasná!
Pre pokoj v duši skúsim aj bez mlieka.
Upiekla som k tomu írsky nekvaseny chlieb zo sódy bicarbony (soda bread).
Vďaka za skvelú inšpiráciu.