Šopský šalát

svetluskkaa - bez fotkysvetluskkaa, 5. marca 2011

Tento recept sme robili v škôlke kde chodila moja dcéra pred deviatimi rokmi a je veľmi dobrý.Recept sme dostali od pani učiteľky.Robím ho hocikedy Zobraziť celý popisTento recept sme robili v škôlke kde chodila moja dcéra pred deviatimi rokmi a je veľmi dobrý.Recept sme dostali od pani učiteľky.Robím ho hocikedy a aj na oslavy.Je veľmi chutný a je v ňom veľa zeleniny.Môže sa podávať aj ako príloha k jedlu alebo aj samotný bez ničoho.

12
porcií
25 minút
príprava

Suroviny

15 dkg
4 ks
1 ks
1 ks
1 ks
1 ks
1 ks /polovicu poru/
1-2 ks, /nemusia byť/
Nálev:




Postup

  1. 1

    Zeleninu pokrájame na rezančeky a syr na kocky. Može byť aj ovčí alebo mozzarela.

  2. 2

    Zalejeme nálevom z oleja,octu,korenia,cukru a soli.

  3. 3

    Premiešame a podávame

Diskusia k receptu

pusta
môže to byť super šalát, určite chutný a osviežujúci, ale šopský určite nie je. šopský má balkánsky, ten správny musí mať ovčí syr, papriky len zelené - musia byť opečené a zbavené slupky, spústu na hrubo posekanej petržlenovej vňate, neobsahuje jarnú cibuľku, ani hlávkový šalát
evusik
do šopského šalátu sa dáva syr feta (balkánsky ovčí syr ), bulharské korenie - čubrica a pečená paprika.
Ja napr. syr feta nejedávam, pretože je pre mňa veľmi slaný a nerobí mi dobre. Keď si robím takýto šalát doma tak tiež len z eidamom, alebo iným menej slaným syrom a je to výborný šalátik :-)
evusik
vidím, že sme písali naraz to isté.... napriek tomu som si istá, že tvoj šalát je výborný, ja si robím taký istý, čo mám doma to tam dám, základ je veľa zeleniny, kvalitný olivový olej, dobrý syr ....
seyo
pol roka som žil v bulharsku a keďže som vegetarián, veľakrát mi nezostávalo nič iné, ako si dať v reštaurácii práve spomínaný šopák. je pravda, že všade ho robia inak, no najčastejšie som stretol túto variantu:

na spodok cibuľa
na ňu ošúpané! uhorky premiešané s rajčinou
zaliať sladkokyslým nálevom z vínneho octu
navrh postrúhaný balkánsky syr, tzv. syrenje, alebo ako to voľajú ..možno dozdobiť čiernou olivou

toto je proste záhradný zeleninový šalát, ktorý mäže byť dobrý, no nie je to naozaj šopák...ako v 90% slovenských a českých reštaurácií
jarunka
Salaty mam rada, robim ho tiez a davam grecky feta syr.
bejda7
Tento šalátik mám rada,ja ho robím bez cibuľky:) a s fetou.
pusta
toto bulharské jedlo, teda skutočný šopský šalát sa pripisuje bulharským šopom a šop znamená pastier oviec, teda syr zásadne čerstvý ovčí, ev balkánsky a nie iný, pokiaľ ide naozaj o šopský šalát a jeho rôzne varianty . svetluškkaaa, naozaj preto nie je vôbec jedno, čo sa za tým názvom "šopský šalát" skrýva. napriek tomu ten tebou vložený sa mi veľmi páči.
gabrielka
Šopský šalát sa podáva v BG v reštaurácii všade, je to ich špecialita, sú to len uhorky, rajčiny, syr /toho je veľa-tkz. syrenje- je slaný čo sa pod tým skrýva ťažko určiť, ale tak ako ho jedávam v BG pri mori, tak si ho nikdy neurobím doma ani ho tu nedostanem v reštaurácii.
pusta
šopský šalát neobsahuje jarnú cibuľku a olivový olej už vôbec nie, ani syr z kravského mlieka.
pusta
eidam je syr vyrobený z pasterizovaného kravského mlieka - vid wikipedia, a nie z ovčieho mlieka, ako má byť syr v šopskom šaláte
svetluskkaa
pusta: dakujem za radu,ale ja som napísala že som ho pod týmto názvom dostala. Nemám záujem to rozoberať.Ak máte originál recept na šopský šalát tak ho sem môžete pridať.poteším sa :)
pusta
svetluška, v žiadnom prípade som sa ťa nechcela dotknúť, len som chcela napísať, čo má byť v šopskom šaláte a prečo sa volá šopský, inak recept na pravý šopák tu je. okrem toho mne sa ten tvoj páči, len by som porozmýšľala, či by som mu nezmenila názov. určite ho vyskúšam, mám ho v KK a vdaka za tvoj výborný recept.
svetluskkaa
pusta:dakujem a ked ho budem niekomu dávať tak ho dám pod názvom"miešaný zeleninový šalát.vyskúšam originál šopský šalát.šaláty máme radi.Je to v pohode.
pusta
svetluškaaa, som strašne rada, že si moju snahu nepochopila ako útok na teba, inak ten tvoj šalát som dnes robila a môžem zodpovedne potvrdiť, že je vynikajúci a budem ho robiť aj inokedy,a ešte raz dakujem za recept.
svetluskkaa
Dakujem :) ja som ho dostala pod týmto názvom,ale trochu ma prekvapili reakcie na ten názov
alena45
Svetluška, šopský šalát je jeden z najznámejších šalátov a má svoje pravidlá, preto tie reakcie. Nedávno tu bola diskusia na správne pomenovanie jedál a správne ingrediencie. Okrem nás amatérov sú tu aj odborníci a tak by sme sa mali od nich učiť. No priznám sa, že ja do tohto šalátu, ktorý tiež volám šopský dávam len pokrájanú zeleninu, fetu a pokrájanú kvasenú uhorku, žiadnu soľ ani iné ochucovadlá, to všetko ten kvašák zvládne a v rodine je najobľúbenejší. No ak by som ho dávala na Varechu, nemohla by som ho nazvať šopský, lebo by som mala tie isté reakcie.
Na inej stránke som pridávala recept na šalát, ktorý moja kamarátka volala šichtový, podľa nej som ho rodine urobila a veľmi chutil, tak som sa chcela podeliť. A tam mi tiež v komentároch vysvetlili, že po nemecky to znamená vrstvený šalát, uviedli správny recept aj postup a tak sme sa spoločne dohodli na názve Party šalát.
Pekné sviatky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia