Snežanka, tzatziky, alebo uhorka s jogurtom ku všetkému grilovanému fotorecept

jarco - fotkajarco, 22. júla 2010
Snežanka, tzatziky, alebo uhorka s jogurtom ku všetkému grilovanému (fotorecept)
Foto: jarco

Možno neoprávnene, ale cítim sa tak trochu kompetentný hovoriť, ako sa má pripravovať pravá bulharská snežanka (Снежанка). V lete ju na chalupe robím skoro každý víkend a nezriedka aj pod odborným bulharským dozorom. Komu snežanka nič nehovorí, nech si predstaví grécke tzatziky. Kto je stále mimo obraz, nech číta ďalej :-)

4
porcie
45 minút
príprava

Suroviny

500 g
500 g
2 strúčiky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zoženieme si dobrý jogurt balkánskeho typu. Z toho, čo je na SK bežne k dostaniu, je najbližšie k ideálu český biely jogurt Hollandia. V núdzi poslúži aj niektorý slovenský alebo poľský smotanový jogurt. Len prosím žiadne Rajo, Jogobella, ani Danone. Dôležitý je aj správny pomer jogurtu a uhoriek. Jogurtu treba oveľa viac, ako sa vám zdá. V mojom rozpise surovín uvádzaný pomer pol kila jogurtu / pol kila uhoriek je minimum, pod menšie množstvo jogurtu nikdy nechoďte, a kľudne dajte aj dvakrát toľko (hmotnostne) jogurtu ako uhoriek.

  2. 2

    Jogurt veľkou lyžicou premiestnime z kelímkov do čistej kuchynskej utierky. Previažeme protiľahlé cípy utierky a zavesíme nad drez alebo nejakú nádobu. Necháme cca pol hodiny odtiecť. Jogurt tak zbavíme vody.

    Snežanka, tzatziky, alebo uhorka s jogurtom ku všetkému grilovanému (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Utierku s jogurtom môžeme na záver trochu postláčať, vyžmýkať posledné zvyšky vody.

    Snežanka, tzatziky, alebo uhorka s jogurtom ku všetkému grilovanému (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Výsledkom má byť hustá hmota, v ktorej "stojí lyžica".

    Snežanka, tzatziky, alebo uhorka s jogurtom ku všetkému grilovanému (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ošúpeme si uhorky, najlepšie šalátové. Niekto ošúpané uhorky ešte nasolí a nechá z nich odtiecť vodu. Ja to nerobím, mám obavu, že takto zo zeleniny odtečú aj všetky vitamíny a iné zdraviu prospešné látky.

    Snežanka, tzatziky, alebo uhorka s jogurtom ku všetkému grilovanému (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uhorky nasekáme na čo najdrobnejšie kúsky. Nepokúšajte sa používať strúhadlo, naozaj to nie je ono.

    Snežanka, tzatziky, alebo uhorka s jogurtom ku všetkému grilovanému (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na sekanie uhoriek je dobre požiť dostatočne veľkú dosku a veľký "šéfkuchársky" nôž.

    Snežanka, tzatziky, alebo uhorka s jogurtom ku všetkému grilovanému (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nasekané uhorky a jogurt zmiešame v miske vhodnej veľkosti s dvomi strúčikmi roztlačeného cesnaku.

    Snežanka, tzatziky, alebo uhorka s jogurtom ku všetkému grilovanému (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Prisáme soľ podľa chuti (radšej menej ako viac) a kôpor. Najlepšie nasekaný čerstvý, ja som tentoraz mal len sušený. Nechcelo sa mi znova ísť otravovať susedu :-).

    Snežanka, tzatziky, alebo uhorka s jogurtom ku všetkému grilovanému (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nasekáme si vlašské orechy na ozdobenie snežanky. Alternatívne môžeme použiť tmavé fermentované olivy (kalamata).

    Snežanka, tzatziky, alebo uhorka s jogurtom ku všetkému grilovanému (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Podávame ako prílohu k čomukoľvek grilovanému - okrem rýb a morských plodov, k nim sa to veľmi nehodí. Ja mám snežanku rád aj samotnú, len s bielou bagetou alebo ciabattou, ako ľahkú letnú večeru.

    Snežanka, tzatziky, alebo uhorka s jogurtom ku všetkému grilovanému (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

14 komentárov k receptu
@jarco , vyborny postup receptu na tento dip,ci salatik?!Ja casto pouzivam grecky jogurt ; cedim ho cez sitko vylozene papierovym uterakom;nemusim potom , po pouziti ,prat utierku ;-)
Babav, neviem, či myslíš grécky jogurt z Kauflandu, alebo originál z Grécka. Ináč, podobný šalát si robievala moja mama dávno, predávno (Aj40-50 r. dozadu) ,vtedy sme o rôznych názvoch netušili.
Tak toto milujem a v týchto horúčavách to jedávame namiesto obeda. Akurát k tomu nepotrebujem nič grilované, dám si radšej celozrnný rožok.
skúsim-páči sa mi to - jeden môj priateľ robil ešte pred dosť rokmi konzula v Baku, a pamätám sa, ako vychvaľoval ich jogurty...nezabudnem na historku, ako mu miestni pripravili baraniu polievku, a najväčšia pochúťka z nej bolo baranie oko - ako ctený hosť ho musel zjesť....:)) - no ale späť ku kaukazským jogurtom - v maďarsku si kupujeme "kaukázuši kefír" - je to skvelý kefír, hustý ako jogurt, tak z neho toto skúsim:)
Tiež robím caciky, ale inak. S jogurtum takým istým. Najbližšie, keď ich budem robiť, tak nafotím a pridám recept. Ale tieto sú tiež zaujímavé a ukladám do KK.
mňam, dnes som robila pre dcéru, uhorky vyžmýkam vždy, ale o jogurte to počujem prvýkrát- stojí za to vyskúšať, aj orechy sú pre mňa nové na tzatziky....diky za recept

Pridaj komentár k receptu: